Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | 12 Βραζιλιάνοι εξηγούν τι πιστεύουν πραγματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο

12 Βραζιλιάνοι εξηγούν τι πιστεύουν πραγματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Βραζιλία πρόκειται να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στην ιστορία της, όμως δεν είναι όλοι οι πολίτες το ίδιο ενθουσιασμένοι με αυτή την εξέλιξη.

Περίπου τα δύο τρίτα των Βραζιλιάνων πιστεύουν ότι η διεξαγωγή των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στη χώρα, όπως έδειξε έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Datafolha.

Η πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες -που επιτέλους ολοκληρώνεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο την Παρασκευή- έγινε σε μια περίοδο μεγάλων οικονομικών δυσκολιών και πολιτικών εντάσεων. Η εξάπλωση του ιού Ζίκα και η πολιτική κρίση -που ξέσπασε και είχε ως αποτέλεσμα η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ να τεθεί σε διαθεσιμότητα- δημιούργησαν ένα ανησυχητικό φόντο κατά την διαδικασία προετοιμασίας των Αγώνων.

Ακόμα, το σκάνδαλο της κρατικής εταιρείας πετρελαίων Petrobras και η πτώση της τιμής των πετρελαίων μείωσαν τις κρατικές αποταμιεύσεις σε τέτοιο σημείο που ο κυβερνήτης Francisco Dornelles υποσχέθηκε να προχωρήσει σε έκτακτη χρηματική ενίσχυση.

Πολλοί Βραζιλιάνοι δεν μπορούν να αποδεχτούν το πόσο πολύ έχει επενδύσει η χώρα στους Αγώνες -όπως τα 11 εκατ. που κόστισαν οι αθλητικές υποδομές- τη στιγμή που η χώρα διανύει περίοδο οικονομικής κρίσης. Σε ορισμένα αυτοκίνητα στο νέο σιδηρόδρομο του Ρίο ντε Τζανέιρο γράφτηκαν με σπρέι συνθήματα όπως: «Πολυτελή αυτοκίνητα. Νοσοκομεία υπό κατάρρευση. Τι χώρα είναι αυτή;».

Η HuffPost Brazil μίλησε με πολίτες για τις ανησυχίες αλλά και όσα περιμένουν από τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Danillo, εργάζεται στον χώρο του marketing

«Είμαι έξω φρενών με το γεγονός ότι ξοδεύουν χρήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες όταν τα εθνικά συστήματα Υγείας και Παιδείας είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση».

Gilmar Melo Jr., δάσκαλος και πωλητής

«Πρέπει να ενισχύσουμε τους τομείς του Πολιτισμού και της Παιδείας πριν χτίσουμε τις Ολυμπιακές αψίδες. Βλέπω τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν ένα γελοίο εγχείρημα. Τους μισώ, τους απεχθάνομαι. Νομίζω ότι θα έχουν άσχημη εξέλιξη... Ελπίζω να έχουν άσχημη εξέλιξη. Νομίζω ότι έχουμε άλλες προτεραιότητες, πολλές ακόμα προτεραιότητες... δεν ξέρω από που να ξεκινήσω».

Márcia, νοσηλεύτρια

«Υποκρισία. Συμβαίνουν τόσα πολλά σε αυτή τη χώρα. Οι τιμές των φασολιών αυξάνονται, θανατώθηκαν είδη υπό εξαφάνιση κατά την διάρκεια της χαζής εκδήλωσης της Ολυμπιακής φλόγας στη Βραζιλία, υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία και ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα στους Αγώνες. Αυτό είναι μεγάλη υποκρισία».

Vitor Tonioli, ιδιωτικός υπάλληλος

«Το Ρίο ντε Τζανέιρο δεν ήταν σε θέση να παρέχει τους απαραίτητους πόρους ώστε τα πράγματα να λειτουργήσουν σωστά. Όταν διαβάζω τα νέα, για παράδειγμα, εκπροσώπων ξένων χωρών που ξοδεύουν τα δικά τους χρήματα για να αγοράσουν υλικά, νιώθω ντροπή και δεν ξέρω τι να περιμένω. Τα μέσα ενημέρωσης θα βρουν σίγουρα τρόπο να κρύψουν τις αρνητικές πλευρές και δείχνουν μόνο τις θετικές εικόνες, όμως είμαι σίγουρος ότι πολλοί τουρίστες θα έρθουν αντιμέτωποι με ληστές, θα υπάρξει μεγάλη εγκληματικότητα».

Vitória, νοικοκυρά, και η κόρη της Coraci

«Είναι πολύπλοκο. Δεν είμαι κατά των Ολυμπιακών Αγώνων, ξέρεις. Είμαι κατά των Αγώνων μέσα στο παρόν πλαίσιο στη Βραζιλία. Δεν πιστεύω ότι έπρεπε να τους φιλοξενήσουμε».

Nina, μαθήτρια Λυκείου

«Δεν έχω ιδιαίτερη άποψη για το γεγονός, όμως νομίζω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε όλους τους ανθρώπους που έρχονται στους Αγώνες, ειδικά με την πολιτική κρίση που διανύουμε τώρα. Και είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Το μετρό, άλλα μέσα μεταφοράς... δεν είμαστε έτοιμοι».

