Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Εκτός Ελλάδας το 82,3% των συνολικών πωλήσεων της ΦΑΓΕ το εννεάμηνο

Εκτός Ελλάδας το 82,3% των συνολικών πωλήσεων της ΦΑΓΕ το εννεάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκτός Ελλάδας το 82,3% των συνολικών πωλήσεων της ΦΑΓΕ το εννεάμηνο

Σωτήρια για τη ΦΑΓΕ αποδεικνύεται η παρουσία της στο εξωτερικό, καθώς πλέον πάνω από το 80% των πωλήσεών της γίνεται εκτός ελληνικών συνόρων. Επιπλέον, η εταιρεία λόγω της μεταφοράς της έδρας της στο Λουξεμβούργο πριν από τρία χρόνια, έχει κυρίως δανεισμό από ξένες τράπεζες και ταμειακά διαθέσιμα επίσης σε ξένες τράπεζες, γεγονός που μείωσε σημαντικά τα όποια προβλήματα ρευστότητας προέκυψαν μετά την επιβολή των capital controls. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015, που ανακοίνωσε η γνωστή γαλακτοβιομηχανία, οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας αντιστοιχούσαν στο 82,3% των συνολικών πωλήσεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο εννεάμηνο του 2014 ήταν 76,5%. Ειδικότερα, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 41,7% στην Ιταλία, κατά 32,9% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 3,3% στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στο εννεάμηνο του 2015 διαμορφώθηκαν σε 500,2 εκατ. δολάρια (σ.σ. η ΦΑΓΕ από τότε που μετέφερε την έδρα της εκτός Ελλάδος αποτυπώνει τα οικονομικά της μεγέθη σε δολάρια ΗΠΑ και όχι σε ευρώ), καταγράφοντας μείωση 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΦΑΓΕ στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, καθοριστικό ρόλο στη μείωση της αξίας πωλήσεων διαδραμάτισε η υποχώρηση του ευρώ και της στερλίνας έναντι του δολαρίου. Μεγαλύτερες απώλειες δεν υπήρξαν, καθώς από την άλλη αυξήθηκε ο όγκος πωλήσεων κατά 3,6%.

Τα μεικτά κέρδη της ΦΑΓΕ διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο του 2015 σε 245,5 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 22,1% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 41,6 εκατ. δολάρια έναντι 21,9 εκατ. δολαρίων το 2014.

Η εικόνα για τον όμιλο είναι αναμφίβολα θετική, όχι όμως και σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα. Στην εγχώρια αγορά συνεχίστηκε η υποχώρηση των πωλήσεων, η οποία παρατηρείται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Στο εννεάμηνο του 2015 ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 10,8%, με την εταιρεία να σημειώνει περαιτέρω επιδείνωση της ζήτησης μετά την επιβολή των capital controls. Στην οικονομική έκθεση, μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα, με τη ΦΑΓΕ να επισημαίνει ότι τα προβλήματα ρευστότητας για τους Ελληνες λιανέμπορους έχουν οξυνθεί μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Μάλιστα, η μείωση της ζήτησης, την οποία η ίδια αντιμετωπίζει, οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει σταματήσει την τροφοδοσία σε ασυνεπείς λιανέμπορους, ώστε να περιορίσει την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο. Η εν λόγω γαλακτοβιομηχανία, τέλος, σημειώνει ότι διατηρεί σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, με το 93% αυτών να βρίσκονται σε ξένες τράπεζες, ενώ το 98,3% του δανεισμού τους προέρχεται επίσης από τράπεζες του εξωτερικού.


Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text