Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Μεγάλες απώλειες κατά 23% σε 3 ημέρες για τις τράπεζες

Μεγάλες απώλειες κατά 23% σε 3 ημέρες για τις τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγάλες απώλειες κατά 23% σε 3 ημέρες για τις τράπεζες

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 

Απώλειες που αγγίζουν το 23% (22,85%) της τιμής των μετοχών του κλάδου παρουσίασε ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, αντικατοπτρίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και τις πιέσεις στις τιμές των μετοχών που θα ασκήσουν οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Συγχρόνως η συμπεριφορά των επενδυτών αντικατοπτρίζει τον προβληματισμό τους σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης τουλάχιστον ως προς την αποτελεσματικότητά της και αυτό διότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος και θα πρέπει να συντελεσθούν μία σειρά από δράσεις απαραίτητες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η διατήρηση του τζίρου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), επιτείνει τις συνολικές πιέσεις των τιμών των μετοχών, οι οποίες χάνουν έδαφος με περιορισμένες εντολές πώλησης. Ο τζίρος μόλις που κατάφερε να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες αναμένουν τα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν στις 25 Οκτωβρίου.

Ο τίτλος της Alpha Bank (-10,56%) από το κλείσιμο της 31/12/2014 καταγράφει απώλειες 72,86%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας έχει μειωθεί κατά 4,354 δισ. ευρώ.

Η Εθνική (-5,12%) κατά το ίδιο διάστημα σημειώνει απώλειες 65,99%, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έχει συρρικνωθεί στα 3,373 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της μετοχής της Πειραιώς (-10,68%), οι απώλειες από την αρχή του χρόνου φθάνουν στο 89,89%, ενώ η κεφαλαιοποίηση σημειώνει απώλειες 4,991 δισ.

Τέλος, ο τίτλος της Eurobank (-8,82%) που χθες έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά (με συνεχείς ενεργοποιήσεις του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας), από την αρχή του χρόνου σημειώνει απώλειες 83,42%, με την κεφαλαιοποίηση να έχει υποχωρήσει κατά 2,295 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο τριήμερο, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 27,84%, της Eurobank κατά 26,19%, της Πειραιώς κατά 23,33%, ενώ η μετοχή της Εθνικής σημειώνει απώλειες 18,03%.

Εικόνα καταστροφής παρουσιάζουν τα warrants. Από την αρχή του χρόνου, ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank (που χθες υποχώρησε κατά 13,79%) καταγράφει α­πώλειες 97,34%, της Εθνικής (που χθες υποχώρησε κατά 13,21%) από την αρχή του χρόνου σημειώνει απώλειες 71,25% και της Πειραιώς (χθες -7,69%) υποχωρεί κατά 93,65% από τις αρχές του έτους.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη αγορά, μικρό αντιστάθμισμα υπήρξε από την ΕΕΕ (+2,35%), με σχετικές βοήθειες από «Ελλάκτωρ» (1,41%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,81%), Μυτιληναίο (+0,65%) και Grivalia (+1,23%).

Σε βαρύ κλίμα λόγω των πιέσεων στις τράπεζες, κινήθηκαν και οι λοιπές μετοχές. Η καθοδική κίνηση στο Χ.Α. αποτυπώθηκε στον Γενικό Δείκτη που κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσίασε απώλειες έως και 2,12% φθάνοντας μέχρι τις 663,14 μονάδες, περιορίζοντας στη συνέχεια τις απώλειες αυτές στο 1,32% και κλείνοντας στις 668,54 μονάδες.

Συνεργασία Χ.Α. - ΧΑΚ 
Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και το Χρηματιστήριο Αθηνών υπέγραψαν χθες σύμφωνο συνεργασίας σχετικά με την άμεση έναρξη των διεργασιών αναφορικά με την ανάληψη, από την πλευρά του ελληνικού χρηματιστηρίου, της εκκαθάρισης του Χρηματιστηρίου της Κύπρου από την ATHEXClear (Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών) -ως αδειοδοτημένου από τον EMIR κεντρικoύ αντισυμβαλλόμενου- της εκκαθάρισης των Αγορών του ΧΑΚ.

Η υπογραφή του συμφώνου αυτού αποτελεί συνέχεια της ήδη δεκαετούς επιτυχούς συνεργασίας, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας. Εφόσον τα δύο χρηματιστήρια καταλήξουν σε συμφωνία, αυτό σηματοδοτεί την επόμενη φάση της συνεργασίας που θα προσφέρει στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου το πλεονέκτημα αναβάθμισης της εκκαθάρισης των αγορών και των προϊόντων του, καθώς και τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επενδυτών και διαμεσολαβητών, αφού οι αγορές και τα προϊόντα του θα καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικά και διεθνώς αναγνωρίσιμα ως προς το καθεστώς εκκαθάρισης και διαχείρισης κινδύνου τους.

Τέλος Οκτωβρίου τα αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών

Ενα μήνα αργότερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το α' εξάμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν, μετά από δύο αιτήματα παράτασης, τα αποτελέσματα του β' τριμήνου των ελληνικών τραπεζών. Η καθυστέρηση οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες υπόκεινται σε stress tests από την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, αφετέρου στην προεκλογική περίοδο που μεσολάβησε μέχρι τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος είναι τεχνικός. Οι ορκωτοί ελεγκτές επιθυμούν να γνωρίζουν τι κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες ως προς τα stress tests για να υπογράψουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών στη συνέχεια.

Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα καταστούν γνωστά στις 25 Οκτωβρίου, οπότε και θα είναι δυνατόν οι ορκωτοί να βεβαιώσουν πως τα πιστωτικά ιδρύματα μετά την ανακεφαλαιοποίηση είναι βιώσιμα, όπως τυπικά πράττουν για όλες τις εταιρείες.

 

Ειρήνη Σακελλάρη
Πηγή: imerisia.gr

 

16

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text