Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Αγοραστές οι ξένοι στο Χρηματιστήριο στη διάρκεια του 2015

Αγοραστές οι ξένοι στο Χρηματιστήριο στη διάρκεια του 2015

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αγοραστές ελληνικών μετοχών με εισροές 606,97 εκατ. ευρώ ήταν το 2015 οι ξένοι επενδυτές, καθώς δεν είχαν περιορισμούς στις συναλλαγές τους λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που τέθηκαν σε ισχύ στις 29 Ιουνίου 2015. Αντίθετα, οι εγχώριοι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις τίτλων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 συνολικής αξίας 613,1 εκατ. ευρώ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι συναλλαγές το 2015 διήρκεσαν 11 μήνες και όχι 12, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ.Α. δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές τον περσινό Ιούλιο λόγω της εφαρμογής των capital controls. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2015 στο 64,2% έναντι 59,2% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 8,4%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 60,3%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 3,8% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο 2015 τα κυριότερα στατιστικά στοιχεία της αγοράς ήταν τα εξής, όπως σημειώνεται στο Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο του Χρηματιστηρίου Αθηνών:

• Ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών με συνολικά αντληθέντα κεφάλαια αξίας 9,40 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, αντλήθηκαν 2,60 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, 2,04 δισ. ευρώ από την Eurobank, 2,20 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και 2,56 δισ. από την Alpha Bank.

• Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έκλεισε στα 39,22 δισ. ευρώ, αυξημένη σημαντικά κατά 13,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015. Εάν δεν ληφθεί υπόψη η κεφαλαιοποίηση που κατέχει το ΤΧΣ, η αύξηση αγγίζει το 9,0%,

• Οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ήταν περισσότερες από τις εκροές και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 64,2% έναντι 59,2% στο τέλος του Νοεμβρίου 2015.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text