Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Αλλαγές στην αξιολόγηση των τραπεζικών στελεχών

Αλλαγές στην αξιολόγηση των τραπεζικών στελεχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αλλαγές στην αξιολόγηση των τραπεζικών στελεχών

Στην πλήρη ανατροπή των εξαιρέσεων που θεσμοθετήθηκαν στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση αναφορικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών υποχρεώνεται η κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο ανακαλείται και η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο, καθώς δημιουργούνταν ζήτημα που θα μπορούσε να έχει επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών.

Στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης, ακυρώνεται η πρόβλεψη ότι τα «κριτήρια αξιολόγησης δεν εφαρμόζονται για μέλη διοικητικού συμβουλίου των πιστωτικών ιδρυμάτων για τα οποία έχουν εκδοθεί εποπτικές εγκριτικές αποφάσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM)». Η συγκεκριμένη αναφορά είχε κριθεί φωτογραφική για την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, καθώς προϋπόθεση για μια θετική αξιολόγηση είναι τα μέλη του Δ.Σ. να μην έχουν διατελέσει τα τελευταία χρόνια κυβερνητικά ή πολιτικά στελέχη. Σημειώνεται ότι η κ. Κατσέλη ήταν μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Κοινωνική Συμφωνία. Ωστόσο οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο την κ. Κατσέλη. Η διαδικασία αξιολόγησης των Δ.Σ. των τραπεζών, λόγω των εξαιρετικά αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις όλων των τραπεζών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι πρόεδροι σε όλες τις επιτροπές των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 15 ετών σε ξένες τράπεζες που τουλάχιστον τα 3 τελευταία χρόνια δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα και δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια!

Αναλυτικότερα, με το νέο πολυνομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των μελών των Δ.Σ. των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα:

• Να διαθέτει τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, 3 χρόνια ως μέλος Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

• Να μην ασκεί, ούτε να του έχει ανατεθεί, κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια πριν από τον διορισμό του, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

• Το Δ.Σ. περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. Τα μέλη αυτά δεν πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια. Τα προαναφερθέντα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές του Δ.Σ.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text