Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Το μεταναστευτικό πρόβλημα

Το μεταναστευτικό πρόβλημα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το μεταναστευτικό καθίσταται ολοένα και οξύτερο πρόβλημα και προσλαμβάνει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις.

Οι εικόνες που μεταδίδονται από τα νησιά του Αιγαίου είναι ενδεικτικές. Χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε γήπεδα και πρόχειρους καταυλισμούς, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και αναμένουν απλώς κάποια χαρτιά για να μεταφερθούν στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, για να αρχίσει κι εκεί το ίδιο μαρτύριο, μεταφέροντας το πρόβλημα.

Είναι αλήθεια ότι εύκολη λύση στο πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει.

Οσο η ζωή στις χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι επισφαλής και η εξασφάλιση στοιχειωδών μέσων για επιβίωση αδύνατη, η ροή μεταναστών δεν μπορεί να διακοπεί.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτεία θα πρέπει να δεχθεί μοιρολατρικά τα γεγονότα.

Είναι περισσότερο από φανερό ότι λείπει η οργάνωση όλου του κρατικού μηχανισμού για την υποδοχή του μεταναστευτικού ρεύματος και πρωτίστως για την αποτροπή της εισροής.

Ο μηχανισμός ανάσχεσης του μεταναστευτικού ρεύματος μετατράπηκε σε μηχανισμό «υποδοχής» και η οργάνωση αφέθηκε στους δήμους και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που πασχίζουν, χωρίς πόρους, να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των μεταναστών.

Τώρα για να μετριαστεί το πρόβλημα, η κυβέρνηση οφείλει να επιδιώξει τη διεθνοποίησή του. Είναι η μόνη λύση.

Σε συνεργασία κυρίως με την Ιταλία που δέχεται κι αυτή μεγάλο ποσοστό μεταναστών και τις άλλες χώρες υποδοχής, να καταστήσει σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και σε τελική κατάληξη ανθρωπιστικό και ως εκ τούτου διεθνές.

Να καταστήσει σαφές ότι το πρόβλημα αφορά όλες τις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες και δεν πρόκειται να λυθεί εάν δεν υπάρξει ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη στις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

 

Πηγή: imerisia.gr

 

16

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text