Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Μ. Σάλλας: Ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις το β΄ εξάμηνο

Μ. Σάλλας: Ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις το β΄ εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μ. Σάλλας: Ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις το β΄ εξάμηνο

Την παρέμβαση του προέδρου του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα προκάλεσαν οι αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες το 2016 θα είναι έτος βαθιάς ύφεσης για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η εγχώρια οικονομία μπορεί να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά μετά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων αναλυτών, που δημοσιεύτηκαν στο Bloomberg, η ελληνική οικονομία το 2016 θα συρρικνωθεί κατά 1,8%, που αποτελεί την 3η χειρότερη επίδοση στον κόσμο, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς δεν προκύπτει από την εξέλιξη και τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας.

«Με μεγάλη έκπληξη», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Σάλλας, «παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα μια σειρά ανακοινώσεων από ξένους αναλυτές στις οποίες γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό υφεσιακό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και για το 2016. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και το κλίμα που εισπράττουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο και ξένους επενδυτές. Ανάλογες ή ακόμα και πιο ακραίες προβλέψεις είχαν γίνει από τους ίδιους ειδικούς κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες και διαψεύσθηκαν πανηγυρικά. Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα να επιλύσει πολλά από τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Πιστεύω όμως ότι εφόσον υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, η οικονομία θα αντιδράσει θετικά επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β΄ εξάμηνο του έτους. Θα έχουμε δηλαδή για το 2016 θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Βασικοί άξονες της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι οι ακόμα υψηλότερες επιδόσεις στον τουρισμό, η επιτάχυνση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η βελτίωση της ρευστότητας και η τόνωση των επενδύσεων σε έργα υποδομών».

Εκτιμήσεις της Πειραιώς

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς, το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας προβλέπει συρρίκνωση κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο, σταθεροποίηση (0%) στο δεύτερο τρίμηνο, ανάκαμψη με 1% στο τρίτο τρίμηνο και άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% στο τέταρτο τρίμηνο. Ετσι η χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Πειραιώς, θα κλείσει με οριακά θετικό πρόσημο. Ωστόσο, η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν θα έρθει αυτόματα, αντίθετα θα πρέπει να εξασφαλιστεί το γρηγορότερο η θετική αξιολόγηση, να εξασφαλιστεί η ομαλή εκταμίευση των χρημάτων του προγράμματος (ήδη σημειώνονται καθυστερήσεις για κεφάλαια ύψους 5,7 δισ. ευρώ με τα οποία το Δημόσιο θα προχωρούσε στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες), καθώς και η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων.

Οπως επισημαίνεται στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας του ΣΕΒ το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σειρά θετικών οικονομικών εξελίξεων, διαμορφώνοντας αισιοδοξία για το 2016, ωστόσο παραμένουν πολλές εστίες ανησυχίας. «Σε αυτό το εύθραυστο κλίμα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας και η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται κυρίως με το ασφαλιστικό και τα “κόκκινα” δάνεια, όπως επίσης και η κάλυψη των καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας, την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text