Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Λιου: «Λύση με χρέος πριν αποχωρήσει ο Μπ. Ομπάμα»

Λιου: «Λύση με χρέος πριν αποχωρήσει ο Μπ. Ομπάμα»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Λιου: «Λύση με χρέος πριν αποχωρήσει ο Μπ. Ομπάμα»

Από τον Μπέλλο Ηλία.   Τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ισχυρός σύμμαχος της Αθήνας στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, επιθυμώντας, μάλιστα, να διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κρατάει η κυβερνητική ηγεσία ως το πιο σημαντικό μήνυμα που μετέφερε στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. Βεβαίως, ο κ. Λιου κατέστησε σαφές ότι δεν γίνεται λόγος για ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους, αλλά για διαδικασίες αναδιάρθρωσης, με αξιοποίηση άλλων «εργαλείων». Πατώντας στις προηγούμενες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον κ. Λιου στο Μαξίμου, φρόντισε να μιλήσει για τη γεωπολιτική σημασία της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Φρόντισε, επίσης, να απαριθμήσει τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση έχει προωθήσει στο συνταξιοδοτικό, στη δημόσια διοίκηση, στην πάταξη της διαφθοράς, για να θέσει, στη συνέχεια, το αίτημά του: «Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μια σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή».

Πάντως, ο κ. Λιου στην απάντησή του φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», καθιστώντας σαφές ότι η οποιαδήποτε προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους δεν θα έρθει εύκολα και άκοπα για την κυβέρνηση, αλλά συνδέεται με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων.

Από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συνάντησης που ακολούθησε, ο κ. Λιου μίλησε για σταθερή υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για επιστροφή στην ανάπτυξη. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ εδώ και ένα χρόνο δημοσίως υπογραμμίζουν την αυξημένη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και, υπό τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, ενισχύεται η ανάγκη για ανάπτυξη και σταθερότητα στη χώρα μας, προκειμένου ακριβώς να συνεχίσει να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας. Μάλιστα, παρέπεμψε σε μια πάγια θέση του Αμερικανού προέδρου ότι το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός και προέχει η ανάπτυξη και η ευημερία.

Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε, επίσης, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών διωκτικών αρχών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και διασυνοριακών φορoλογικών υποθέσεων, ενώ ζητήθηκε, συγκεκριμένα, ενεργοποίηση διαύλου ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI, αναφορικά με την υπόθεση της τράπεζας UBS, την οποία έχουν ερευνήσει οι αμερικανικές αρχές.

«Διστακτικοί οι επενδυτές»

Σαφές μήνυμα ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να εμφανίζονται διστακτικοί για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των αμφιβολιών που διατηρούν για την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, τους ανέφερε ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω απομείωσης («κούρεμα») αλλά με έμμεσες ενέργειες, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η μείωση επιτοκίων.

«Πιστεύω ότι, εάν επιλυθούν τα εκκρεμή θέματα κατά τρόπο ώστε να μειώνεται το ενδεχόμενο συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, θα βοηθούσε πάρα πολύ να επανέλθει, να ανακτηθεί ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Λιου μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επίσης, για το θέμα του χρέους ξεκαθάρισε πως θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει αναδιάρθρωσή του, σημειώνοντας ότι «μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους θα χρειαστεί από την προοπτική της επιστροφής σε περιβάλλον το οποίο θα είναι ελκυστικό για μακροχρόνιους επενδυτές. Αυτό απαιτεί μακροπρόθεσμη ξεκάθαρη κατάσταση, οπότε, αν υπάρχουν συνέχεια διαπραγματεύσεις και αν είμαστε συνέχεια σε κατάσταση κρίσης, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Εδωσε δε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, καθώς και να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο κ. Λιου είχε συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, στον οποίο εξέφρασε την άποψη ότι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και της ανάκαμψης των επενδύσεων.

Επίσης, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, τον οποίο παρότρυνε να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει για το καλό της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.

Πέραν αυτών, ο κ. Λιου απέφυγε να πάρει θέση για το εάν θα πρέπει να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, παραπέμποντας το θέμα στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Ηταν, όμως, ξεκάθαρος ως προς το ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας τη θέση που έχει υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text