Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών Alpha και Eurobank

Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών Alpha και Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank, όπως διαμορφώθηκαν μετά την αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και τη μείωση του αριθμού μετοχών μέσω του reverse split.

Οι παλαιές μετοχές της Alpha Bank αντικαταστάθηκαν από νέες σε αναλογία 1 νέα για κάθε 50 παλαιές. Ετσι το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής (26.11) που διαμορφώθηκε στα 0,047 ευρώ προσαρμόζεται σε 2,35 ευρώ μετά το reverse split και με αυτή την τιμή θα ανοίξει η μετοχή της τράπεζας στη σημερινή συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι οι νέες μετοχές, μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, διατέθηκαν στους ξένους επενδυτές στην τιμή των 2 ευρώ. Με βάση το τελευταίο κλείσιμο, η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank διαμορφώνεται στα 3,6 δισ. ευρώ. H Alpha Bank, όπως και η Eurobank, άντλησαν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών από τον ιδιωτικό τομέα περιορίζοντας δραστικά την παρουσία του κράτους στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Πλέον το 89% των μετοχών της Alpha Bank ελέγχεται από ιδιώτες, ενώ η συμμετοχή του κράτους, μέσω του ΤΧΣ, περιορίστηκε στο 11% (από 66% που ήταν πριν την ανακεφαλαιοποίηση).

Σε reverse split προχώρησε και η Eurobank αντικαθιστώντας τις παλαιές μετοχές σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλαιές. Ετσι η μετοχή της Eurobank θα «ανοίξει» στο ταμπλό σήμερα στην τιμή του 1,4 ευρώ (0,014 ευρώ το τελευταίο κλείσιμο 27.11), ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στους ξένους επενδυτές καθορίστηκε στο 1 ευρώ (μετά το reverse split). Η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank, με βάση το τελευταίο κλείσιμο, διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ. Με την ανακεφαλαιοποίηση το ποσοστό του ΤΧΣ στην Eurobank περιορίζεται στο 2,38% (από 35%), ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών ανέρχεται σε 97,62%, που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Η Eurobank διατηρεί τις προνομιούχες μετοχές που ελέγχονται από το κράτος, συνολικού ύψους περίπου 950 εκατ. ευρώ, τις οποίες σχεδιάζει να επαναγοράσει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Με αφορμή την εισαγωγή των νέων μετοχών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ειδική εκδήλωση, κατά την οποία θα κηρύξουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης από κοινού οι κ.κ. Βασίλειος Ράπανος, πρόεδρος της Alpha Bank, και Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank. Η συνεδρίαση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και, όπως εκτιμούν αναλυτές, θα υπάρξουν πολλές εντολές αγοράς μετοχών των δύο τραπεζών σε τιμές κοντά στην τιμή της αύξησης αλλά και μεγάλες εντολές πώλησης σε υψηλότερα επίπεδα, δεδομένου του υψηλού premium με το οποίο παραμένουν οι μετοχές των δύο τραπεζών.

Εν τω μεταξύ σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε Ελληνες επενδυτές. Στόχος είναι να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι μετοχές δίνονται στην ίδια τιμή με την οποία πραγματοποιήθηκε η διάθεση σε ξένους επενδυτές μέσω του βιβλίου προσφορών, δηλαδή στα 0,02 ευρώ ή 0,30 ευρώ μετά το reverse split.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text