Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Τελικά υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Η Μέρκελ το ξέρει. Ο Τσίπρας;

Τελικά υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Η Μέρκελ το ξέρει. Ο Τσίπρας;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο επανεκλεγείς Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αφότου ορκίσει την νέα-παλαιά του κυβέρνηση την Τετάρτη το πρωί θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες.

 

Για πρώτη φορά μετά τον προηγούμενο Ιανουάριο στην έκτακτη σύνοδο κορυφής το θέμα δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που έως σήμερα έχει αντιμετωπίσει η Ένωση: η προφυγική κρίση και οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές.  

 

Ο κ. Τσίπρας είναι βέβαιο ότι θα το παίξει άνετος, θα χαρίσει χαμόγελα, θα σπεύσει πιθανώς να κατηγορήσει την Ευρώπη για την αργοπορία της στην αντιμετώπιση της κρίσης και θα ζητήσει την συνδρομή της για να μπορέσει η Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.  

 

Πιθανώς η Ελλάδα να λάβει αυτή την συνδρομή. Ομως αυτό δεν θα γίνει χωρίς όρους, τα πιθανώς επώδυνους για την εθνική και εδαφική κυριαρχία. 

 

Μία δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ την Τρίτη το πρωί, μάλλον τα λέει όλα και σίγουρα δεν είναι τυχαία - είναι δε απορίας άξιο το αν στην πρόσφατη τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Τσίπρα, του είπε τα σχετικά: «Έχουμε την εντύπωση ότι η συνολική διαδικασία με τους πρόσφυγες εξελίσσεται άτακτα. Πρέπει, όμως, να τα καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πεπεισμένοι, και για αυτό πάντα λέω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά φυσικά χρειαζόμαστε δείγματα τάξης και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και αυτό δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και σημείωσε την ανάγκη να συζητηθεί η συνολική κατάσταση και με την Τουρκία.

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ: συνεννόηση στο Αιγαίο, συναπόφαση στο Αιγαίο, έως και διασφάλιση των ευρωπαϊκών (δηλαδή των ελληνικών) θαλάσσιων συνόρων με την συνδρομή της Τουρκίας. Για όσους έχουν ξεχάσει, ο Τσίπρας λίγες ημέρες πριν τις εκλογές δήλωνε: «υπάρχουν σύνορα στην θάλασσα και δεν το ξέρω;»...

 

Πολλοί θα πουν: «κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει και αυτό το παιχνιδάκι με την Τουρκία». Προφανώς και πρέπει. Πλην όμως, με το ελληνικό κράτος σε καθεστώς οικονομικής και πολιτικής καραντίνας από την Ευρώπη, την προσφυγική κρίση σε έξαρση και την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή ορατή, αυτό που περιέγραψε η καγκελάριος δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο: τα ζητήματα με την Τουρκία πρέπει να λυθούν με συνοπτικές διαδικασίες. 

 

Η Τουρκία προφανώς και θα αξιοποιήσει την ευκαιρία, διαθέτει άλλωστε όλα τα μέσα πίεσης. Και χρήματα από την Ευρώπη θα διεκδικήσει και θα στριμώξει την Ελλάδα χωρίς καν να χρειαστεί κάποιο θερμό επεισόδιο.  

 

Με την αφασία που επικρατεί στη χώρα, οι ψηφοφόροι του Τσίπρα είναι προφανώς έτοιμοι να αποδεχθούν τα πάντα. Ομως δεν υπάρχουν μόνο οι ψηφοφόροι του Τσίπρα.  

 

Υπό τους σημερινούς όρους, η εγκαινίαση μίας συνδιαχείρισης στο Αιγαίο δύσκολα μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής.  
Ας προσέχαμε.


Κ.Αντωνίου
Πηγή: reporter.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text