Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Η πώληση της Finansbank σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής

Η πώληση της Finansbank σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η πώληση της Finansbank σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής

Το άδοξο τέλος της εντυπωσιακής επέκτασης των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σηματοδοτεί η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πώληση της τουρκικής Finansbank.

Η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας το 2006 αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας άνευ προηγουμένου επεκτατικής περιόδου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που ξεκίνησε το 1994, όταν η Alpha Bank, σε συνεργασία με Ελληνες επιχειρηματίες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως, προχώρησε στην ίδρυση της Banca Bucuresti. Ηταν η πρώτη ξένη τράπεζα που εισήλθε στην τραπεζική αγορά της Ρουμανίας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Την ίδια χρονιά, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην ίδρυση μονάδας στη Σόφια της Βουλγαρίας, καθώς και γραφείου αντιπροσωπείας στα Τίρανα της Αλβανίας. Οι παραπάνω κινήσεις αποτέλεσαν το πρελούδιο. Από το 2000 και μετά δεν υπήρχε χρονιά χωρίς κάποια ελληνική τράπεζα να εξαγοράζει μια ξένη ή να ιδρύει μια τράπεζα στο εξωτερικό. Ετσι, στα τέλη του 2007 οι τράπεζες είχαν χτίσει μια πραγματική πολυεθνική αυτοκρατορία. Με παρουσία σε 15 χώρες, οι εγχώριες τράπεζες είχαν στον έλεγχό τους ένα δίκτυο καταστημάτων που αριθμούσε 3.500 σημεία, απασχολούσαν πάνω από 42.000 εργαζόμενους, σε μια δυναμική αγορά άνω των 300 εκατομμυρίων κατοίκων με συνολικό ΑΕΠ 3,4 τρισ. ευρώ.

Η Finansbank δεν ήταν «άλλη» μια εξαγορά. Ηταν μια εξαιρετικά δυναμική, μεγάλου μεγέθους τράπεζα, σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη και μεγάλη αγορά: την αγορά της Τουρκίας. Η Finansbank αποτέλεσε το διαμάντι του στέμματος.

Αρχικά η ανακοίνωση της εξαγοράς της Finansbank από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, Τάκη Αράπογλου, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, όμως η συνέχεια ήταν γνήσια ελληνική. Η τότε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στη συναλλαγή, ενώ με το θέμα ασχολήθηκαν οι εισαγγελικές αρχές. Λίγο μετά ο θόρυβος της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης κόπασε, και σταδιακά όλοι, ακόμα και οι ανταγωνιστές της ΕΤΕ, αναγνώρισαν την ποιότητα, τη θέση και τις προοπτικές της Finansbank.

Με το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης το 2009, η οποία ήταν εκτός ελέγχου, απαξιώνοντας κάθε ελληνικό περιουσιακό στοιχείο, η Εθνική έχοντας ένα τόσο σημαντικό διεθνές περιουσιακό στοιχείο κατάφερε όχι μόνο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις, αλλά διατηρούσε ζωντανές τις προσδοκίες για τα οφέλη από την παρουσία στην Τουρκία. Μέχρι τώρα οι διοικήσεις της Εθνικής είχαν αντισταθεί στις πιέσεις της τρόικας να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες προοπτικές που θα χάνονταν.

Ωστόσο η νέα ανακεφαλαιοποίηση άλλαξε τα δεδομένα και παρά την ισχυρή αντίδραση της ΕΤΕ τελικά επιβλήθηκε η πώληση της Finansbank. Η Εθνική έχοντας ήδη λάβει κρατική βοήθεια στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης έπρεπε να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμη ενέργεια προκειμένου να περιορίσει στο ελάχιστο τη λήψη νέας κρατικής βοήθειας. Το stress test προσδιόρισε τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 4,6 δισ. ευρώ και η πώληση της Finansbank έγινε μονόδρομος.

Με την κίνηση αυτή η ΕΤΕ θα βελτιώσει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση που θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, με την πώληση της Finansbank η ΕΤΕ θα χάσει την πρόσβαση στη μεγάλη και δυναμική αγορά της Τουρκίας και θα περιοριστεί δραστικά η διεθνής παρουσία της, καθώς η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του ομίλου Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία διαμορφώνονται σε περίπου 17 δισ. ευρώ έναντι δανείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text