Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Ταμεία, χρέος, ομόλογα, συντάξεις, αποθεματικά

Ταμεία, χρέος, ομόλογα, συντάξεις, αποθεματικά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ακούω κάθε τόσο στελέχη της συγκυβέρνησης να χρησιμοποιούν με τον πιο ατεκμηρίωτο τρόπο τα περί πτωχεύσεως της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. «Αν δεν είχαν κουρέψει τα ομόλογα που είχαν τα Ταμεία στο αποθεματικό τους, τώρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα χρηματοδότησης των συντάξεων», λένε.

«Με το PSI στα ασφαλιστικά ταμεία χάθηκαν άλλα 25 δισ. ευρώ», λέει ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους που έγινε τον Μάρτιο 2012, τα οποία προσθέτει, ως ζημία της περιόδου των μνημονίων, στα «13 δισ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση παροχών κατά 50%, που αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό σύστημα».

Είναι αλήθεια ότι τα ομόλογα των Ταμείων αντηλλάγησαν «υποχρεωτικώς» με νέα ομόλογα μικρότερης ονομαστικής αξίας. Με αυτόν τον τρόπο, όπως όλοι γνωρίζουν, το δημόσιο χρέος του 2012 περικόπηκε στο μισό! Αυτό ζητούσαν (σχεδόν) όλοι τότε και αυτό συνέβη, με τις επιπτώσεις που γνωρίζουμε. Ετσι, για να μην καταρρεύσει το πιστωτικό σύστημα, δηλαδή η οικονομία, το κράτος έστερξε ως νέος μέτοχος και κάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών με το ποσό των 25 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δανείστηκε από τους Ευρωπαίους, στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονιακού δανείου.

Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω σε όσους δεν το γνωρίζουν ότι τα αποθεματικά των Ταμείων δεν χρησιμεύουν ποτέ για την πληρωμή των συντάξεων. Δεν είναι, άλλωστε, αυτός ο ρόλος τους. Τα αποθέματα των συνταξιοδοτικών συστημάτων δημιουργούνται και υπάρχουν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικώς και μόνον σε περίπτωση ολικής καταστροφής, την οποία αποφύγαμε στηριγμένοι στον πακτωλό δανείων και τα μνημονιακά δεκανίκια.

Για να κατανοήσουμε πόσο ελάχιστα θα ήσαν τα αποθεματικά των Ταμείων σκεφτείτε τα ακόλουθα. Αν το κράτος είχε καταρρεύσει το 2010, τα συνταξιοδοτικά αποθεματικά θα γίνονταν καπνός πάραυτα. Ο λόγος είναι απλός: η αξία των ομολόγων δεν είναι ποτέ αυτή που γράφουν όταν τα πουλάει το κράτος. Επομένως, η αποθεματική αξία που αναφέρει ο κ. Τσίπρας δεν υπήρχε το 2012. Από το 2010 και μετά, η αξία των ομολόγων μειωνόταν συνεχώς στη δευτερογενή αγορά. Μόνο ένα κράτος με υγιή δημοσιονομικά θα ήταν σε θέση να πληρώσει στη λήξη των τίτλων την ονομαστική αξία τους και αυτό το κράτος δεν υπήρχε πλέον.

Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον πρωθυπουργός και οφείλει να γνωρίζει ότι το κράτος πήρε από τους πολίτες για να δώσει στα Ταμεία ποσό κοντά στα 65 δισ. στην πενταετία 2010-2014. Αν μπορεί να επιστρέψει στους μη συνταξιούχους πολίτες αυτό το ποσό μαζί με αυτό που ο ίδιος θα προσθέσει εφέτος, ευχαρίστως να του επιστρέψουμε τα αποθεματικά των Ταμείων για τα οποία χύνει κροκοδείλια δάκρυα. Ας σταματήσει, όμως, την προετοιμασία καταφορολόγησης των πάντων προκειμένου να αποφύγει τις δύσκολες επιλογές επί του συνταξιοδοτικού.

 

Σημείωση: Τα άρθρα της κατηγορίας “Άποψη” θεωρούμε ότι είναι ενδιαφέροντα και ότι συμβάλλουν στη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών, πλην όμως δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εκφράζουν απαραίτητα και τις θέσεις της EuroCapital ή προσώπων που συνδέονται μ' αυτή.

Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text