Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Πέμπτο πανευρωπαϊκά το Χρηματιστήριο Αθηνών στην άντληση κεφαλαίων

Πέμπτο πανευρωπαϊκά το Χρηματιστήριο Αθηνών στην άντληση κεφαλαίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πέμπτο πανευρωπαϊκά το Χρηματιστήριο Αθηνών στην άντληση κεφαλαίων

Στην άντληση 52,8 δισ. ευρώ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχώρησαν την περίοδο 2012-2015 οι εισηγμένες επιχειρήσεις, επίδοση που κατατάσσει την ελληνική αγορά στην πέμπτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Χρηματιστήριο για τις προοπτικές του νέους έτους, στην Ελλάδα το 2010 αντλήθηκαν συνολικά μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 4,043 δισ. ευρώ, το 2011 περίπου 4,71 δισ. ευρώ, το 2012 περίπου 2,05 δισ. ευρώ, το 2013 καταγράφηκε ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων με 30,370 δισ. ευρώ, το 2014 αντλήθηκαν 10,064 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 έκλεισε με συνολικά αντληθέντα κεφάλαια 10,371 δισ. ευρώ (τα περισσότερα από τα κεφάλαια αυτά αφορούσαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών).

Την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην κατάταξη άντλησης κεφαλαίων την περίοδο 2012-2015 κατέλαβε το Euronext με 338,8 δισ. ευρώ, ακολούθησε το ισπανικό χρηματιστήριο BME με 138,5 δισ. ευρώ, το London Stock Exchange ήταν στην τρίτη θέση με κεφάλαια 52,9 δισ. ευρώ και στην τέταρτη θέση ήταν το ελβετικό χρηματιστήριο SIX Swiss Exchange με 52,879 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης επεσήμανε με αφορμή τα εν λόγω στοιχεία πως η αγορά λειτούργησε αποτελεσματικά στην περίοδο της κρίσης. Ο ίδιος δε εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο ρόλος του Χρηματιστηρίου ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων θα ενισχυθεί στο μέλλον.

Ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε πως το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets είναι σταθερά θετικό την τελευταία τριετία και αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των διαχειριστών διεθνώς για το μεγάλο επενδυτικό στοίχημα που παίζεται στην Ελλάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών επί της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου διαμορφώθηκε στο τέλος του 2015 στο 64,2% όταν το 2008 ήταν στο 47,9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου οι συνολικές θετικές ροές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο από διεθνείς επενδυτές κατά την τριετία 2013-2015 έφτασαν τα 4,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η ελληνική αγορά είναι «ρηχή» και ρηχαίνει διαρκώς για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου μόλις 42 εισηγμένες εταιρείες πληρούν σήμερα το βασικό κριτήριο κεφαλαιοποίησης των 100 εκατ. ευρώ που είναι το ελάχιστο απαιτούμενο για να επενδύσουν τα ξένα funds σε μια εισηγμένη εταιρεία. Πριν από 9 χρόνια ο αντίστοιχος αριθμός εισηγμένων που είχαν κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ ήταν 114!


Πηγή: cnn.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text