Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ανοδος λειτουργικής κερδοφορίας για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ανοδος λειτουργικής κερδοφορίας για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοδος λειτουργικής κερδοφορίας για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Αυξημένη λειτουργική κερδοφορία κατέγραψε κατά το φετινό εννεάμηνο ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά αποτελέσματα ανήλθαν σε 92,1 εκατ. ευρώ έναντι 71,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αυξημένα κατά 28,6%, κυρίως λόγω της θετικής συνεισφοράς του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ανοδικά κινήθηκε και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 4,1% σε σχέση με το περσινό εννεάμηνο και ανήλθε σε 666,7 εκατ. ευρώ από 640,6 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε 111,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,5 εκατ. ευρώ το περσινό εννεάμηνο. Ωστόσο, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, προέκυψαν ζημίες ύψους 11,9 εκατ. ευρώ, από ζημίες 3,5 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι κατά το φετινό εννεάμηνο οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε 50,3 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ και του κλάδου Βιομηχανίας Μαγνησίας.

Σε ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο, η εισηγμένη κάνει λόγο για διατήρηση του υψηλού ανεκτέλεστου υπολοίπου της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, που δημιουργεί προσδοκίες για ενίσχυση της κερδοφορίας κατά το προσεχές μέλλον. Συνολικά, ο κατασκευαστικός τζίρος προς τρίτους διαμορφώθηκε σε 533 εκατ. ευρώ από 559 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 4,6%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη των κατασκευών υποχώρησαν κατά 38,4% σε 16,3 εκατ. ευρώ έναντι 26,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι εργασίες στους μεγάλους οδικούς άξονες έχουν καταγράψει σημαντικές καθυστερήσεις, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του Δημοσίου και των τραπεζών, επηρεάζοντας αρνητικά και την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μείωσε σημαντικά τον συνολικό καθαρό τραπεζικό δανεισμό του, που υποχώρησε κατά 136 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σήμερα σε 294 εκατ. ευρώ, όταν τα χρηματικά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 420 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των ΑΠΕ, ο όμιλος, μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εμφάνισε έσοδα ύψους 99,5 εκατ. ευρώ έναντι 76,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 53,4% σε 75,9 εκατ. ευρώ.


Πηγή: kathimerini.gr

18


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text