Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Οι 3 προϋποθέσεις για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα οι επενδυτές

Οι 3 προϋποθέσεις για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα οι επενδυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι 3 προϋποθέσεις για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα οι επενδυτές

Από τον Μπέλλο Ηλία.    Επιστροφή στην ανάπτυξη, εφαρμογή του μνημονίου και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι οι τρεις προϋποθέσεις που έθεσαν οι επενδυτές προς τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να εμπιστευθούν εκ νέου την ελληνική οικονομία οι επενδυτές και να ενδιαφερθούν για μια νέα έκδοση ομολόγων, καθοριστικός παράγοντας είναι η ένταξη της χώρας στο QE.

Κρίσιμο το QE της ΕΚΤ

Μάλιστα, ο κ. Μάικλ Ντανέτσι, της Duet Asset Management που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,5 δισ. δολ. στις αναδυόμενες αγορές, μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε πως «αν η Ελλάδα περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η διάθεση θα αλλάξει αυτόματα». Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή «η αποτίμηση υπάρχει», αλλά έσπευσε να προσθέσει πως «ελάχιστοι πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

Παράγοντες με γνώση των συζητήσεων που έγιναν στο Λονδίνο ανέφεραν στην «Κ» ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική αγορά ομολόγων είναι χαμηλό αυτή την περίοδο και για να αναζωπυρωθεί πρέπει να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Ανάπτυξη. Να επιστρέψει στην ανάπτυξη η οικονομία. Ο υφυπουργός Οικονομίας, κ. Αλ. Χαρίτσης, διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη το 2017, αλλά εκείνοι περιμένουν να δουν τις εκτιμήσεις να επαληθεύονται.

2. Μνημόνιο. Να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο του Μνημονίου. Η συνέπεια στην υλοποίηση των δεσμεύσεων αποτελούσε ανέκαθεν διαβατήριο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Ο κ. Θ. Δρογώσης, επικεφαλής μετοχών στην αθηναϊκή χρηματιστηριακή εταιρεία Pantelakis Securities που ήταν παρών στις συζητήσεις στο Λονδίνο, δήλωσε στο Bloomberg πως το μήνυμά μας ήταν «επενδύστε στην Ελλάδα» και η απάντησή τους ήταν «αν κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο, θα το κάνουμε».

3. QE. Να ενταχθεί η χώρα στο QE της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει ότι οι δανειστές της Ελλάδας τη θεωρούν πλέον αξιόπιστη. Ταυτόχρονα, όμως, θα στείλει το σήμα στους επενδυτές ότι η ΕΚΤ είναι εκεί για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Υπερβολικός ο κίνδυνος

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φρ. Κουτεντάκης, μιλώντας προς τους επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε πως υπάρχει μία «παραφουσκωμένη αντίληψη κινδύνου» στην αγορά ομολόγων, που κρατά μακριά κάποιους επενδυτές. Και πρόσθεσε ότι «οι αποδόσεις στο 8,5% απλά δεν δικαιολογούνται» από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Θ. Φέσσας: Εμπόδιο η υπερφορολόγηση

Τη θέση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ότι με το ισχύον μείγμα πολιτικής που περιλαμβάνει την υπερφορολόγηση των νομοταγών επιχειρήσεων και μισθωτών, είναι αδύνατον να επιτευχθεί ανάκαμψη της οικονομίας και προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, μετέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Θεόδωρος Φέσσας στον κοινοτικό επίτροπο κ. Πιερ Μοσκοβισί. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα, με τον κ. Φέσσα να επισημαίνει το πρόβλημα της υπερφορολόγησης ως εμπόδιο για την έλευση επενδυτών. Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΕΒ για την πρόοδο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την ολοκλήρωσή της θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text