Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Συνεχίζεται αμείωτη στην Ελλάδα η πτώση των τιμών στα ακίνητα

Συνεχίζεται αμείωτη στην Ελλάδα η πτώση των τιμών στα ακίνητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνεχίζεται αμείωτη στην Ελλάδα η πτώση των τιμών στα ακίνητα

Με το «αριστερό» εισήλθε και στο 2016 η αγορά κατοικίας, καθώς οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν το φετινό πρώτο τρίμηνο, δείγμα: α) της συνεχιζόμενης έλλειψης ζήτησης και β) των αυξανόμενων αναγκών των ιδιοκτητών να κεφαλαιοποιήσουν την περιουσία τους, είτε επειδή αδυνατούν πλέον να τη συντηρήσουν είτε λόγω άλλων οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση του Παρατηρητηρίου Τιμών Διαμερισμάτων, που επιμελείται η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι τιμές μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,5% κατά μέσο όρο από τις αρχές του χρόνου. Μάλιστα, ο ρυθμός της πτώσης επιταχύνθηκε, καθώς κατά την αντίστοιχη σύγκριση του πρώτου τριμήνου του 2014 προς το 2013 η πτώση είχε διαμορφωθεί σε 4,2%. Κύριος λόγος για την επιδείνωση αυτή ήταν η σημαντική πτώση των τιμών των μεταχειρισμένων κατοικιών, καθώς κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 καταγράφεται υποχώρηση της τάξεως του 6% κατά μέσο όρο, σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, κι έναντι πτώσης κατά 4,85% κατά το 2015 (προς το 2014). Στον αντίποδα, η πτώση των νεόδμητων διαμερισμάτων είναι αισθητά μικρότερη των παλαιότερων ακινήτων, καθώς κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 3,2%, έναντι πτώσης κατά 3,55% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Η εταιρεία λαμβάνει υπόψη της πέντε αντιπροσωπευτικές περιοχές του Λεκανοπεδίου (Αμπελόκηποι, Χολαργός, Περιστέρι, Παλαιό Φάληρο και Μαρούσι) και εφαρμόζει συντελεστή μείωσης 20% σε σχέση με τις ζητούμενες τιμές. Βάσει των σχετικών στοιχείων, προκύπτει ότι την καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η περιοχή του Χολαργού, όπου στα νεόδμητα η πτώση περιορίστηκε σε 2% (2.300 ευρώ/τ.μ.), ενώ στα παλαιότερα οι τιμές υποχώρησαν κατά 4,75% και δεν ξεπέρασαν τα 1.250 ευρώ/τ.μ. Στον αντίποδα, οι χειρότερες επιδόσεις παρατηρούνται στην περιοχή του Περιστερίου, όπου ξεχωρίζει η ετήσια πτώση των μεταχειρισμένων διαμερισμάτων κατά 8,5% σε μόλις 800 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, από 885 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο.

Αντίστοιχα, στην περιοχή των δυτικών προαστίων καταγράφεται και η μεγαλύτερη πτώση των νεόδμητων κατασκευών, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται πλέον στα 1.350 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, 3,65% χαμηλότερα από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Μεγάλη πτώση της τάξεως του 7% καταγράφεται και στα παλαιότερα ακίνητα στο Παλαιό Φάληρο, όπου οι τιμές διαμορφώνονται πλέον σε 1.000 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο.

Οπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ξυλάς, ιδιοκτήτης της Geoaxis και μηχανικός-ορκωτός εκτιμητής RICS, «η πτωτική τάση στην αγορά διαμερισμάτων αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και το 2016, εφόσον το οικονομικό κλίμα δεν εμφανίσει σαφή σημάδια βελτίωσης». Επί του παρόντος όμως, στην αγορά κατοικίας επιδρά μια σειρά αρνητικών παραγόντων, όπως η αδυναμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της χώρας από τους δανειστές, η ακύρωση ή αναστολή μιας σειρά σημαντικών έργων για την αγορά ακινήτων, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης και το Ελληνικό, αλλά και η συνεχιζόμενη επιβάρυνση της κατοχής ακίνητης περιουσίας και μάλιστα με τάσεις περαιτέρω επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα σχέδια για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.

Ταυτόχρονα, η αγορά εξακολουθεί να καλείται να λειτουργήσει υπό το βάρος των 200.000 απούλητων κατοικιών, που παραμένουν απρόσιτες για ομάδες του πληθυσμού που τροφοδότησαν την αγορά τα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης, όπως οι νέοι και οι οικονομικοί μετανάστες.

Επίσης, παρατηρείται και ουσιαστική αδυναμία χρηματοδότησης μικρότερων αναπτύξεων, όπως π.χ. κατοικίες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, όπου επισημαίνεται ότι τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο εκταμιεύθηκαν από τα τραπεζικά ιδρύματα 133,3 εκατ. ευρώ για στεγαστικούς λόγους. Η χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την αγορά κατοικίας περιορίσθηκε κατά 4,1% , έναντι πτώσης 1,6% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2014 προς το 2013.

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text