Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Ανευ αντικρίσματος τα warrants του 2013

Ανευ αντικρίσματος τα warrants του 2013

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Aνευ αντικρίσματος είναι τα δικαιώματα αγοράς τραπεζικών μετοχών, τα γνωστά warrants, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης (2013), μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Στην πράξη, τα warrants αντιστοιχούν σε... τίποτα, καθώς οι τιμές άσκησής τους αντιστοιχούν σε εξωπραγματικά υψηλές χρηματιστηριακές τιμές. Για παράδειγμα, για να έχει νόημα να ασκήσει κανείς τα δικαιώματα της Alpha Bank, θα πρέπει η μετοχή να σημειώσει άνοδο τουλάχιστον κατά 800% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ αντίστοιχα της Εθνικής θα πρέπει να αυξηθεί κατά 21.700% και της Πειραιώς κατά 68.000%.

Στη θεωρητική περίπτωση που θα είχαμε τέτοια άνοδο τα επόμενα χρόνια, τότε η Τράπεζα Πειραιώς θα αποκτήσει χρηματιστηριακή αξία 1,6 τρισ. ευρώ (!), η Εθνική Τράπεζα αξία 658 δισ. ευρώ (!) και η Alpha Bank 34 δισ. ευρώ! Επίπεδα, που τουλάχιστον για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, μπορούν με ασφάλεια να χαρακτηριστούν ως εκτός πραγματικότητας.

Μεγάλος χαμένος από την απαξίωση και τη μη άσκηση των δικαιωμάτων είναι εκτός από τους κατόχους τους και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων θα πουλούσε μετοχές των τραπεζών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του στους ιδιώτες, ανακτώντας έτσι μέρος των 25 δισ. ευρώ που τοποθέτησε στις τράπεζες στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι τα warrants είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης ως κίνητρο για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Οσοι μετείχαν στις τότε αυξήσεις κεφαλαίου λάμβαναν δωρεάν τίτλους warrants με τα οποία αποκτούσαν το δικαίωμα σε προκαθορισμένες τιμές και χρονοδιάγραμμα να επαναγοράσουν τις μετοχές που είχε αποκτήσει το ελληνικό Δημόσιο με τελικό στόχο την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

Οι τότε αυξήσεις κεφαλαίου είχαν πραγματοποιηθεί στα 0,44 ευρώ για την Alpha Bank, στα 4,29 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 1,7 ευρώ για την Πειραιώς. Ωστόσο, η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, με τις τράπεζες και την οικονομία να βρίσκονται υπό καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές: η Alpha Bank στο 0,04 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα στο 0,02 ευρώ, η Eurobank στο 0,01 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς στο 0,003 ευρώ. Δηλαδή, οι τιμές των μετοχών εκμηδενίστηκαν και οι τράπεζες προχώρησαν στη μείωση του αριθμού μετοχών (reverse split): η Alpha Bank αντικατέστησε τις παλαιές μετοχές της σε αναλογία 1 νέα για κάθε 50 παλαιές, η Εθνική Τράπεζα σε αναλογία 1 νέα για κάθε 15 παλαιές και η Eurobank και η Πειραιώς σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλαιές.

Χαρακτηριστικό της καταστροφής που συντελέστηκε το 2015 στις τράπεζες είναι ότι το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφωνόταν στα 33 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου, οι τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου αντιστοιχούσαν σε αξία 747 εκατ. ευρώ για τους παλαιούς μετόχους. Πρακτικά, όλοι οι παλαιοί μέτοχοι έχασαν τα κεφάλαιά τους, με μεγαλύτερο χαμένο το ελληνικό Δημόσιο που ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος των τραπεζών. H συμμετοχή του ΤΧΣ, μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, περιορίστηκε στο 2,7% στη Eurobank (από 35% πριν από την αύξηση), στο 11% στην Alpha Bank (από 66%), στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς (από 66,9%) και στο 35% στην Εθνική Τράπεζα (από 57,2% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση).


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text