Αρχική | Πολιτική | Εξωτερική Πολιτική | Σύγκρουση Αθήνας - Βερολίνου για το προσφυγικό

Σύγκρουση Αθήνας - Βερολίνου για το προσφυγικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σύγκρουση Αθήνας - Βερολίνου για το προσφυγικό

Κόντρα Αθήνας – Βερολίνου για το προσφυγικό φαίνεται ότι ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του γερμανού Υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ με τις οποίες εκφράζει την άποψη ότι η χώρα του θα πρέπει να αρχίσει να στέλνει πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες, προκειμένου, όπως λέει να εφαρμοστεί η Συνθήκη του Δουβλίνου.

Μετά το σάλο που ξέσπασε ο Γιάννης Μουζάλας, αρμόδιος υπουργός για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει ότι δηλώσεις σαν και αυτές δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα και κατηγορεί τον γερμανό υπουργό ότι ανοίγει θέματα «που η ιστορία έχει αφήσει πίσω».

Καλεί επιπλέον, τους ευρωπαίους εταίρους να να συμβάλλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Θεσμούς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση Μουζάλα

Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Τόμας Ντε Μεζιέρ από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνεται:

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Τόμας Ντε Μεζιέρ, αν έχουν αναπαραχθεί ορθά, δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης.

Ανοίγουν ζητήματα που η ιστορία, ο χρόνος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν αφήσει πίσω. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται επεξεργασία του «Δουβλίνου» ώστε να επικαιροποιηθεί και να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της Ε.Ε.

Περιμένουμε από του Ευρωπαίους Εταίρους μας και τους Ευρωπαίους Ηγέτες με τις δηλώσεις τους να συμβάλλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Θεσμούς.

Δηλώσεις σαν αυτές που έγιναν σήμερα δεν μπορούν να γίνονται δεκτές όταν από το Relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η Ε.Ε. για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία που δοκιμάζεται σκληρά.

Κάθε συζήτηση που αναφέρεται σε ευθύνες της Ελλάδας για καθυστέρηση επιστροφών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) από πολλές εκατοντάδες μέλη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω δικής της αδυναμίας, στην χώρα μας αυτή την στιγμή -αντί των πολλών εκατοντάδων- έχουμε μόλις 29.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας λαμβάνοντας το δικό της μερίδιο ευθύνης. Απαιτούμε όμως ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ηγέτες της να αναλάβουν το δικό τους.

Καταδικάζει και η PRO-Asyl

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η γερμανική ΜΚΟ PRO-Asyl καταδίκασε τις δηλώσεις Ντε Μεζιέρ με τον εκπρόσωπο της να δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ότι:

O Ντε Μεζιέρ θέλει για λόγους εκλογικής τακτικής να αυξήσει την πίεση ώστε να διαμορφώσει ένα σκληρό πρόσωπο προς τα δεξιά. Η συζήτηση η οποία ξεκίνησε είναι μακριά από την πραγματικότητα.

πηγή: cnn.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text