Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Πρόκληση της εποχής η επιχειρηματικότητα

Πρόκληση της εποχής η επιχειρηματικότητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρόκληση της εποχής η επιχειρηματικότητα

Σε «δημιουργική κινητοποίηση» πρέπει να βρίσκονται οι νέοι, προκειμένου μέσα από την κρίση να αναγεννηθεί η χώρα. Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα των ομιλητών, με τους οποίους έκλεισε το «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας». Το πολυσυνέδριο διοργάνωσε για έκτη χρονιά ο καθηγητής του ΟΠΑ Ιορδάνης Λαδόπουλος με τη βοήθεια 100 εθελοντών. Τέσσερις χιλιάδες νέοι συνέρρευσαν στο Μέγαρο Μουσικής και παρακολούθησαν εισηγήσεις έμπειρων επαγγελματιών από όλο το φάσμα της οικονομίας (αγροτική οικονομία, digital marketing, διαδικτυακό εμπόριο, νανοτεχνολογία, ναυτιλία, νεοφυής επιχειρηματικότητα κ.ά.).

«Τι συμβουλεύετε όσους έχουν μόλις αποφοιτήσει;» ρώτησε ο Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος στον ΣΚΑΪ και συντονιστής του πάνελ, τον Μάρκο Βερέμη, εκφράζοντας την αγωνία των περισσοτέρων στο κατάμεστο αμφιθέατρο. «Προσωπικά, επέλεξα πρώτα να συλλέξω εμπειρία ως εργαζόμενος και αυτό συστήνω και στους άλλους να πράξουν, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό», απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Upstream, που δεν έκρυψε τη χαρά του για την άνθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας εσχάτως στη χώρα μας. «Αλλωστε, ο διαχωρισμός υπάλληλος - επιχειρηματίας είναι παρωχημένος», διευκρίνισε ο κ. Βερέμης, «πολλές εταιρείες πλέον δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να αγοράσουν μετοχές, οπότε να γίνουν συνιδιοκτήτες ή να ηγηθούν νεοσύστατων τμημάτων». Προτείνει, λοιπόν, στους παρευρισκομένους «να λειτουργούν ως “επιχειρηματίες” στην επιχείρηση άλλου». Για τους φερέλπιδες επιχειρηματίες υπάρχουν διέξοδοι. «Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, τα λεφτά ψάχνουν τις ιδέες και όχι το αντίθετο», ισχυρίστηκε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita, «δεν υπάρχει περίπτωση μια καλή επιχειρηματική ιδέα με ένα πειστικό business plan να μη βρει χρηματοδότηση».

Βέβαια, ο αγώνας για επιβίωση κάθε επιχείρησης είναι καθημερινός. «Το επιχειρείν είναι η τέχνη του εφικτού», ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος, παραφράζοντας το γνωστό ρητό. «Ωστόσο τα εμπόδια που μας θέτει μονίμως το κράτος μάς “εκπαιδεύουν”. Ετσι, μπορούμε να σταθούμε επιτυχώς στο εξωτερικό, όπου το περιβάλλον είναι φιλικότερο στον επιχειρηματία». Ζωντανό παράδειγμα είναι η στροφή της εταιρείας «Παπαστράτος». «Παλαιά το 90% της παραγωγής μας προοριζόταν για την εγχώρια αγορά, σήμερα μόνο το 40% μένει Ελλάδα, το υπόλοιπο εξάγεται χάρη και στη συμβολή της “μαμάς” πολυεθνικής εταιρείας, Philip Morris», ανέφερε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος».

Για την ενεργοποίηση, όμως, της ελληνικής οικονομίας απαιτούνται δομικές αλλαγές. «Αν υπάρχουν πέντε λόγοι που δεν επενδύει ένας ξένος στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν και οι πέντε ταυτόχρονα, γιατί οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία επιταχύνονται με ασύλληπτους ρυθμούς», σημείωσε ο Αγγελος Παγκράτης, ειδικός συντονιστής, υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή οικονομική διπλωματία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Η απουσία κτηματολογίου και η βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης (9 χρόνια για υπόθεση ΦΠΑ) είναι μερικές από τις «πληγές» του τόπου, που ευθύνονται για την καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας. «Η “μεταρρύθμιση” έγινε μια βρώμικη λέξη, επειδή ταυτίστηκε μόνο με μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούσαν την οικονομία απλώς δεν έγιναν ποτέ», υπενθύμισε ο κ. Παγκράτης, που εκτιμά ότι άπαξ και υπάρξει πολιτική βούληση, οι αλλαγές μπορούν να είναι ταχύτατες. «Οι Πορτογάλοι δέχθηκαν την αποτυχία τους, ενώ εμείς βρισκόμαστε σε συλλογική άρνηση και ψηφίζουμε αυτόν που κάθε φορά μας ενισχύει αυτή την άρνηση», σχολίασε ο κ. Βερέμης. «Μετανιώνω που η γενιά μου υπήρξε τόσο απολιτίκ», κατέληξε με διάθεση αυτοκριτικής ο ίδιος, προτρέποντας τους νεότερους να μην αφήνουν τις μειοψηφίες να καθορίζουν το κοινό μέλλον. «Είμαι, ωστόσο, βέβαιος ότι η δική μου γενιά θα παραδώσει στην επόμενη έναν κόσμο καλύτερο ποιοτικά, όχι ποσοτικά».

Πηγή:kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text