Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Ποιες εταιρείες διέσωσαν θέσεις εργασίας μεσούσης της κρίσης

Ποιες εταιρείες διέσωσαν θέσεις εργασίας μεσούσης της κρίσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιες εταιρείες διέσωσαν θέσεις εργασίας μεσούσης της κρίσης

Ο υψηλός δείκτης εξωστρέφειας, η συνέχιση των επενδύσεων και τα οφέλη που προέκυψαν από τις κινήσεις εξυγίανσης που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, διέσωσαν τις θέσεις εργασίας σε μια μικρή ομάδα εισηγμένων, οι οποίες, αντί να μειώσουν, αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους. Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτή η θετική εξέλιξη ισχύει για τους μεγαλύτερους αριθμητικά ομίλους στο Χρηματιστήριο, με προσωπικό άνω των 1.500 εργαζομένων, οι οποίοι αποτελούν το 25% των 219 εισηγμένων. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς 12 εισηγμένων, που περιέχονται στον πίνακα και είχαν δημοσιοποιήσει ετήσιες λογιστικές καταστάσεις έως και τις 29 Μαρτίου 2016, προκύπτει ελάχιστη μείωση, μόλις 79 εργαζομένων, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας το 2014. Δυστυχώς, όμως, αυτή η θετική εξέλιξη δεν ισχύει για την πλειονότητα των εισηγμένων, καθώς συνεχίσθηκε και το 2015 η μείωση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από το 2008 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών αγγίζει το 16,7%.

Με το ξέσπασμα της κρίσης, το 2008, ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού έφτανε στις 369.000, ενώ αργά και σταθερά στο τέλος του εννεαμήνου του 2015, και δύο μήνες μετά την επιβολή των capital controls, ο αριθμός τους είχε υποχωρήσει στις 307.000. Με λίγα λόγια, 62.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις εισηγμένες από το 2008, που ξεκινάει η ύφεση στην Ελλάδα, έως και το 2015. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε δηλώσει ότι η πενταετής ύφεση που έπληξε πολλαπλώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδήγησε σε 250.000 λουκέτα, ενώ χάθηκαν 800.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προκύπτει ότι το 2015 (εννεάμηνο) 93 εταιρείες παρέμεναν ζημιογόνες, έναντι 90 που ήταν κερδοφόρες, τη στιγμή που το 2008 κερδοφόρες ήταν 135 εταιρείες, έναντι 47 ζημιογόνων. Στην τελευταία οκταετία (2008-2015), όσες επιχειρήσεις ήταν κερδοφόρες παρήγαγαν κέρδη 35,2 δισ. ευρώ, ενώ όσες ήταν ζημιογόνες παρουσίασαν ζημίες 76,6 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά το Δημόσιο εισέπραξε από τις εισηγμένες επιχειρήσεις 14,3 δισ. ευρώ από φόρους, ενώ οι μέτοχοι των εισηγμένων μοιράστηκαν σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου άλλα 13,2 δισ. ευρώ. Παρά τη σημαντική συμμετοχή ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α., τα στοιχεία της ΕΧΑΕ δείχνουν πως μόλις 42 εισηγμένες πληρούν σήμερα το βασικό κριτήριο κεφαλαιοποίησης των 100 εκατ. ευρώ, που είναι το ελάχιστο όριο για να επενδύσουν τα ξένα funds σε μια εισηγμένη εταιρεία. Το 2007 οι εισηγμένες που είχαν κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ ήταν 114.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων για το προσωπικό στις εισηγμένες είναι ότι η εξαγωγική δραστηριότητα διέσωσε τις θέσεις εργασίας, όπως φαίνεται στις περιπτώσεις του Σαράντη, του Τιτάνα αλλά και των Πλαστικών Θράκης. Επίσης, αύξηση των θέσεων εργασίας παρατηρήθηκε σε ομίλους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού, όπως ο όμιλος της Αεροπορίας Αιγαίου και της θυγατρικής της Autohellas, συμφερόντων Βασιλάκη. Ο όμιλος Μυτιληναίου επίσης αύξησε τους εργαζομένους του, καθώς συνεχίζει την ανάπτυξη στο εξωτερικό, ενώ αύξηση θέσεων παρατηρήθηκε και στο λιανεμπόριο, όπως συνέβη για τους ομίλους Fourlis και Jumbo.

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text