Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Με υποχρεωτικό μισθό και οι… χρηματιστές

Με υποχρεωτικό μισθό και οι… χρηματιστές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με υποχρεωτικό μισθό και οι… χρηματιστές

Καταιγισμός νέων ευρωπαϊκών οδηγιών που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενοποίηση και συγκέντρωση του κλάδου των επενδυτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη δρομολογούνται στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές μέσα στους προσεχείς μήνες.

Κάποιες από τις οδηγίες αυτές αναμένεται να επηρεάσουν δραματικά το επάγγελμα των παραδοσιακών χρηματιστών ειδικά σε μικρές αγορές όπως η Ελλάδα, ενώ άλλες θα φέρουν σε σύγκρουση τις οργανωμένες κεφαλαιαγορές και τις εποπτικές αρχές με τις περιβόητες "σκοτεινές πλατφόρμες" που αφέθηκε ανενόχλητη να στήσει τα προηγούμενα χρόνια η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία για να κερδίζει από τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές σε εξωτικά επενδυτικά προϊόντα.

Η πιο σημαντική αλλαγή που θα καταλάβουν απευθείας στις "τσέπες" τους οι χρηματιστηριακές εταιρείες πιθανόν το 2017 αν όχι νωρίτερα φέτος, συνδέεται με την απαγόρευση να σχετίζονται πλέον οι αμοιβές των εργαζόμενων στις ΑΕΠΕΥ με τη συναλλακτική δραστηριότητα που φέρνουν στις εταιρείες τους.

Με λίγα λόγια κόβεται σε όλη την Ευρώπη η αμοιβή ως ποσοστό επί των προμηθειών και οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα υποχρεωθούν να προσλαμβάνουν με κανονικό μισθολόγιο και σταθερές αποδοχές τους συνεργάτες τους. Για τη συγκεκριμένη οδηγία έχουν προκληθεί ήδη αντιδράσεις από την ευρωπαϊκή επενδυτική βιομηχανία που αισθάνεται τον ανταγωνισμό των πολύ μεγαλύτερων εταιρειών να την απειλεί, και έχει ζητηθεί η εφαρμογή της οδηγίας να ισχύσει από το 2017 και μετά. Σύμφωνα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, η αλλαγή αυτό που δεν αφορά μόνο στο μισθολογικό κόστος των ΑΕΠΕΥ, αλλά απαιτεί μεγαλύτερα επίπεδα οργάνωσης υπό ενιαίους πλέον κανόνες και standards για όλες τις εταιρείες του κλάδου σε ότι αφορά στο επίπεδο υπηρεσιών.

Για τις μικρότερες χρηματιστηριακές εταιρείες τα πράγματα γίνονται πλέον όλο και πιο δύσκολα καθώς παράλληλα με τις αυξημένες απαιτήσεις οργάνωσης, επιχειρείται παράλληλα με άλλη οδηγία η ενοποίηση και τυποποίηση των επενδυτικών υπηρεσιών ώστε πλέον οι επενδυτές να έχουν δυνατότητα πρόσβασης μεταξύ διαφορετικών αποθετηρίων και αγορών σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. 

Μια άλλη εστία αντιδράσεων προέρχεται από την νέα οδηγία MIFID 2 η οποία έρχεται να διορθώσει τα λάθη της πρώτης MIFID η οποία απελευθέρωσε ουσιαστικά τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, και ενώ πέτυχε να μειωθούν τα κόστη των συναλλαγών, απομάκρυνε τη ρευστότητα από τις οργανωμένες αγορές και γιγάντωσε το σκιώδες επενδυτικό σύστημα. Με τις ρυθμίσεις που έρχονται για την υποχρεωτική "επιστροφή" των OTC συναλλαγών μέσα στις οργανωμένες αγορές (σ.σ στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις στο 7% του τζίρου όταν στο εξωτερικό φτάνουν ως και το 70%), η Ε.Ε δείχνει αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα λόμπι των επενδυτικών τραπεζών, καθώς η προσπάθεια που γίνεται εστιάζεται στην επιστροφή των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων στις κεφαλαιαγορές και στην εκκαθάρισή τους μέσα από τα κεντρικά αποθετήρια.

Η Οδηγία ρυθμίζει θέματα που αφορούν  μεταξύ άλλων σε μεγαλύτερο έλεγχο (όρια και αναφορές θέσεων) για τα παράγωγα επί εμπορευμάτων, τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, τον έλεγχο του high frequency trading (συναλλαγές υψηλής συχνότητας), κ.α.

Ο CSD Regulation, κανονισμός που σχετίζεται με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κεντρικά αποθετήρια, ψηφίστηκε ήδη και προβλέπει αδειοδότηση όλων των Κεντρικών Αποθετηρίων εντός του β΄ εξαμήνου του 2016. Μέσω εναρμονισμένης διαδικασίας αδειοδότησης, κεφαλαιακής επάρκειας και εποπτείας, τα αποθετήρια θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν διασυνοριακά υπηρεσίες, διευρύνοντας τις επιλογές των εταιρειών-εκδοτών να επιλέγουν που θα τηρούν τις αξίες τους. 

Μια ακόμη μεγάλη αλλαγή που έρχεται με την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών έχει να κάνει με την διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, στις χρηματιστηριακές αγορές μέσα από απλούστερες και φτηνότερες διαδικασίες.  Η οδηγία για τα Ενημερωτικά Δελτία γίνεται υποχρεωτική ως κανονισμός και προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του ελάχιστου ορίου υποχρεωτικής έκδοσης Ενημερωτικού Δελτίου από τις 100.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε 500.000 ευρώ στις αρχές του 2017. 

  

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text