Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Η τρομοκρατία ανατρέπει τους στόχους της Τουρκίας

Η τρομοκρατία ανατρέπει τους στόχους της Τουρκίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η τρομοκρατία ανατρέπει τους στόχους της Τουρκίας

Με μαξιμαλιστικούς στόχους, που εντάσσονται στην επιθετικά διεκδικητική στρατηγική του διδύμου Ερντογάν - Νταβούτογλου για την αξιοποίηση των «πλεονεκτημάτων» που η συγκυρία δίνει στην Τουρκία, μετέβη στη σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας την περασμένη Παρασκευή, ο Τούρκος πρωθυπουργός. Το σκεπτικό που επικρατούσε στην Αγκυρα ήταν ότι αυτή είναι μια «μεγάλη ευκαιρία» που δεν πρέπει να χαθεί.

Η πολιτική Ερντογάν συμπυκνώνεται σε μια φράση: «ανταλλαγή του ελέγχου της ροής προσφύγων, με τη νομιμοποίηση στα μάτια των Ευρωπαίων και την εξασφάλιση οικονομικών και θεσμικών οφελών». Η προσέγγιση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, τη στιγμή που καταπατώνται βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και η Τουρκία νιώθει τα τελευταία χρόνια όλο και πιο απομονωμένη, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ, που συνεργάζονται μαζί της εξ ανάγκης.

Η τουρκική στρατηγική οικοδομείται και στην εκμετάλλευση της αδυναμίας της Ελλάδας η οποία πολιτικά αναξιόπιστη και οικονομικά αποδυναμωμένη δεν είναι σε θέση ούτε να παρεμποδίσει ή να ανατρέψει το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της ούτε να αναχαιτίσει την εισροή προσφύγων εξ ανατολών.

Η επιθετική προσέγγιση της Αγκυρας περιλαμβάνει και απειλές. Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι μπορεί να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες. Παράλληλα, έχει και επικοινωνιακό περιτύλιγμα. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν παζαρεύει και ισχυρίστηκε ότι οι απαιτήσεις της δεν έχουν οικονομικά κίνητρα, αλλά αφορούν «ένα ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών». Αυτά τη στιγμή που η μια μετά την άλλη σιγούν όλες οι φωνές αντίδρασης και κριτικής.

Παρά τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της δημοκρατίας στο εσωτερικό, η ηγεσία της γειτονικής χώρας απορρίπτει την κριτική που δέχεται από Ευρωπαίους ηγέτες χωρών και επικεφαλής θεσμών. Ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στην Ευρώπη ότι πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες και διεμήνυσε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να πράξει αυτό που κρίνει απαραίτητο! Χαρακτήρισε, δε, δημόσια τη στάση της Ε.Ε. «ανέντιμη και ανειλικρινή» και την προειδοποίησε ότι «χορεύει σε ναρκοπέδιο», κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι άμεσα ή έμμεσα υποστηρίζουν «τρομοκρατικές» οργανώσεις που πλήττουν την Τουρκία. Αν και ο Ερντογάν ελπίζει ότι η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες θα ενισχύσει το δικό του αντιτρομοκρατικό αφήγημα που έχει στόχο τη συστράτευση της Δύσης στον πόλεμο που ο ίδιος έχει εξαπολύσει κατά των Κούρδων, τελικά όλα δείχνουν ότι θα λειτουργήσει αντίστροφα. Σε ένα κλίμα αυξανόμενης εσωστρέφειας, οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι πολύ διστακτικές στην υλοποίηση μιας από τις πιο σημαντικές πτυχές της πρόσφατης συμφωνίας με την Τουρκία που είναι η κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ε.Ε.

Τέλος, η Αγκελα Μέρκελ, που τους τελευταίους μήνες δρα τρόπον τινά ως ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας, έχοντας πρωταγωνιστήσει στις Συνόδους Κορυφής αλλά και σε σωρεία παράλληλων διμερών, τριμερών και άλλων πολυμερών διαβουλεύσεων που στόχευαν στη σύσφιγξη της ευρωτουρκικής συνεργασίας, δύσκολα θα αγνοήσει το ηχηρό «καμπανάκι» των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών στη Γερμανία και, κυρίως, το νέο περιβάλλον που εκ των πραγμάτων δημιουργούν οι τρομοκρατικές εκρήξεις στις Βρυξέλλες.

Οι προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίου για μια ανεκτική και ενιαία διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού θα δεχθούν το επόμενο διάστημα πλήγμα, καθώς με δεδομένη τη θρησκεία της συντριπτικής πλειονότητας όσων εισέρχονται ή επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ευρώπη, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα σπεύσουν να συνδέσουν το μεταναστευτικό με την ισλαμική τρομοκρατία, κάτι άλλωστε που ήδη κάνει με τον πλέον ωμό τρόπο ο επικρατέστερος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ.

Σημείωση: Τα άρθρα της κατηγορίας “Άποψη” θεωρούμε ότι είναι ενδιαφέροντα και ότι συμβάλλουν στη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών, πλην όμως δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εκφράζουν απαραίτητα και τις θέσεις της EuroCapital ή προσώπων που συνδέονται μ' αυτή.

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text