Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | O Γουόρεν Μπάφετ έκλεισε το μεγαλύτερο deal της ζωής του

O Γουόρεν Μπάφετ έκλεισε το μεγαλύτερο deal της ζωής του

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΗΝ PRECISION CASTPARTS ΕΝΑΝΤΙ 32,5 ΔΙΣ. ΔΟΛ.

 

Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, 85 ετών, έκλεισε φέτος 50 χρόνια στο τιμόνι της Berkshire Hathaway, της εταιρείας που μετέτρεψε από μια προβληματική ασφαλιστική σε έναν πολυσχιδή όμιλο-μεγαθήριο με χρηματιστηριακή αξία 354 δισ. δολάρια (το ΑΕΠ της Ελλάδας ανερχόταν σε 237 δισ. δολ. στο τέλος του 2014...). Και το γιόρτασε, ανακοινώνοντας το μεγαλύτερο -μέχρι στιγμής- deal στη σταδιοδρομία του, το οποίο προστίθεται στην αλυσίδα των mega-deals που «υπόσχονται» να μετατρέψουν το 2015 σε έτος-ορόσημο για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις: Ο λόγος για την εξαγορά του μηχανολογικού ομίλου Precision Castparts με εδρα το Όρεγκον, έναντι 32,5 δισ. δολαρίων, που αποτελεί ένα μεγάλο «στοίχημα» στην αμερικανική βιομηχανία, αλλά και στον κλάδο των αερομεταφορών, αφού η εταιρεία εξειδικεύεται στην κατασκευή ανταλλακτικών για αεροπλάνα. Η εξαγορά σηματοδοτεί την επιστροφή του «σοφού της Ομάχα» σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «deal-ελέφαντες» (λόγω του μεγάλου μεγέθους τους) και επισκιάζει τον μεγαλύτερο... «ελέφαντα» μέχρι τώρα, την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στην Burlington Northern Santa Fe, διαχειρίστρια του δεύτερου μεγαλύτερου σιδηροδρομικού δικτύου των ΗΠΑ, έναντι 26 δισ. δολαρίων το 2009.

Χαρακτηριστικά 
Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η συναλλαγή φέρει τα περισσότερα χαρακτηριστικά ενός «τυπικού» deal του Μπάφετ: Η Berkshire κατείχε ήδη μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία-στόχο (3%) άρα παρακολουθούσε στενά την πορεία της.

H Precision Castparts είναι ένας «κλασικός» βιομηχανικός όμιλος, στον οποίο παραδοσιακά δείχνει προτίμηση ο διάσημος επενδυτής που αποφεύγει να επενδύει σε εταιρείες που «δεν καταλαβαίνει», όπως αυτές της υψηλής τεχνολογίας. Ήταν επίσης (σχετικά) υποτιμημένη, καθώς η τιμή της μετοχής της είχε υποχωρήσει κατά 10% τους τελευταίους μήνες, εν πολλοίς λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου (εκτός από ανταλλακτικά για αεροπλάνα, η Precision κατασκευάζει και μέρη για αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου), με τα θεμελιώδη μεγέθη της ωστόσο να εμφανίζονται εύρωστα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μεγάλες προσδοκίες 
Η Berkshire θα διαθέσει περί τα 23 δισ. δολάρια από τα ρευστά της διαθέσιμα (που ανέρχονται στα 67 δισ. δολ.) για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά και θα δανειστεί τα υπόλοιπα. Αν και ο Μπάφετ έχει επανειλημμένως πει ότι επιθυμεί να περιορίσει το «μαξιλάρι» ρευστού της εταιρείας του στα 20 δισ. δολ., εντούτοις έσπευσε να ψαλιδίσει τις ελπίδες ότι έπονται και άλλες εντυπωσιακές κινήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα κυνηγήσουμε άλλους ελέφαντες για το επόμενο δωδεκάμηνο». Ο Μπάφετ δήλωσε πρόσφατα ότι «η Berkshire ελέγχει εννέα και... μισή εταιρείες, οι οποίες εάν ήταν ανεξάρτητες, θα βρίσκονταν στη λίστα του Fortune 500 με τις μεγαλύτερες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών (σ.σ. η μισή εταιρεία είναι η Heinz που συγχωνεύθηκε με την Kraft). Αυτό αφήνει άλλα 490 και μισό ψάρια στη θάλασσα. Με την εξαγορά της Precision Castparts, ο αριθμός μειώθηκε στο 489 και μισό...».

Να σημειωθεί τέλος ότι η συμφωνία θα μπορούσε να «διαβαστεί» και ως αντιπερισπασμός στα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Berkshire Hathaway, καθώς η βουτιά κατά 37% των καθαρών κερδών (στα 4 δισ. δολ.) προβλημάτισε τους αναλυτές...

 

Λαλέλα Χρυσανθοπούλου
Πηγή: imerisia.gr

 

16

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text