Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Μ. Σαπέν: «Η ελάφρυνση του χρέους να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Μ. Σαπέν: «Η ελάφρυνση του χρέους να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μ. Σαπέν: «Η ελάφρυνση του χρέους να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Ο Μισέλ Σαπέν δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στην Ελλάδα και σε ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτήν. Κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής της Ε.Ε., μερικές φορές ήταν μόνος στην προσπάθειά του να ηρεμήσουν τα πράγματα. Με την εμπειρία και την αποφασιστικότητά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προβαίνει σε απολογισμό του πρώτου έτους του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, αφήνοντας παράλληλα για τον Ελληνα πρωθυπουργό μια πόρτα ανοικτή για διαπραγματεύσεις.

– Ενα έτος μετά την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, χαρακτηρίζετε ως θετική εξέλιξη την πορεία του Ελληνα πρωθυπουργού;

– Το πιο εντυπωσιακό σε αυτήν τη χρονιά διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και της παράταξής του, είναι η επιβεβαίωση της προσωπικότητάς του, ιδίως σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η προθυμία του να έχει διάρκεια το αποτύπωμα των ενεργειών του.

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι οι δηλώσεις του με τις οποίες έδειξε ότι δεν ήθελε να παραμείνει στην εξουσία για λίγους μήνες, αλλά για ένα χρονικό διάστημα επαρκές για την πλήρη αναμόρφωση της Ελλάδας, επιτρέποντάς της να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Νομίζω ότι από αυτήν την άποψη η φετινή χρονιά ήταν θετική ακόμη και αν δεν μου επιτρέπεται, βέβαια, να υπεισέλθω σε συζητήσεις αναφορικά με την ελληνική εσωτερική πολιτική, την οποία σέβομαι.

– Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

– Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα, ενόψει του ασφαλιστικού, ότι αν η Ελλάδα οφείλει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, δεν θα το κάνει επειδή την αναγκάζουμε να το κάνει, αλλά επειδή συνιστά αναγκαιότητα για τη χώρα. Νομίζω ότι αυτή η φράση είναι σωστή. Η Ελλάδα, εν πάση περιπτώσει, ανεξάρτητα από το σύστημα το οποίο θα μπει, πρέπει να βάλει μια τάξη στα δημόσια οικονομικά της και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση ώστε να επιτρέψει μια δίκαιη επιβολή και είσπραξη φόρων. Με λίγα λόγια, ό,τι συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση αναγκαιότητα για την Ελλάδα.

Το αντιστάθμισμα

«Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, την πιο σπουδαία τεταμένη και δύσκολη στιγμή, αποφασίσαμε, από κοινού τα μέλη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα, ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν και ποιο αντιστάθμισμα θα δοθεί στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτού του αντισταθμίσματος δεσμευτήκαμε για ελάφρυνση του χρέους. Επομένως, το θέμα αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατό να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και επαναλαμβάνω, είναι μια δέσμευση που αναλάβαμε από τη μεριά μας πρέπει να την τηρήσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας».

– Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Το σημείο τριβής αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Εσείς εκτιμάτε ότι οι πιστωτές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για μη μείωση των συντάξεων;

– Υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος. Σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών. Κατανοώ πλήρως ότι γι’ αυτήν την ελληνική κυβέρνηση, όπως και για κάθε άλλη, μια νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος συνιστά ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα όπου το συνολικό επίπεδο των συντάξεων δεν είναι υψηλό, όπου τα εισοδήματα είναι εισοδήματα από τα οποία δεν επωφελείται μόνο ένα άτομο, αλλά συχνά μια ολόκληρη οικογένεια.

Η ευθύνη

«Καταλαβαίνω, λοιπόν, απόλυτα τις επιφυλάξεις του κ. Τσίπρα. Οι θεσμοί έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των συζητήσεων αυτών και την ανάλυση τις υφιστάμενης κατάστασης, αλλά εύχομαι αυτές να έχουν επιτυχή κατάληξη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης και εφαρμόζοντας έξυπνα τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».

– Αν δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη, η Ε.Ε. έχει το σθένος να διαπραγματευτεί για έξι μήνες με την Ελλάδα;

– Το σθένος της Ευρώπης ετέθη σε δοκιμασία το περασμένο έτος, τον Ιούλιο. Ηταν εκείνη τη χρονική στιγμή που χαμηλώσαμε την ένταση και βιώσαμε μια κατάσταση που έμοιαζε με δράμα. Βρισκόμαστε, επομένως, σε ένα ορθολογικό πλαίσιο εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας. Δεν επιθυμώ νευρικές κρίσεις, τις οποίες θεωρώ απολύτως άχρηστες και εκτός θέματος. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές έντασης, σκληρές διαπραγματεύσεις, εξήλθαμε όμως από την περίοδο της υστερίας. Σήμερα βρισκόμαστε στην πιο γαλήνια δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Δεν επιθυμώ να έχουν διάρκεια αυτές οι καταστάσεις. Η Γαλλία θεωρεί ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρώσουμε την πρώτη επανεξέταση, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, και αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

– Πιστεύετε ότι η μεταναστευτική κρίση θα επηρεάσει την οικονομική πολιτική της Ε.Ε.;

– Υπάρχει προφανώς μια σχέση μεταξύ της μεταναστευτικής κρίσης και των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων για χώρες όπως η Ελλάδα που εκτίθεται άμεσα στη μετανάστευση, ή όπως η Γερμανία που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών. Υπάρχει, λοιπόν, μια σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο, διαφορετικής φύσεως, δεν συνιστούν το ίδιο θέμα, αφού από τη μία πλευρά έχουμε μια δημοσιονομική διευθέτηση, μια επίδειξη δύναμης της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον και, αφετέρου, μέσα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ευθύνης, υπάρχει η ανάγκη για κοινή αντιμετώπιση αυτής της μεταναστευτικής κρίσης. Για την Ελλάδα συνιστά μια πρόσθετη δυσκολία, ενώ συναντά και πολλές άλλες, αλλά υπάρχει η ανάγκη για αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ευρώπη προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις ευθύνες της.

– Μια έξοδος από τη ζώνη Σένγκεν είναι, επομένως, δυνατή ή όχι;

– Οπως δεν μου άρεσαν ποτέ οι απειλές οι σχετικές με την έξοδο από την Ευρωζώνη, δεν μου αρέσουν και οι απειλές εξόδου από ένα σύστημα, το οποίο ακόμη και αν είναι ελαττωματικό ή επιδέχεται βελτίωσης, είναι χρήσιμο τόσο για την Ελλάδα όσο και για εμάς.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text