Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Στο μάτι του κυκλώνα τα κρατικά ομόλογα

Στο μάτι του κυκλώνα τα κρατικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ξεπέρασε χθες τις 1.000 μονάδες βάσης το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, ύστερα από το σφυροκόπημα που δέχονται τα κρατικά ομόλογα.

Την ίδια στιγμή, στη Λεωφόρο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου κινούνταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 27 ετών, ύστερα από έξι ημέρες συνεχούς σφυροκοπήματος από ξένα funds. Το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε χθες τον δείκτη στις 450,83 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,89%.

Το χαμηλό βαρομετρικό στις διεθνείς αγορές επηρεάζει τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά στο μάτι του κυκλώνα έχουν μπει τα ελληνικά – ακόμα και τα πιο βραχυπρόθεσμα. Χθες η απόδοση του 2ετούς εκτινάχθηκε στο 14,22%, όταν στην αρχή του έτους ήταν 7,40%.

Σύμφωνα με την Pimco, η διεύρυνση του spread στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρώπης προσφέρει ευκαιρία για αγορές και για ενίσχυση κάποιων υφιστάμενων θέσεων. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων, αλλά φαίνεται πως η νευρικότητα είναι υπερβολική», δηλώνει η Νίκολα Μάι στο Bloomberg.

H γκρίζα εικόνα για την ελληνική οικονομία, που έχει επηρεάσει τόσο τις μετοχές όσο και τους κρατικούς τίτλους, προέρχεται κυρίως από την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, η οποία συντηρείται με τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση.

Η Commerzbank αναμένει ότι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, καθώς και οι δύο πλευρές σε κάθε σενάριο πρέπει να αποδείξουν πως έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. «Το Eurogroup είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα, προκειμένου να συμφωνήσει σε ένα πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, απ’ ό,τι προτείνεται από την κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή», δήλωσε στο Bloomberg o Τάνγκαϊ Λε Σάουτ της Pioneer Investments.

Το κλίμα στην Αθήνα επιδεινώνεται από τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και από προβλήματα που απαιτούν άμεσες πολιτικές αποφάσεις τόσο από την Αθήνα όσο και από την Ευρωζώνη, όπως είναι το προσφυγικό.

Πάντως, οι αναλυτές βλέπουν τα πράγματα πιο ψύχραιμα. «Το ξεπούλημα είναι υπερβολικό και πιθανώς καθοδηγείται από τεχνικούς παράγοντες, καθώς τα ελληνικά ομόλογα σε μεγάλο βαθμό διακρατούνται από hedge funds, κάτι που καθιστά οποιεσδήποτε κινήσεις πιο έντονες», εξηγεί στο Bloomberg o Ντιέγκο Φέρο της Greylock Capital Management.

Επίσης, ο αναλυτής της Bank of America Αθανάσιος Βαμβακίδης επισημαίνει ότι «υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είναι κανείς απαισιόδοξος για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα. Παρ’ όλα αυτά συστήνουμε την αγορά ελληνικών ομολόγων, καθώς η χώρα είναι σε σωστή τροχιά για να συμπεριληφθούν τα ομόλογά της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ κάποια στιγμή φέτος».

Ο Ρικάρντο Γκαρσία της UBS Wealth Management εξηγεί ότι «οι επενδυτές ψάχνουν τον πιο αδύναμο κρίκο κάθε μέρα, και τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές είναι προφανείς στόχοι. Η εικόνα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο κακή όσο αφήνουν να εννοηθεί τα πρωτοσέλιδα για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών».


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text