Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Οι 5 πυλώνες του επενδυτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης

Οι 5 πυλώνες του επενδυτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πώς σχεδιάζουν οι παραγωγικοί υπουργοί να βγάλουν την οικονομία από το τέλμα. Οι εξαγγελίες και οι προβληματισμοί της αγοράς. Πού θα βρεθεί ρευστότητα τους δύσκολους πρώτους μήνες, πού κολλούν οι επενδυτικές προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα.

Μείωση στην επενδυτική δραστηριότητα κατά 16,5% αναμένεται τη φετινή χρονιά, όπως σημειώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα.

Υπό αυτά τα αρνητικά δεδομένα, η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η kυβέρνηση ώστε να πάρουν μπρος οι επενδύσεις προκειμένου η εθνική οικονομία να βρει διέξοδο και να απεγκλωβιστεί από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης είναι τιτάνια. Τη στιγμή μάλιστα που η ρευστότητα στην αγορά είναιανύπαρκτη, παραμένει άγνωστο πότε θα αρθούν τα capital controls και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι παραγωγικοί υπουργοί κατέθεσαν σειρά προτάσεων για να αλλάξει η εικόνα στην οικονομία, με άξονα τη δημιουργία νέων δομών και επιτροπών σχεδιασμού, την αναδιάταξη των πόρων και την απλούστευση των διαδικασιών.

Οι πρώτες αυτές τοποθετήσεις δημιούργησαν νότες αισιοδοξίας στην αγορά. Οι επιχειρηματίες όμως παραμένουν επιφυλακτικοί και περιμένουν να δουν τα λόγια να γίνονται πράξεις καθώς:

* Πολλά φιλόδοξα σχέδια έχουν εξαγγελθεί στο παρελθόν, αλλά έμειναν σε επίπεδο εξαγγελιών.

* Τη στιγμή που η κυβέρνηση δια του ίδιου του πρωθυπουργού βάζει προτεραιότητα στις ιδιωτικές επενδύσεις, αρκετοί υπουργοί με δηλώσεις τους εκφράζουν διαφωνίες για κρίσιμα θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.

* Παραμένει ως μεγάλος πονοκέφαλος η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην οικονομία μετά τα σκληρά μέτρα (φόροι, συντάξεις) που θα πρέπει να ψηφιστούν και να επιβληθούν τις επόμενες (λίγες) εβδομάδες.

* Παράλληλα, ερώτημα είναι η εικόνα που θα προκύψει μετά την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ακόμα και αν ολοκληρωθεί φέτος, θα χρειαστεί χρόνος για να πέσει δανεικό χρήμα στην αγορά. Ως προς το θέμα της ρευστότητας πάντως ο Γιώργος Σταθάκης (που εκτίμησε ότι φέτος η ύφεση θα περιοριστεί ακόμα και στο 1,5% του ΑΕΠ) σημείωσε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης διασφαλίστηκαν 4,5 δισ. ευρώ για τους επόμενους τρεις μήνες και θα πέσουν στην αγορά.

Η κυβέρνηση έχει βασίσει τον επενδυτικό της σχεδιασμό σε 5 πυλώνες. Πρόκειται για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, απλούστευση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων και απλούστευση του «fast track» νόμου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σχεδιασμός ο οποίος μέχρι να εξειδικευτεί, παρουσιαστεί, ψηφιστεί και ξεκινήσει να υλοποιείται, περιορίζεται, όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς, σε καλές προθέσεις.

1. Σε υποδομές, μεταποίηση και τουρισμό οι προτεραιότητες του ΠΔΕ

Στο ύψος των 6,75 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσουν οι πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το 2016, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού. Οι δαπάνες αυτές κατανέμονται σε 6 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 750 εκατ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για την προώθηση της αναπτυξιακής πολιτικής, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τομείς των έργων υποδομών (οδικά έργα, σιδηρόδρομοι, μετρό κ.λπ.), της επιχειρηματικότητας (κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού), της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της υγείας και της πρόνοιας, της προστασίας του περιβάλλοντος, των έργων υποδομών που υλοποιούνται από τους ΟΤΑ και των δράσεων για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο σχεδιασμός, τέλος, για την έναρξη υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας περιόδου 2014-2020 προβλέπει την εμπροσθοβαρή απορρόφηση πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.

