Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Προσδοκίες στις τράπεζες για νέο χρήμα από ιδιώτες

Προσδοκίες στις τράπεζες για νέο χρήμα από ιδιώτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font


«Το θέμα Ελλάδα έχει κουράσει. Ωστόσο, οι αντοχές της οικονομίας, παρά το κλίμα αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών και τα capital controls, δείχνουν πως το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει». Με τη φράση αυτή σχολίαζε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που συμμετείχε στο πρόσφατο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν πλέον τη χώρα οι ξένοι επενδυτές. Διαχειριστές κεφαλαίων παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ελληνική περίπτωση, εκτιμώντας ότι αν σχηματιστεί μετά τις εκλογές μια σταθερή κυβέρνηση που θα επιταχύνει την εφαρμογή του Μνημονίου θα δημιουργηθούν προσδοκίες για μεγάλες υπεραξίες.

Οι επαφές

Στις επαφές που έχουν τον τελευταίο μήνα οι τραπεζικές διοικήσεις με αναλυτές και εκπροσώπους funds έχει καταστεί σαφές πως για να εισρεύσει φρέσκο χρήμα στην ελληνική αγορά θα πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Με αυτή την προϋπόθεση και με τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα δίνει τα αναγκαία κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για τη συμμετοχή του στις επικείμενες αυξήσεις των τραπεζών, γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου εκτιμά ότι είναι δυνατή η άντληση 2 - 3 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές σε αυτόν τον γύρο κεφαλαιακής ενίσχυσης.

«Σε αυτή τη φάση όλα είναι ρευστά. Το νέο πολιτικό τοπίο, η επίπτωση που θα έχουν τελικά στην οικονομία οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, το αποτέλεσμα των stress tests, αλλά και ο νέος νόμος που θα ορίζει τους κανόνες της τρίτης από το 2012 ανακεφαλαιοποίησης, αποτελούν παράγοντες καθοριστικούς για την πορεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου»
σημειώνει σχετικά η ίδια πηγή. 

Το σίγουρο είναι ότι σε αυτή τη φάση έχει ξεκινήσει ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ του επόπτη, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και βασικών μετόχων των εγχώριων ομίλων για το ύψος των αναγκών που θα προκύψουν από τις εν εξελίξει ασκήσεις προσομοίωσης. 

«Η ΕΚΤ μεταβάλλοντας τις παραδοχές στις παραμέτρους που χρησιμοποιεί για την εκτίμηση των αντοχών του τραπεζικού συστήματος μπορεί να αυξομειώσει σημαντικά τον λογαριασμό» 
τονίζει τραπεζική πηγή. Εκτιμά ωστόσο πως παρά τις πιέσεις που ασκούνται οι Αρχές θα λάβουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τη σταθερότητα και την προοπτική επανάκαμψης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές.
Ισχυρό κίνητρο

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι ακόμη και αν ο λογαριασμός κινηθεί στα επίπεδα των 15 - 20 δισ. ευρώ θα υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Οπως εξηγεί, σε μια τέτοια περίπτωση οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα υποστούν σημαντικές απώλειες, αν δεν βάλουν ξανά το «χέρι στην τσέπη». Από την άλλη πλευρά όμως θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνητρο σε νέους επενδυτές να τοποθετηθούν σήμερα σε πολύ χαμηλές τιμές και με τις τράπεζες «καθαρές».
«Με το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης σε υψηλά επίπεδα εκπέμπεται το σήμα ότι οι εγχώριοι όμιλοι δεν θα χρειαστούν τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον νέες αυξήσεις. Αυτό θα λειτουργήσει καταλυτικά για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας με την ανάκτηση των καταθέσεων, τη σταδιακή επανασύνδεση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον απώτερο στόχο της έκδοσης μακροπρόθεσμου χρέους» υπογραμμίζει αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο.

Δύο κατευθύνσεις

Καθοριστικό ρόλο για την επανάκαμψη των επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο θα παίξει ο νέος νόμος για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αλλά και τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες για συμμετοχή στις αυξήσεις των τραπεζών.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοί τους πιέζουν προς δύο κατευθύνσεις: Από τη μία πλευρά θέλουν να χαλαρώσουν οι όροι των stress tests για τη μείωση των αναγκών που θα προκύψουν και από την άλλη να καταστούν ελκυστικές οι νέες εκδόσεις μετοχών.

Στο πλαίσιο αυτό θα προταθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν που θα δώσει το τελικό «πράσινο φως» διάφορα εργαλεία, που είτε προσφέρουν την προοπτική των υπεραποδόσεων μέσω μόχλευσης, όπως το 2014 με τα δωρεάν warrants, ή παρέχουν τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης της πιθανής ζημιάς από τη νέα επένδυση.


Συμμετοχή ΤΧΣ - Τα εργαλεία και το χρονοδιάγραμμα

Με δεδομένο ότι το σενάριο κάλυψης του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών από ιδιώτες κινείται στη σφαίρα τής... φαντασίας, κρίσιμος για τις απώλειες που θα υποστούν οι παλαιοί μέτοχοι είναι ο τρόπος συμμετοχής του ΤΧΣ στις αυξήσεις. Αν η ΕΚΤ αποδεχθεί το κεφαλαιακό έλλειμμα στο βασικό σενάριο να αναπληρωθεί με την έκδοση κοινών μετοχών και στο ακραίο σενάριο με μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές (Contingent Convertibles - CoCos), τουλάχιστον σε πρώτη φάση το dilution περιορίζεται για υφιστάμενους βασικούς μετόχους.

Και ταυτόχρονα διατηρείται η προοπτική εξάλειψής του αν οι τράπεζες αποπληρώσουν τους τίτλους αυτούς μέσω της κερδοφορίας τους.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τελικώς η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των stress tests προς τα μέσα Οκτωβρίου και όχι στα τέλη του ίδιου μήνα, όπως είχε αρχικώς διαρρεύσει. Προσθέτουν δε ότι σε κάθε περίπτωση η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να έχει τελειώσει μέσα στο 2015. 

Ως εκ τούτου, σημειώνουν ότι λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων θα ακολουθηθεί η διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building), η οποία είναι τάχιστη και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες. Εικόνα πάντως για τον λογαριασμό των stress tests οι τραπεζικές διοικήσεις δεν θα έχουν παρά μόνο κάποιες ημέρες νωρίτερα από τις επίσημες ανακοινώσεις. Σε αυτή τη φάση έχουν στείλει στην ΕΚΤ όλα τα στοιχεία και αναμένουν.

Πηγή: tovima.gr
17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text