Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | 13/6/2016: Κατάρρευση της αγοράς λόγω φόβων για Brexit - Σήμα εξόδου από τον ΚΜΟ-200 ημερών

13/6/2016: Κατάρρευση της αγοράς λόγω φόβων για Brexit - Σήμα εξόδου από τον ΚΜΟ-200 ημερών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Όταν οι αγορές βρίσκονται μπροστά σε “αχαρτογράφητες περιοχές”, σε ένα πρωτόγνωρο θέμα το οποίο δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στο παρελθόν, τότε παρασύρονται από τα συναισθήματα και τις φήμες. Έτσι και σήμερα, το σύνολο των αγορών “χορεύει” στους ρυθμούς των δημοσκοπήσεων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία, στο οποίο θα αποφασιστεί η παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δε θα ασχοληθούμε με την ουσία της υπόθεσης, αλλά με την εικόνα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και την εικόνα που “λαμβάνουν” οι αγορές και κυρίως η ελληνική αγορά. Όντως, κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η θέση της “εξόδου” της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει ανέβει σημαντικά και προηγείται, με μικρή όμως διαφορά. Έτσι τουλάχιστον προκύπτει από τις επίσημες δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται στον βρετανικό Τύπο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ακόμη αβέβαιο, αν και θα πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας ότι, συνήθως το εκλογικό σώμα ψηφίζει με γνώμονα την αποφυγή της αβεβαιότητας και όχι τον ενθουσιασμό. Εκτιμούμε ότι, από το Σαββατοκύριακο και μετά, η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη.

Στην ελληνική αγορά εξελίχθηκε μία υπερβολή που τελικά κατέληξε να προκαλέσει τις υψηλότερες απώλειες μέσα σε δύο συνεδριάσεις σε σχέση με το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών. Και αυτό σε μία περίοδο κατά την οποία η ελληνική αγορά είχε σχεδόν αποστασιοποιηθεί από τις ευρύτερες ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις.

Σε γενικές γραμμές βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, ουδείς μπόρεσε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το τί θα σημαίνει σε οικονομικούς όρους μία υπερψήφιση του Brexit. Βεβαίως, σε πολιτικό επίπεδο, μία έξοδος της Μεγ. Βρετανίας σημαίνει πολλά: θα τραβήξει τον πρώτο "πόντο" από το ευρωπαϊκό πουλόβερ και θα διαλύσει το ευρωπαϊκό όνειρο για μία ήπειρο ενωμένη και μία ήπειρο ευημερίας και ειρήνης. Και αν συμβεί αυτό, πολλά κακά μπορεί να ακολουθήσουν. Τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Όμως, ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα για την κατεύθυνση και τη μορφή των εξελίξεων.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,89% και έκλεισε στις 594,58 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν μέτριος και έφθασε στα 85,7 εκατομμύρια ευρώ.

Με το κλείσιμο αυτό, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά τον ΚΜΟ 200 ημερών, μία εξέλιξη που χαρακτηρίζει το σήμα της 9ης Μαΐου 2016, ως αποτυχημένο. Είναι μία εξέλιξη που μας ξάφνιασε, αφού πρόκειται για την πρώτη φορά, στα 31 χρόνια που παρακολουθούμε το Γενικό Δείκτη και τη συμπεριφορά του ΚΜΟ-200 ημερών όπου ένα σήμα εισόδου που δόθηκε μετά 22 μήνες πτωτικής τάσης, καταλήγει να είναι αποτυχημένο.

Βέβαια, με τη νευρικότητα που δείχνει η αγορά κατά το τελευταίο διάστημα, είναι πιθανό αύριο ή σε μία από τις επόμενες μέρες, να υπάρξει εκ νέου σήμα εισόδου στην αγορά. Το πώς θα χειριστούμε την περίπτωση αυτή θα εξηγήσουμε σε αυριανό άρθρο, ακολουθώντας τα όσα περιγράφουμε στο βιβλίο “Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών”.


Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του επενδυτικού μας χαρτοφυλακίου, είμαστε αναγκασμένοι να ρευστοποιήσουμε τις θέσεις μας, καταγράφοντας τη ζημιά που δημιούργησαν οι γρήγορες αρνητικές εξελίξεις. Η ρευστοποίηση γίνεται με τις σημερινές τιμές κλεισίματος. Στο αυριανό άρθρο θα υπάρξει μία ανάλυση και κριτική των πράξεων που έγιναν.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text