Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Ταλαιπωρία του Γενικού Δείκτη και αδιαφορία των επενδυτών

Ταλαιπωρία του Γενικού Δείκτη και αδιαφορία των επενδυτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ταλαιπωρία του Γενικού Δείκτη και αδιαφορία των επενδυτών

Η επιδείνωση των συνθηκών που συνθέτουν το σημερινό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας, είναι φυσιολογικό να διατηρεί τη χρηματιστηριακή αγορά σε αβεβαιότητα και τις τιμές στα τρέχοντα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, τα οποία είναι άλλωστε από τα χαμηλότερα των τελευταίων 26,5 ετών.

Καθώς μάλιστα, κατά το τελευταίο διάστημα, στα οικονομικά προβλήματα έχει προστεθεί και η –απροκάλυπτη πλέον- απειλή για έξοδο της Ελλάδας από την ομάδα Σένγκεν, οι ελπίδες για μία καλύτερη πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς διαρκώς αναβάλλονται.

Η σημερινή μικρή αναπήδηση (+2,05% στις 483,90 μονάδες) δεν αλλάζει το σκηνικό και ούτε βελτιώνει τις προοπτικές. Ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται σ’ αυτά τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι αναλυτές των αγορών εκτιμούν πως, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πορείας της χώρας σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, θα πυροδοτήσουν μία σειρά εξελίξεων (βελτίωση των αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους, καλύτερη πορεία των τιμών των ομολόγων, βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και έναρξη μίας σειράς επενδύσεων, βελτίωση του γενικότερου κλίματος στη χώρα κλπ) που θα οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές των μετοχών. Αυτό έχει βεβαίως μία λογική και ουσιαστική βάση. Όμως, ποιό θα είναι το μέγεθος της ανόδου αυτής;

Παράλληλα, δημιουργούνται πλέον ερωτηματικά για το πώς θα επιδράσει στην αγορά η περίπτωση μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μία περίπτωση που ουδείς αποκλείει σήμερα. Και ακόμη περισσότερο, ποιά είναι τα προβλήματα που μπορούν να υπάρξουν στα «σενάρια» για την πορεία της αγοράς από μία επιδείνωση του προσφυγικού προβλήματος και πώς αυτό θα επιδράσει στην οικονομία, αλλά και στο Χρηματιστήριο;

Οι αβεβαιότητες στην αγορά είναι ακόμη πολλές και σύνθετες. Για το λόγο αυτό, παρακολουθύμε μεν τις εξελίξεις ώστε να έχουμε άποψη για την προοπτική των πραγμάτων, πλην ακολουθούμε με πειθαρχία τα σήματα των δεικών.

Ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών του ΓΔ εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ υψηλότερα και δεν υπάρχει προοπτική μίας τομής του από τον Γενικό Δείκτη κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Σήμερα βρίσκεται στις 670 μονάδες και βρίσκεται κατά 38% υψηλότερα από το Γενικό Δείκτη (με βάση την τιμή του ΓΔ). Αυτή η απόσταση δεν καλύπτεται εύκολα. Συνεπώς, δεν υπάρχει ακόμη κάποιος «συναγερμός» για να παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

Σημειώνουμε ότι, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά τον ΚΜΟ 200 ημερών (σήμα εξόδου) στις 1.208 μονάδες, στις 8/7/2014. Η επιτυχία εκείνου του σήματος ήταν εξαιρετική. Αν κρίνουμε από αντίστοιχες κινήσεις του παρελθόντος, όταν θα έρθει η στιγμή της ανοδικής διάσπασης, το σήμα εισόδου θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text