Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | 23/6/2016: Τέταρτη συνεχόμενη άνοδος για τον Γ.Δ. - Προεξόφληση του βρετανικού δημοψηφίσματος;

23/6/2016: Τέταρτη συνεχόμενη άνοδος για τον Γ.Δ. - Προεξόφληση του βρετανικού δημοψηφίσματος;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
23/6/2016: Τέταρτη συνεχόμενη άνοδος για τον Γ.Δ. - Προεξόφληση του βρετανικού δημοψηφίσματος;

Λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα από το οποίο θα αποφασιζόταν η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή η έξοδος απ' αυτή, η πλευρά του Brexit έδειχνε να έχει ένα άνετο προβάδισμα. Όμως, καθώς πλησιάζαμε στην ημέρα του δημοψηφίσματος, η συνθηματολογία έδειχνε να υποχωρεί και η λογική της ασφάλειας να επικρατεί απέναντι από την αβεβαιότητα μίας άγνωστης αλλαγής. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε πολλά δημοψηφίσματα τα οποία προκαλούνται μέσα από συνθήματα και συναισθήματα λαϊκισμού.

Κατά τις τελευταίες μέρες, η νίκη δείχνει να κλίνει προς την πλευρά της παραμονής (Bremain). Κάτι που συμβαδίζει απόλυτα με τη λογική και τον τρόπο διακύμανσης της λαϊκής ψυχολογίας. Αυτό επιβεβαίωσαν και οι σημερινές δημοσκοπήσεις, αλλά και η κίνηση των χρηματιστηριακών αγορών οι οποίες θέλησαν να προεξοφλήσουν ένα θετικό (δηλαδή την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε.) αποτέλεσμα.

Η ελληνική αγορά μπορεί -εδώ και χρόνια- να μη διακυμαίνεται παράλληλα με τις διεθνείς αγορές, αλλά σε τέτοιες σημαντικές στιγμές πάντα επηρεάζεται και παίρνει ρυθμό από την κίνηση των διεθνών χρηματιστηρίων. Άλλωστε, η παραμονή της Μεγ. Βρετανίας στην Ε.Ε. επηρεάζει θετικά και την Ελλάδα, τόσο επειδή αποφεύγονται οι πιθανές δυσμενείς εξελίξεις που θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν από μία “διαλυτική” τάση μέσα στην Ε.Ε., αλλά κυρίως, επειδή η όλη ανησυχία που προκλήθηκε στην Ε.Ε. από το ενδεχόμενο αποχώρησης ενός βασικού μέλους της, θα προκαλέσει προβληματισμούς που θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση πολλών πολιτικών μέσα σ' αυτή και σε βήματα που θα οδηγήσουν σε άμβλυνση του ευρωσκεπτικισμού που ήδη έχει επεκταθεί σημαντικά μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Βεβαίως, στην αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στα ευρωπαϊκά κράτη συνέβαλε και η στάση που επέδειξαν προς την Ελλάδα οι “εταίροι” της.

Αν τελικά επικρατήσει η ψήφος για την παραμονή της Μεγ. Βρετανίας στην Ε.Ε. θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Θα είναι ένα παράδειγμα του πώς μία αρνητική αφετηρία μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δουν θετικά οι ευρωπαϊκές αγορές. Και βεβαίως, και η ελληνική.

Μέσα σ' αυτό το θετικό κλίμα (ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι ακόμη πρόκειται για προεξόφληση κάποιων εξελίξεων), ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας πέτυχε την 4η συνεχόμενη άνοδό του, φθάνοντας στις 617,69 μονάδες (+0,99%). Βεβαίως, απέχει ακόμη αρκετά από το υψηλό αυτής της περιόδου (653,60 μονάδες στις 7/6/2016), όμως έδειξε ότι έχει και τη δυναμική, αλλά και την αντοχή να διατηρηθεί πάνω από τις 600 μονάδες.

Είναι βεβαίως σαφές ότι, στο οικονομικό πεδίο τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί. Απεναντίας, οι ανακοινώσεις για κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία (λιανικές πωλήσεις, τουριστικές αφίξεις, δημόσια έσοδα κλπ) κινούνται αρνητικά. Όμως, καθώς εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ένα διάστημα πολιτικής ηρεμίας (τόσο λόγω του καλοκαιριού, αλλά και λόγω του ότι δεν προβλέπονται “θερμά” πολιτικά επεισόδια.

Διατηρούμε την άποψη ότι η αγορά έχει μία ανοδική δυναμική και ότι οι πιθανότητες να κινηθεί υψηλότερα στο επόμενο διάστημα είναι υψηλότερες από το να κινηθεί πτωτικά.

Ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών βρίσκεται κάτω από τον Γενικό Δείκτη, στις 607,10 μονάδες και η τιμή του είναι κατά 1,7% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του Γενικού Δείκτη. Όμως, σύμφωνα με τον κανόνα πράξεων που έχουμε θέσει, το χαρτοφυλάκιό μας παραμένει εκτός αγοράς, αφού δεν έχει επιτευχθεί ακόμη υψηλό σημείο 20 ημερών από τον Γενικό Δείκτη. Σήμερα, το υψηλότερο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι οι 653,60 μονάδες που είχαν σημειωθεί στις 7/6/2016, επίπεδο που απέχει ακόμη αρκετά από τη σημερινή τιμή. Συνεπώς, εξακολουθούμε να διατηρούμαστε εκτός αγοράς.

 





Δείτε στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης.




 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text