Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Αμεσα οι προσφορές σε ομολογιούχους

Τράπεζες: Αμεσα οι προσφορές σε ομολογιούχους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Αμεσα οι προσφορές σε ομολογιούχους

Το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου και ο σχεδιασμός των τραπεζών. Στόχος να μειωθούν στα 6,5 δισ. ευρώ οι ΑΜΚ, μετά και τον υπολογισμό των capital plans. Στο 100% η ανταλλαγή για τους senior. Τι προβλέπει ο νόμος για τις προνομιούχες.

 

Μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες, θα υποβάλουν προαιρετικές δημόσιες προσφορές στους κατόχους υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και υψηλής διαβάθμισης οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, επιδιώκοντας να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Όπως κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων, τα διοικητικά στελέχη Εθνικής, Alpha Bank ΑΛΦΑ -6,25% και Eurobank, που παραβρέθηκαν σε εκδήλωση της Axia Ventures, δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους για κινήσεις ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού αντίστοιχες αυτής στην οποία προχώρησε ήδη η Πειραιώς.

Οι προαιρετικές δημόσιες προσφορές θα εκδηλωθούν πριν ή αμέσως μετά την κατάθεση του νέου επικαιροποιημένου πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στα επόμενα 24ωρα. Όλες οι προσφορές θα προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στους κατόχους senior bonds την ανταλλαγή των τίτλων τους με μετοχές στη τιμή διάθεσης της ΑΜΚ και σε αξία που θα αντιστοιχεί στην ονομαστική αξία των τίτλων.

Οι τραπεζίτες ποντάρουν ότι το επικαιροποιημένο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης (σ.σ. η επικαιροποίηση του νόμου 3864/2010 με βάση το πλαίσιο της BRRD) θα περιλαμβάνει στις μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες θα ισχύσουν ως το τέλος της χρονιάς, εμπλοκή των κατόχων senior bonds στο βάρος της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο υπαγωγής κάποιας τράπεζας σε καθεστώς εξυγίανσης.

Με την αβεβαιότητα ως πολύτιμο σύμμαχο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική αποδοχή των προσφορών που ενδέχεται να ξεπεράσει και τα δύο τρίτα κάθε έκδοσης, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να καταστεί εν συνεχεία υποχρεωτική για όλους.

Στόχος είναι να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου και επομένως τα κεφάλαια που καλούνται οι τράπεζες να αντλήσουν από την αγορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση στις προαιρετικές προσφορές και μετά τον συνυπολογισμό των capital plans, τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να βάλουν οι ιδιώτες μπορεί να μειωθούν στα επίπεδα των 6,5 δισ. ευρώ, με ανισομερή κατανομή στις τέσσερις τράπεζες.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τη δυνατότητα παραίτησης των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης για τις ΑΜΚ και ως εκ τούτου εικάζεται βάσιμα ότι οι τράπεζες θα τρέξουν δημόσιες προσφορές νέων μετοχών με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό.

Η διαδικασία του book building θα πρέπει είτε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 Νοεμβρίου, είτε να υπάρξει εντός του Νοεμβρίου δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων 9μηνου από τις τράπεζες, προκειμένου να μην υπάρχει απαγόρευση επένδυσης για τα funds που υπάγονται στο πλαίσιο της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς.

Άγνωστος Χ που επηρεάζει και το ύψος των κεφαλαίων που θα αναζητηθούν από ιδιώτες επενδυτές παραμένει η τύχη των προνομιούχων μετοχών σε Εθνική ( 1,35 δισ.) και Eurobank (0,95 δισ.).

Η προσφορά της Πειραιώς περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών για το Δημόσιο καθώς την ώρα που προσφέρεται προαιρετικά σε κατόχους τίτλων μειωμένης εξασφάλισης η ανταλλαγή στο 50% της ονομαστικής αξίας δύσκολα θα δοθούν καλύτεροι όροι για τις προνομιούχες, με δεδομένο ότι είναι τίτλοι χαμηλότερης διαβάθμισης.

Με το υφιστάμενο πλαίσιο οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου μετατρέπονται σε κοινές με διοικητική απόφαση ενώ η τιμή μετατροπής προκύπτει από τη μέση τιμή του τελευταίου 12μήνου!

Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα ανακοινωθούν το πρωί της 31ης Οκτωβρίου και το ύψος τους για το βασικό και το δυσμενές σενάριο θα είναι σημαντικά υψηλότερο. Την ίδια ημέρα οι τράπεζες θα δημοσιοποιήσουν τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου στις οποίες θα εμπεριέχονται σημαντικές πρόσθετες προβλέψεις με βάση την αξιολόγηση που έτρεξε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

Είναι πιθανόν να απαιτηθεί δέσμευση του ΤΧΣ ότι θα καλύψει ως και το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που θα χρειασθούν οι τράπεζες προκειμένου οι ορκωτοί ελεγκτές να μην εγείρουν θέμα ως προς το going concern.


Πηγή: euro2day.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text