Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Αισιοδοξία τραπεζών για τα stress tests

Αισιοδοξία τραπεζών για τα stress tests

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ισχυρή αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του stress test επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών τρεις ημέρες πριν από την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών από την ΕΚΤ. Χθες, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα της άσκησης, που θα ανακοινωθούν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, θα είναι καλύτερα των προσδοκιών και θα διαμορφωθούν κάτω από τα όρια των προβλέψεων που έχουν διατυπώσει αναλυτές.

Οι εκτιμήσεις αυτές δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πετύχουν την προσέλκυση επενδυτών και έτσι θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Οι προσδοκίες έχουν οδηγήσει σε άλμα άνω του 70% τις τραπεζικές μετοχές κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Ωστόσο, κρίσιμο ζήτημα για την προσέλκυση επενδυτών και την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίων αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που παραμένει σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι ο σχετικός νόμος θα είχε ψηφιστεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Ο νέος νόμος, που πρέπει να παρουσιαστεί πριν από τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών, θα περιγράφει το πώς θα γίνουν οι αυξήσεις και ποια θα είναι τα δικαιώματα - υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου. Η καθυστέρηση σημειώνεται παρά το γεγονός ότι αν το εγχείρημα δεν ολοκληρωθεί εντός του 2015 και μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο, τότε μπορεί να τεθεί και πάλι ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων.

Χθες, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, επανέλαβε την ανάγκη ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών εντός του 2015. «Οσον αφορά εμάς, αλλά νομίζω και τον κ. αντιπρόεδρο, αυτό που έχει συμφωνηθεί από όλους, όπως είπα πριν, είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό έχει σημασία», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ. Η δήλωση έγινε μία ημέρα μετά την παρέμβαση του κ. Ντομπρόβσκις, με την οποία συνέδεσε την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης με τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος. Οπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η ανακεφαλαιοποίηση και η αξιολόγηση είναι αλληλένδετα ζητήματα καθώς «εάν κάποιος προσπαθήσει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να άρει τα capital controls χωρίς να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον αρνητικά για τον τραπεζικό κλάδο».

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο το πρωί στις 11.30 ώρα Ελλάδος, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του stress test. Η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών ανά τράπεζα με βάση το βασικό και με βάση το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Πρόκειται για το τρίτο stress test που διενεργείται αποκλειστικά για τις ελληνικές τράπεζες από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Οπως έχει γράψει η «Κ», μεταφέροντας εκτιμήσεις αναλυτών, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα διαμορφωθούν με βάση το δυσμενές σενάριο και την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR) κοντά στα 15 δισ. ευρώ. Μετά την αφαίρεση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, τη μελλοντική κερδοφορία και άλλες κινήσεις που δρομολογούν οι διοικήσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακή βάσης, το τελικό ύψος των αναγκών των τραπεζών θα διαμορφωθεί στα 9 με 10 δισ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκές αρχές θα ζητήσουν από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να καλύψουν το σύνολο του παραπάνω ποσού.

Ωστόσο, αν δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το σύνολο του ποσού (που είναι βέβαιο), αλλά μόνο τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο AQR και στο βασικό σενάριο, τότε δεν θα τεθεί ζήτημα εκκαθάρισης και οι ευρωπαϊκές αρχές θα δεχθούν την ιδιωτική συμμετοχή και θα επιτρέψουν στο ΤΧΣ να καλύψει το υπόλοιπο ποσό. Στο πλαίσιο αυτό, αν οι τράπεζες συγκεντρώσουν από ιδιώτες επενδυτές περίπου 5,5 δισ. ευρώ, τότε θα εξασφαλίσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text