Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση

Πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση

Η καλύτερη του αναμενομένου εικόνα του τρίτου τριμήνου για το ελληνικό ΑΕΠ δεικνύει ότι η χώρα ξεπερνά σχετικά ικανοποιητικά την πολιτική αβεβαιότητα που κυριάρχησε νωρίτερα αυτό το έτος, αναφέρει σε ειδική έκθεσή της για την Ελλάδα η Credit Suisse. Η χώρα μάλιστα, επισημαίνει, βρίσκεται λιγότερο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων από το καλοκαίρι, καθώς, όπως αναφέρεται, η οξεία φάση της κρίσης έληξε τον Ιούλιο, όταν ο Αλέξης Τσίπας συμφώνησε στο νέο πρόγραμμα διάσωσης. Μια σειρά ζητημάτων κατά τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν αν η χώρα θα βγει από την κρίση ή αν θα επανέλθει σε μια νέα περίοδο αναταραχής, με την ελβετική τράπεζα πάντως να δίνει περισσότερες πιθανότητες στο θετικό σενάριο.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, η ελάφρυνση του χρέους και, σαν «κερασάκι στην τούρτα», η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα μπορούσαν να βελτιώσουν θεμελιωδώς τις προοπτικές της χώρας.

Αναμένει τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή των ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ στις αρχές του επόμενου έτους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία αν στεφθεί με επιτυχία ίσως έχουμε, όπως αναφέρει, ένα νέο ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών φέρνει πιο κοντά το τέλος στους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων, κάτι που θα περιόριζε την αβεβαιότητα, ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι το ύψος του προγράμματος διάσωσης «ως 86 δισ. ευρώ» θα περιοριστεί «ως τα 70 δισ. ευρώ». Μπορεί μάλιστα το ποσό να είναι μικρότερο αν η Ελλάδα επιχειρήσει κάποια στιγμή το 2016 μικρή έξοδο στις αγορές.

Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η Credit Suisse εκτιμά ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ήθελαν να αποφύγουν μια τέτοια συζήτηση πριν από τις ισπανικές εκλογές. Η μορφή την οποία θα πάρει η ελάφρυνση θα βασίζεται στην αρχή ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ. Επιμήκυνση των εκδόσεων και μεγαλύτερη περίοδος χάριτος για τους τόκους στα διμερή δάνεια (53 δισ. ευρώ) και στα δάνεια του EFSF(131 δισ. ευρώ) ίσως αποτελέσουν συστατικό της λύσης, καθώς επίσης το θέμα των επιτοκίων, αν και τα περιθώρια εμφανίζονται μικρά, όπως και η σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την ανάπτυξη.

Ελληνικά ομόλογα

Χαμηλό 12μήνου για τα δεκαετή

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 12 μηνών στο 6,98% κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, που ανοίγει τον δρόμο για την αποδέσμευση την εβδομάδα αυτή της δόσης των 2+10 δισ. ευρώ.


Πηγή: tovima.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text