David Bogdanski, φοιτητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο

«Νομίζω ότι είναι μια λάθος επένδυση, γιατί δεν θα έπρεπε να ξοδέψουμε χρήματα σε αυτά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έπρεπε να γίνουν κάπου αλλού και τα χρήματα να επενδυθούν στην Παιδεία... το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο για παράδειγμα, όπου σπουδάζω, έχει πολλά προβλήματα. Υπάρχει έλλειψη χρημάτων, οι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι και δεν υπάρχει λύση στο βραχυπρόθεσμο μέλλον».

Ana Lúcia Junqueira, δασκάλα

«Ελπίζω όλα να λειτουργήσουν τέλεια. Νιώθω λίγο ντροπή για το γεγονός ότι ορισμένες από τις υποδομές δεν είναι έτοιμες ακόμη. Νιώθω άσχημα για τη στάση του Eduardo Paes (σσ δήμαρχος του Ρίο) ο οποίος παραλείπει να αναγνωρίσει τα λάθη του και κάνει αστεία για καγκουρό και την αυστραλιανή αντιπροσωπεία. Γνωρίζω ότι πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός, αλλά και η Βραζιλία είναι μια υπέροχη χώρα. Ελπίζω οι δυνάμεις ασφαλείας να είναι σε εγρήγορση, καθώς υπήρξαν ορισμένα ασήμαντα περιστατικά. Ελπίζω αυτοίί οι τρελοί ερασιτέχνες να μην κάνουν τίποτα για να διαταράξουν το γεγονός περαιτέρω. Αγαπώ αυτή τη χώρα και πιστεύω ότι όλα θα λειτουργήσουν μια χαρά. Θέλω να παρακολουθήσω τους αγώνες και ανυπομονώ οι Βραζιλιάνοι αθλητές να κερδίσουν πολλά μετάλλια».

Luciana Melo, δημοσιογράφος

«Νομίζω ότι έχουμε άλλες προτεραιότητες, σωστά; Η Βραζιλία βρίσκεται σε εορταστικούς ρυθμούς. Και δεν θέλω να προσβάλω τα πολιτικά κόμματα ή την κυβέρνηση, είμαι δημόσιος υπάλληλος, αλλά ακόμη δεν μπορώ να ανεχτώ αυτό το γεγονός. Δεν το εγκρίνω αυτό, όπως δεν ενέκρινα και το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, το οποίο ήταν μια αποτυχία. Με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να παρακολουθήσω αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Isaac, βοηθός γραφείου

«Δεν νομίζω ότι είναι κάτι θετικό, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η χώρα βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση. Δεν θα έπρεπε να φιλοξενήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του κόσμου με ένα ''ακατάστατο σπίτι''. Ο καθένας νομίζει ότι το να φιλοξενήσεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κάτι το θαυμάσιο. Η Βραζιλία σήμερα είναι κάτι για το οποίο στο εξωτερικό ντρεπόμαστε. Οι τουρίστες που θα έρθουν στην Βραζιλία, αν έρθουν, θα βιώσουν μία χαοτική χώρα, όπου υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ατιμωρησίας, κανένα αξιοπρεπές σύστημα δημοσίων μεταφορών και καμία κατάλληλη υποδομή για να φιλοξενήσει αυτό το γεγονός».

«Γιατί Βραζιλία; Γιατί καλωσορίζεις αυτούς που έρχονται και όχι αυτούς που ήδη ζουν εδώ»;

Giovani, επαγγελματίας στο ψηφιακό μάρκετινκ

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν σίγουρα θετικές και αρνητικές πτυχές. Μεταξύ των θετικών είναι και μία μεγάλη οικονομική απόδοση στη χώρα. Η αρνητική πλευρά έχει να κάνει με το γεγονός ότι όπως και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι υποσχέσεις κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τηρηθούν. Αν πάμε πίσω χρονικά θα δούμε ότι είχαν πει πως η χώρα θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερη ανάπτυξη, αλλά αυτό που είδαμε ήταν πτώση. Για το λόγο αυτό υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την πραγματική σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων για τη χώρα. Ξέρουμε ότι θα μας κοστίσει χρήματα, αλλά δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι εάν θα φέρει οικονομική επένδυση».

Camilo Correa, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο

«Νομίζω ότι είναι κάτι απίστευτο το οποίο θα είναι καλό για τη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική. Όσον αφορά την τρομοκρατία, η κατάσταση περιπλέκεται για τη Βραζιλία και τον κόσμο. Θα έπρεπε να ανησυχούμε και να είμαστε σε εγρήγορση, αλλά πιστεύω ότι η διοργάνωση θα είναι ένα θετικό γεγονός».

*To κείμενο προέρχεται από την βραζιλιάνικη έκδοση της Huffington Post, αναδημοσιεύτηκε στα αγγλικά από την αμερικανική και αποδόθηκε στα ελληνικά για την Huffpost Greece.

Πηγή: huffingtonpost.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text