Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Αύριο ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο αύξησης κεφαλαίου της Αττικής

Αύριο ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο αύξησης κεφαλαίου της Αττικής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το πρώτο στάδιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής ολοκληρώνεται αύριο με τη συγκέντρωση ποσού άνω των 660 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ποσό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα και θα ανακοινωθεί μέχρι την Πέμπτη, αλλά σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει το ποσό που θα όφειλε η τράπεζα να συγκεντρώσει σύμφωνα με το βασικό σενάριο, δηλαδή τα 584 εκατ. ευρώ. Ανοιχτό θέμα παραμένει η κάλυψη του συνόλου του ποσού που απαιτούνταν με βάση το δυσμενές σενάριο και το οποίο είχε προσδιοριστεί στα 748,3 εκατ. ευρώ.

Κεφαλαιακή επάρκεια 23%

Τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί προς το παρόν εξασφαλίζουν στην τράπεζα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 23%, αλλά με δεδομένο ότι η ποιότητα των κεφαλαίων δεν θεωρείται εποπτικά ικανοποιητική, η προσπάθεια κάλυψης του συνόλου του ποσού των 748,3 εκατ. ευρώ θα συνεχιστεί.

Αυτό γιατί η συγκέντρωση ποσού άνω των 660 εκατ. ευρώ έγινε δυνατή κυρίως μέσω της υψηλής συμμετοχής του βασικού μετόχου της τράπεζας, του ΤΣΜΕΔΕ, που έχει συνεισφέρει κεφάλαια 384 εκατ. ευρώ, διατηρώντας το ποσοστό του στην τράπεζα στο 51%.

Αντίστοιχα, εκτός από ιδιωτικά κεφάλαια, μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση φορέων του Δημοσίου, που κλήθηκαν να στηρίξουν την αύξηση, με δεδομένο τον αποκλεισμό των μη συστημικών τραπεζών από τη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή του είναι υπό την αίρεση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Με αυτά τα δεδομένα η συγκέντρωση του συνόλου του ποσού θεωρείται αναγκαία από εποπτικής σκοπιάς, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά των κεφαλαίων της τράπεζας και να περιοριστεί η υψηλή εξάρτηση από τον βασικό μέτοχο, δηλαδή το ΤΣΜΕΔΕ.

Παράλληλα με την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα επιδιωχθεί και η διοικητική εξυγίανση.

Από την πλευρά της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής εκφράζεται αισιοδοξία ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα ενισχυθεί καθώς σήμερα και αύριο θα οριστικοποιηθεί και το κατά πόσον θα ευοδωθούν οι συζητήσεις με ξένα funds.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, δεν εξαντλούνται στο ενδιαφέρον αμερικανικού fund, καθώς ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από άλλους επενδυτές. Οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά το αμερικανικό fund γίνονται με επίκεντρο νομικής φύσης θέματα, που μένουν να διευκρινιστούν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ή όχι. Σε κάθε περίπτωση η τράπεζα, όπως διευκρινίζεται, θα ανακοινώσει έως τα τέλη του μήνα την έκβαση της αύξησης και το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text