Αρχική | Ειδήσεις | Επιστήμη - Πολιτισμός | Εμβολιαστείτε... και άμεσα

Εμβολιαστείτε... και άμεσα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εμβολιαστείτε... και άμεσα

Στη φάση κορύφωσης βρίσκεται το φετινό «επιδημικό κύμα» της γρίπης, η οποία όπως εκτιμούν οι ειδικοί γιατροί αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει για ακόμα 6-8 εβδομάδες. Οπως τονίζει στην «Κ», απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις, ο λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αναπληρωτής καθηγητής του Παν. Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, εφέτος η γρίπη είναι πιο επιθετική, αφού επικράτησε ο πανδημικός τύπος Α (Η1Ν1), με αποτέλεσμα να καταγράφονται σοβαρά περιστατικά ακόμα και σε νεαρές ηλικίες και υγιή κατά τα άλλα άτομα. Η οδηγία των ειδικών προς τα άτομα υψηλού κινδύνου παραμένει: «ακόμα και τώρα, εμβολιαστείτε».

1. Σε ποιο σημείο της εποχικής έξαρσης της γρίπης είμαστε τώρα;

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι πολύ υψηλή αυτή την περίοδο και κορυφώνεται. Ο τύπος του ιού γρίπης που απομονώνεται στα σοβαρά περιστατικά σε Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι ο πανδημικός Α (Η1Ν1). Είναι ενδεικτικό ότι από 596 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά την Ευρώπη, το 96% είχε προσβληθεί από γρίπη τύπου Α και από αυτούς το 94% από τον τύπο Α (Η1Ν1). Στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, δηλαδή που δεν είναι τόσο σοβαρά περιστατικά, το 33% είχε προσβληθεί από γρίπη τύπου Β. Εφέτος παρατηρείται μια μικρή διαφοροποίηση σ’ έναν συγκεκριμένο υπότυπο του Α (Η1Ν1), ο οποίος αν και αντιγονικά μοιάζει με τον τύπο που καλύπτεται από το εμβόλιο, μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά του. Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα το εμβόλιο παρέχει κάλυψη από σοβαρή νόσηση της τάξης του 50%-60%.

2. Ποια είναι η εκτίμηση για το επόμενο διάστημα;

Φαίνεται ότι για τουλάχιστον 6-8 εβδομάδες ακόμα θα συνεχιστεί η δραστηριότητα της γρίπης. Αναμένουμε μεγάλη πίεση στις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές.

3. Πώς διαφοροποιείται η φετινή γρίπη σε σχέση με πέρυσι;

Για εφέτος δεν έχουμε ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα από τη γρίπη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περιστατικά με επιπλοκές όπου επικρατεί ο πανδημικός τύπος της γρίπης -ελαφρά διαφοροποιημένος- και στον οποίο δεν έχει αναπτύξει μεγάλη ανοσία ο πληθυσμός. Επίσης, η πανδημική γρίπη Α (Η1Ν1) έχει την τάση να κάνει επιπλοκές και σε μικρότερες ηλικίες και άτομα χωρίς άλλα προβλήματα υγείας: ένας στους πέντε ασθενείς που χρειάστηκαν εφέτος νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα (41 από τα 204 περιστατικά γρίπης που νοσηλεύθηκαν έως και την Τετάρτη 3/2 σε ΜΕΘ). Επιπλέον, 14 παιδιά ηλικίας έως 16 ετών είχαν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ λόγω γρίπης.

4. Εκτός από τη γρίπη υπάρχουν και άλλες ιώσεις που κυκλοφορούν αυτή την εποχή;

Ναι, εκτός από τη γρίπη κυκλοφορούν ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), κοροναϊοί και ρινοϊοί με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και γι’ αυτό θα πρέπει οι ασθενείς να απευθύνονται στον γιατρό τους. Συνήθως η γρίπη είναι πιο «βαριά», έχει πιο υψηλό πυρετό, πόνους στα κόκαλα, πιο έντονο βήχα.

5. Πολλοί ρωτούν εάν είναι αργά για να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης. Τι απαντάτε;

Εάν το άτομο ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει ακόμα και τώρα. Δηλαδή τα άτομα άνω των 60 ετών, ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, μεταβολικά νοσήματα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα, έγκυες, θηλάζουσες, παχύσαρκοι. Επίσης, μπορούν και τώρα να εμβολιαστούν άτομα που έχουν στο άμεσο περιβάλλον τους ηλικιωμένους και πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα.

6. Tι πρέπει να κάνουμε μόλις αρχίσουν να εκδηλώνονται συμπτώματα γρίπης;

Εάν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αναζητούμε άμεσα ιατρική εκτίμηση για την έναρξη λήψης αντιιικών φαρμάκων εντός 48ώρου από την εκδήλωση των συμπτωμάτων χωρίς μάλιστα να απαιτείται εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Εάν δεν ανήκουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τότε αυτό που χρειάζεται είναι παραμονή στο σπίτι, ξεκούραση, καλή διατροφή και απομόνωση. Στην εργασία επιστρέφουμε εφόσον είμαστε απύρετοι για δύο ημέρες και έχει περάσει ο βήχας.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text