Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Κάποια παραμύθια χρήσιμα και σε πρωθυπουργούς

Κάποια παραμύθια χρήσιμα και σε πρωθυπουργούς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αν διάβαζε τα βιβλία των παιδιών του, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρόσεχε περισσότερο προτού δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι έτοιμος να σπρώξει την Ελλάδα σε εκλογές· ξανά! Ενας πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιμείται τον «χωρατατζή βοσκό» που ψεύτικα φωνάζει τους ψηφοφόρους σε βοήθεια για τον λύκο, γιατί κανείς δεν θα είναι εκεί όταν οι «λύκοι» θα κατασπαράξουν τη χώρα. Μύθος, που μας διδάσκει πως «οι ψευδολόγοι έχουν ως μόνο κέρδος το να μη γίνονται πιστευτοί και όταν λένε αλήθεια».

Επειδή μάλιστα είμαι σίγουρος ότι, όπως όλοι οι πολιτικοί, γνωρίζει άριστα τον συγκεκριμένο μύθο, ας ανατρέξει στον μύθο με τον λύκο και τη γριά, που εξηγεί καλύτερα το πώς βλέπουν οι εταίροι τη σχέση λόγων και έργων των πολιτικών αυτής της χώρας.

Πριν από λίγες μέρες, οι κυβερνητικοί διαπραγματευτές εμφάνιζαν ως «κόκκινη γραμμή» για το ελάχιστο όριο επιστροφής φόρου εισοδήματος αυτό που αναλογεί σε εισόδημα «πάνω από 9.000 ευρώ». Οταν όμως στριμώχτηκαν, δέχθηκαν μια μικρότερη επιστροφή φόρου, πιο κοντά σε αφορολόγητο 8.000, με την αντιπρόταση μιας καλύτερης μεταχείρισης του αφορολογήτου για τα παιδιά. Το λογικό συμπέρασμα στην άλλη πλευρά του τραπεζιού ήταν πως, τελικά, η κυβέρνηση είχε περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης.

Ζήτησε τώρα ο πρωθυπουργός τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται βεβαίως για ακόμη μία κίνηση εντυπωσιασμού. Να τον δούμε να σφίγγει το χέρι των άλλων αρχηγών κρατών, να φανεί πόσο μεγάλη «μάχη» δίνει με τους λύκους του μύθου, πόσο τους δημιουργεί προβλήματα την ώρα που η Ευρώπη τρέμει στη σκέψη των προβλημάτων που δημιουργούνται στη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την ίδια τη Γερμανία.

Κι ας μην μπορεί να αποφασίσει για τίποτε απ’ αυτά που μας αφορούν και μας κόφτουν το Συμβούλιο. Αφού μόνον τα συμβούλια των υπουργών έχουν αρμοδιότητες για δανεισμούς και τα παρόμοια, στα οποία μας έδεσε και πάλι χεροπόδαρα η πολιτική Τσίπρα. Οι υπουργοί Οικονομικών δεν πρόκειται να υποχωρήσουν: μόνον αν κάνετε όσα σας ζητούνται θα συζητήσουμε μια νέα διευθέτηση του χρέους σας.

Η άλλη ανακρίβεια που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας είναι όταν λέει στον λαό ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την απαίτηση του Ταμείου να προστεθεί πακέτο πρόσθετων μέτρων, που δεν υπήρχε στο μνημόνιο του καλοκαιριού, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Η απάντηση του ΔΝΤ είναι μάλλον απλή: ας μην είχατε συμφωνήσει σε υποχρεωτικό ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Είναι αλήθεια ότι το Ταμείο, με δύο διαδοχικά σημειώματά του πριν από το δημοψήφισμα και τις εκλογές, είχε αποκαλύψει ότι το δημόσιο χρέος μας δεν είναι πλέον βιώσιμο. Απλώς, τον Ιούλιο-Αύγουστο η κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και δέχθηκε αυτό το πακέτο που, τώρα που ήρθε η ώρα να κλείσει τα κενά του μνημονίου, πέφτει βαρύ στην πλάτη της πλειοψηφίας.

Σημείωση: Τα άρθρα της κατηγορίας “Άποψη” θεωρούμε ότι είναι ενδιαφέροντα και ότι συμβάλλουν στη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών, πλην όμως δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εκφράζουν απαραίτητα και τις θέσεις της EuroCapital ή προσώπων που συνδέονται μ' αυτή.

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text