2. Φορολογικές απαλλαγές και ασφαλιστική κάλυψη εισφορών

Επειδή το ταμείον είναι μείον, το υπουργείο Οικονομίας, σε μια προσπάθεια να καλύψει αυτή την αδυναμία, σκοπεύει να παράσχει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές μέσω του νέου Αναπτυξιακού νόμου φορολογικές απαλλαγές, εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου για δάνεια και επιδότηση επιτοκίου.

Παράλληλα στον σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι σήμερα και μένει να φανεί αν θα υλοποιηθεί, είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές να αποκτήσουν μετοχές σε μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα. Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία fund, στο οποίο θα υπαχθούν επιχειρήσεις με συγκεκριμένα κριτήρια (εξαγωγικές, καινοτόμες κ.α.). Τέλος, σχεδιάζεται η δημιουργία Οργανισμού Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Η οργάνωση θα αναληφθεί από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών που θα αξιολογεί τη φερεγγυότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα δίνει διαβάθμιση η οποία θα είναι δημόσια. Η διαβάθμιση της εταιρείας θα είναι προϋπόθεση για την ένταξή της στον αναπτυξιακό νόμο, όπως επίσης και η αξία του επενδυτικού σχεδίου και η διασύνδεσή του με τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

3. Προς αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μέσω ΕΣΠΑ

Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων ο υφυπουργός ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης γνωστοποίησε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα κοινοποιηθούν οι πρώτες 3 προδημοσιεύσεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο ίδιος σημείωσε πως κεντρική θέση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό κατέχει η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και εξωστρέφειας, αλλά με σταθερό πάντα γνώμονα την ταχεία αύξηση της απασχόλησης, την αναβάθμιση της εργασίας και τον σεβασμό για το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, για την κυβέρνηση ο αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν εξαντλείται στα όρια του ΕΣΠΑ. Αντιθέτως, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αποτελούν υποσύνολο του γενικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Τονίζοντας «παράλληλα με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας -πρωτίστως να επαναλειτουργήσει ο δίαυλος της χρηματοδότησης από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα».

4. Εθνικό συμβούλιο βιομηχανίας στα πρότυπα του γαλλικού

Η αναβάθμιση της βιομηχανικής πολιτικής θα είναι ο κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής στο νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο της χώρας, ανέφερε η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη. Η ίδια σημείωσε πως είναι υπό διαμόρφωση η δημιουργία επιτελικού συλλογικού συμβουλευτικού οργάνου για την προτεραιοποίηση των στόχων στη βιομηχανική παραγωγή, το εθνικό συμβούλιο για τη βιομηχανία, στα πρότυπα και τη δομή του αντίστοιχου γαλλικού, με τη συμμετοχή σε αυτό παραγωγικών φορέων, κοινωνικών τάξεων και των συναρμόδιων υπουργείων για τη διαμόρφωση των στόχων και των πολιτικών.

Το όργανο αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης όχι μόνο για τον καθορισμό στόχων, αλλά και για την παρακολούθηση της υλοποίησης των στόχων αυτών στον τομέα της βιομηχανίας, αλλά και την αντιμετώπιση θεμάτων που ταλανίζουν επί σειρά ετών τη βιομηχανία (το ζήτημα της ενέργειας, το φορολογικό σύστημα, τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τη δεύτερη ευκαιρία κ.λπ.).

5. Νέα απλούστευση στον νόμο για το fast track

Την απλούστευση του «fast track» νόμου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί έμφαση σε παράγοντες που δεν απαιτούνται χρήματα ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. «Θα επιδιώξουμε», είπε ο κ. Μάρδας, «έτσι ώστε στον επενδυτικό νόμο, όπου κι εμείς συμμετέχουμε και ετοιμάζουμε να στείλουμε τις παρατηρήσεις, να βελτιώσουμε τον χρόνο έγκρισης μιας ξένης επένδυσης».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στον χώρο της ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης εξήγγειλε τη σύσταση ενός ακόμη Εθνικού Συμβούλιου Ενέργειας, στο οποίο όπως είπε θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς του Τομέα και όλες οι κατηγορίες των καταναλωτών.

Παράλληλα, υποσχέθηκε μείωση των τιμών φυσικού αερίου για οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, μέσω της αναμόρφωσης της αγοράς λιανικής, ενώ μίλησε και για επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου, με στόχο τη μείωση των τιμών.

Πηγή: euro2day.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text