Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Πικρή γεύση άφησαν τα capital controls στα αποτελέσματα των εισηγμένων

Πικρή γεύση άφησαν τα capital controls στα αποτελέσματα των εισηγμένων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που ισχύουν στην Ελλάδα από τις 28 Ιουνίου 2015 άφησαν το αποτύπωμά τους στα φετινά αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων και ουσιαστικά χώρισαν σε δύο κατηγορίες τις επιχειρήσεις.

Στην πρώτη κατηγορία συμπεριελήφθησαν οι υγιείς και κερδοφόρες εισηγμένες που έδειξαν να είχαν προετοιμασθεί απέναντι στην «οικονομία των μετρητών» που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ στη δεύτερη κατηγορία συμπεριελήφθησαν οι υπόλοιπες που είναι και περισσότερες και οι οποίες αιφνιδιάστηκαν, ειδικά όσες εισηγμένες πραγματοποιούν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους στην εγχώρια αγορά.

Οι 193 ισολογισμοί (ποσοστό 87,72%) σε σύνολο 220 εταιρειών εμφάνισαν το φετινό εννεάμηνο ενοποιημένες ζημίες ύψους 4,269 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 612,219 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Ωστόσο εάν αφαιρεθούν οι ζημίες των τραπεζών οι υπόλοιπες εμποροβιομηχανικές εισηγμένες εμφάνισαν καθαρά κέρδη 571,138 εκατ. ευρώ από κέρδη 358,738 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014.

Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών που έκανε ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, από τις 83 κερδοφόρες εισηγμένες, 35 αύξησαν τα κέρδη τους, 28 τα μείωσαν, ενώ 20 εταιρείες επέστρεψαν σε κέρδη από ζημίες.

Στον αντίποδα, από τις 110 ζημιογόνες εταιρείες, 43 αύξησαν τις ζημίες τους, 50 τις μείωσαν και 17 επέστρεψαν σε ζημίες.

Οπως αναφέρει στο σχόλιό του ο κ. Χατζηδάκης, «η αποτύπωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του 2015 αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση καταγραφής δεδομένων, αφού ποτέ στην ιστορία των εισηγμένων εταιρειών δεν έχει σημειωθεί για ένα τόσο παρατεταμένο χρονικό διάστημα μια τόσο σημαντική ποσοτική και ποιοτική ανωμαλία που να αφορά στο σύνολο των εταιρειών. Η επίπτωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να μην είχε την επίδραση που αρχικά είχε εκτιμηθεί στα πρώτα νούμερα υστέρησης του ΑΕΠ βάσει των οποίων διενεργήθηκαν τα τεστ αντοχής των τραπεζών (ύφεση -2,3% για το 2015), αφού οι περισσότερες εταιρείες που οδηγούν την κερδοφορία της αγοράς φαίνεται ότι είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ταυτόχρονα τη φετινή χρονιά ισχύει διαφορετικός φορολογικός συντελεστής από το 2014. Οι τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 26% στο 29% δεν έχουν μόνο αριθμητικές επιδράσεις αλλά και προβολές στη διαμόρφωση της στρατηγικής των εταιρειών. Σε μια οικονομία που στο κοντινό μέλλον δεν διαφαίνεται η δυνατότητα νέας χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και οι περιορισμοί κεφαλαίων κάθε άλλο παρά διευκολύνουν τη δραστηριότητα εντός της εγχώριας αγοράς, η ρευστότητα που παράγεται εκ των έσω αποτελεί το μοναδικό οξυγόνο που μπορεί να διατηρήσει την επιχείρηση σε μια ομαλή οργανική λειτουργία. Επομένως, οι επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον με μειωμένη ζήτηση και χαμηλή ορατότητα δεν έχουν λόγο να μην περιορίσουν τη φορολογητέα ύλη και να αναστείλουν ενδεχομένως επενδυτικά σχέδια και μερίσματα όταν οι συνθήκες εξομαλυνθούν.

Ο τζίρος των εισηγμένων εταιρειών στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα 42,5 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 6% έναντι τζίρου 45,173 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014.

Η μείωση του τζίρου στο τρίτο τρίμηνο που συμπίπτει με τα capital controls ξεπέρασε το 12% (14,01 δισ. ευρώ έναντι 16,0 δισ. ευρώ) και οφείλεται στη σημαντική κάμψη του κατασκευαστικού κλάδου στο τρίτο τρίμηνο (πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες) και του κλάδου διύλισης (-30%), πράγμα το οποίο ωστόσο έρχεται μόνο ως αποτέλεσμα της κάμψης των τιμών του πετρελαίου (-50% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2014), αφού και τα δύο διυλιστήρια λειτούργησαν στο όριο της ονομαστικής τους δυναμικότητας.

Από εκεί και πέρα όσες εταιρείες είχαν αυξημένη έκθεση στην ελληνική αγορά υπέστησαν και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον τζίρο τους: η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης έγραψε κάμψη τζίρου 12% στα ΜΜΕ, οι μειώσεις στα ηλεκτρικά είδη ήταν σχεδόν διψήφιες, η μείωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα περιόρισε τις ξυλουργικές και μεταλλουργικές εργασίες τουρισμός, εξαγωγές, μειωμένη πιστωτική επέκταση και οι διακυμάνσεις ευρώ και πετρελαίου ήταν οι βασικές συνιστώσες που διαμόρφωσαν τάσεις στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιρειών.

Ξεχώρισαν στο εννεάμηνο αλλά και στο τρίμηνο οι επιδόσεις της Motor Οil και των Ελληνικών Πετρελαίων, η Aεροπορία Αιγαίου, το Folli - Follie, η Jumbo και οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Τέρνα Ενεργειακή και Ανεμος).


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text