Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Αυξάνονται οι online αγορές των Ελλήνων

Αυξάνονται οι online αγορές των Ελλήνων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυξάνονται οι online αγορές των Ελλήνων

Το τελευταίο απτό μήνυμα περί ανόδου της ξενοφοβικής και αντιευρωπαϊκής ακροδεξιάς στην Ευρώπη ήλθε από την Αυστρία, με την ευκαιρία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Μία χώρα όπου από χρόνια η ακροδεξιά δείχνει την ισχύ της, ίσως γιατί για λόγους διεθνών ισορροπιών η αποναζιστικοποίηση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έφτασε στο ίδιο βάθος όπως στη Γερμανία, αν και βρισκόταν υπό την κατοχή των συμμάχων έως το 1955, καθώς οι τελευταίοι υιοθέτησαν την άποψη ότι κατελήφθη από τον Χίτλερ και δεν προσαρτήθηκε με τη βούληση της πλειοψηφίας στο Γ΄ Ράιχ, το 1938. Πολλοί, βέβαια, ερμηνεύουν τη μεγάλη επιτυχία της ακροδεξιάς ως αντίδραση στις προσφυγικές ροές, αλλά σίγουρα η ιστορία παίζει τον ρόλο της. Οποια όμως και να είναι η βασική αιτία, το γεγονός δεν αλλάζει με την επισήμανση ότι η Αυστρία συμμετέχει στην ΟΝΕ, ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία με τις ακροδεξιές κυβερνήσεις είναι μέλη μόνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενας άλλος λόγος, επίσης, που το καμπανάκι του κινδύνου για την Ευρώπη ηχεί πολύ δυνατά είναι ότι τόσο η Αυστρία όσο και η Ουγγαρία και η Πολωνία θεωρούνταν ότι ανήκαν στη ζώνη επιρροής της Γερμανίας. Μπορεί ακόμη αυτό να ισχύει σε έναν βαθμό στην οικονομική διάσταση της επιρροής, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει στην πολιτική διάσταση. Είναι σαφές ότι το Βερολίνο, που νιώθει πλέον το ίδιο την πίεση ξενοφοβικών και αντιευρωπαϊκών εκδηλώσεων μέσα στη Γερμανία, θα επιθυμούσε σφόδρα κυβερνήσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ταγμένες στο ιδεώδες της Ενωμένης Ευρώπης. Και είναι εξίσου σαφές ότι η άνοδος της ακροδεξιάς, ειδικά στην Αυστρία, προκαλεί ρίγη φόβου στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, όταν μάλιστα ο έτερος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο δεν ανήκει στις παραδοσιακές δυνάμεις της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς που κυβερνούν τη χώρα 70 χρόνια.

Με το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση προ των πυλών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ένιωσε την ανάγκη προχθές να κάνει δήλωση ότι είναι αναγκαίο για την παγκόσμια τάξη να παραμείνει ενωμένη η Ευρώπη. Είναι βέβαιον ότι η δήλωση απευθυνόταν κυρίως στους Βρετανούς –κάτι ανάλογο είπε όταν βρισκόταν στο Λονδίνο, πριν από μερικές μέρες–, όμως τα σημάδια ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού είναι πολλά και από πολλές μεριές. Οι Eυρωπαίοι πολίτες και πολιτικοί που έζησαν πολέμους, καταστροφές και φτώχεια φεύγουν, και οι νεότερες γενιές δεν έχουν ανάλογες μνήμες, άρα και φόβους. Παράλληλα, οι συμβατικές οικονομικές και πολιτικές συνταγές δεν λειτουργούν σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογίας, της μετακίνησης και της συσσώρευσης πλούτου από ήπειρο σε ήπειρο και από κοινωνική τάξη σε κοινωνική τάξη.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Eνωσης θα ήταν καταστροφική. Σχεδόν καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε καν η Γερμανία, δεν θα μπορεί μόνη της να αντεπεξέλθει στον θηριώδη οικονομικό ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρα από τις απειλές και τους φόβους που θα αναβιώσουν μέσα στην ήπειρο. Για τις μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν γίνεται συζήτηση, και δεν είναι τυχαίο ότι όσες βρίσκονται σήμερα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης αγωνίζονται να ενταχθούν. Από την άλλη πλευρά διαπιστώνεται συνεχώς ότι το διεθνές οικονομικό σύστημα χρειάζεται «επανέναρξη», αν θέλει να αποφύγει μελλοντικές μικρές και μεγάλες εκρήξεις. Οι κοινωνίες χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στις ήδη ταχύτατες και επιταχυνόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, που καταργούν θέσεις εργασίας, και στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις διαθέτουν αντίληψη, γνώση και βούληση...

Σημείωση: Τα άρθρα της κατηγορίας “Άποψη” θεωρούμε ότι είναι ενδιαφέροντα και ότι συμβάλλουν στη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών, πλην όμως δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εκφράζουν απαραίτητα και τις θέσεις της EuroCapital ή προσώπων που συνδέονται μ' αυτή.

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text