Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | «Πάγο» στη μείωση χρέους βάζει ο Σόιμπλε

«Πάγο» στη μείωση χρέους βάζει ο Σόιμπλε

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Πάγο» στη μείωση χρέους βάζει ο Σόιμπλε

Από τον Μπέλλο Ηλία.   «Φρένο» στις προσδοκίες για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έβαλε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. Λίγο νωρίτερα είχαν συναντηθεί ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ και συζήτησαν τα μέτρα που εξετάζονται για τη ρύθμιση του χρέους. Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μόνο αφού υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα, βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια για τμηματική καταβολή της δόσης.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα επιτόκια που καταβάλλει ή τις αποπληρωμές χρέους που πρέπει να εξυπηρετεί. Επί της ουσίας, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση του ότι δεν απαιτείται η λήψη ισχυρών μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς μπορεί να εξυπηρετηθεί με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, το ΔΝΤ πρέπει και θα μείνει ενεργό στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν αυτό σημαίνει ότι θα παράσχει και νέο δάνειο –που συνεπάγεται νέο πρόγραμμα– ή αν θα παραμείνει στις διαπραγματεύσεις με ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Πάντως, λίγο νωρίτερα από τις νέες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος, οι κ. Τσακαλώτος και Ρέγκλινγκ είχαν συνάντηση στο Λουξεμβούργο, κατά την οποία συζητήθηκε η τεχνική προετοιμασία των μέτρων που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Ο κ. Ρέγκλινγκ περιέγραψε στον κ. Τσακαλώτο τις ιδέες του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία επεξεργάζονται τεχνικές ομάδες του οργανισμού.

Αμέσως μετά, ο Ελληνας υπουργός επισήμανε, μιλώντας στον Τύπο, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί πριν από το τέλος του 2016 έτσι ώστε να μπορέσει και το ΔΝΤ να τα χρησιμοποιήσει και εκείνο με τη σειρά του στη δική του έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA). Μόνο εάν θεωρηθούν αρκετά τότε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα αποφασίσει να συνάψει άλλο ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης με την Ελλάδα. Ο ESM αναμένεται να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει κάνει σε τεχνικό επίπεδο όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους σε επόμενη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης θα γίνει έγκαιρα και προέβλεψε ότι η δόση των 2,8 δισ. θα καταβληθεί στην Ελλάδα από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και όχι κατά τη διάρκεια του αυριανού Euroworking όπως αναμενόταν. Υποστήριξε, μάλιστα, πως τα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιέχονταν στο νομοσχέδιο της Τρίτης θα εξεταστούν μετά την αυριανή συνεδρίαση του EWG. Αλλωστε για να δοθεί το «πράσινο φως» χρειάζεται κάποιος χρόνος μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου που απαιτείται κάθε φορά.

Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε στον κ. Τσακαλώτο ότι εναπόκειται στην Κομισιόν να ελέγξει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα και πως μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση «μπορεί να αποφασιστεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ».

Σε σχέση με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι το Ταμείο δεν σκοπεύει να εκποιήσει τη δημόσια περιουσία, αλλά να οργανώσει και να αναδιαρθρώσει οργανισμούς του Δημοσίου, με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση του Εurogroup για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η οποία αναφέρει ότι το 50% των κερδών θα πάει στην αποπληρωμή του χρέους, το 50% στην ανάπτυξη της χώρας και το όλο κέρδος δεν θα προέλθει αποκλειστικά από πωλήσεις, αλλά και από άλλου είδους αξιοποιήσεις. Συγχρόνως τόνισε ότι η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου (5 έως 7 άτομα) είναι προαπαιτούμενο της 2ης αξιολόγησης με σκοπό να είναι πλήρως λειτουργικό από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις κοινωνικές αντιδράσεις, εξηγώντας ωστόσο ότι αυτές θα αλλάξουν όταν η χώρα επιστρέψει σε θετική τροχιά. «Ο κόσμος δεν βλέπει ακόμη το όφελος, έπρεπε να αποτρέψουμε την κόπωση του πληθυσμού, όμως τα επόμενα 2 χρόνια, θα υπάρξει επικέντρωση και στόχευση στη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε αισιόδοξος για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

O κ. Τσακαλώτος βρέθηκε στο Λουξεμβούργο ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγερ, για να μιλήσει σε συνέδριο στην έδρα της Τράπεζας. Ευχαρίστησε, δε, τον κ. Χόγερ για τη γενικότερη στήριξη και συνεισφορά της ΕΤΕπ στην προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα.   

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text