Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια που άντεξαν στην πτώση του Χ.Α.

Οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια που άντεξαν στην πτώση του Χ.Α.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Από την αρχή του 2016 ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσιάζει πτώση 21,59%. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες αποδόσεις παγκοσμίως. Η Αθήνα είχε φθάσει να υποχωρεί μέχρι 30,17% στο χαμηλό της 11ης Φεβρουαρίου 2016, όταν είχαν προηγηθεί 8 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις που κόστισαν στην αγορά κεφάλαια ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό περιβάλλον, όπου η πλειονότητα των μετοχών έχει υποστεί πανωλεθρία, υπήρξαν 30 μετοχές που αποτελούν το 13,5% του συνόλου των μετοχών και κινήθηκαν με θετική απόδοση στις 32 πρώτες συνεδριάσεις του 2016.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι περισσότερες από τις μετοχές έχουν σχεδόν ελάχιστη έως μηδενική εμπορευσιμότητα. Υπάρχουν, όμως, και μετοχές που ανήκουν σε εισηγμένες που εμφανίζουν εξελίξεις και η άνοδος της μετοχής δικαιολογεί μέχρι ένα βαθμό αυτή την πορεία στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Υπάρχει, πάντα, η κερδοσκοπία στη μετοχή, που εκδηλώνεται είτε σε ανοδική είτε σε πτωτική αγορά όπως έχει δείξει το παρελθόν για πολλές από τις μετοχές που εμφανίζουν σήμερα θετική απόδοση και έχουν επιβιώσει από την πρόσφατη χρηματιστηριακή καταιγίδα.

Σαρωτική είναι και η πτώση στον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων το πρώτο δίμηνο του 2016. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, όλα τα αμοιβαία κεφάλαια στις κατηγορίες Μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, μεικτά αμοιβαία κεφάλαια και Fund of Fund μετοχικά αμοιβαία κεφαλαία καταγράφουν αρνητικές αποδόσεις. Μικρές θετικές αποδόσεις συναντούμε στην κατηγορία των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων όπου τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια επενδύουν σε κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης αλλά και των ανεπτυγμένων αγορών.

Σε θετική τροχιά

Μεταξύ των μετοχών που διατηρούνται σε θετική τροχιά από την αρχή του χρόνου περιλαμβάνεται η Ιονική Ξενοδοχειακή (+44,15%), που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου Hilton. Μόλις χθες η Alpha Bank, που είναι και ο βασικός μέτοχος της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ανακοίνωσε τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου. Οι κινήσεις εξυγίανσης που πραγματοποίησαν οι πιστώτριες τράπεζες στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών και ειδικότερα για τον Νηρέα (+32,50%) και τη Σελόντα (+5,56%) αποτυπώνονται στην πορεία των μετοχών. Η τοποθέτηση Ελλήνων manager με επιτυχημένη θητεία σε άλλους κλάδους ήδη φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Η μετοχή της εταιρείας Περσέας (+55,23%), που διαχειρίζεται το νοσοκομείο Metropolitan στο Νέο Φάληρο, καταγράφει θετική πορεία, ενώ πρόσφατα αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο του θεραπευτηρίου η εταιρεία Κούμπας, που πούλησε το μερίδιό της καθώς είναι σε εξέλιξη η εκκαθάριση της επιχείρησης λόγω υψηλού δανεισμού.

Η καλή πορεία των Ελληνικών Καλωδίων (+8,31%) αποδίδεται στη συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας με υποθαλάσσιο καλώδιο.

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει τη σύνδεση Κρήτης-Αθήνας και Κύπρου-Ισραήλ, ενώ η δεύτερη φάση αφορά τη σύνδεση Κρήτης-Κύπρου, μήκους 475 ναυτικών μιλίων.

Αυτή την περίοδο η θυγατρική του ομίλου Viohalco υλοποιεί τις υπόγειες και υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις 150 kV Τήνου-Σύρου, Σύρου-Μυκόνου, Σύρου-Πάρου και τερματικό καλωδίων 150 kV στην Τήνο.


Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text