Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Συνάντηση Ομπάμα με Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Συνάντηση Ομπάμα με Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνάντηση Ομπάμα με Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, σε μια πρώτη επαφή του απερχόμενου με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και το πρώτο βήμα στο πλαίσιο της μετάβασης της εξουσίας που θα λάβει χώρα τους επόμενους δυόμισι μήνες. Η ορκωμοσία του κ.Τραμπ θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου.

"Το αμερικάνικο ταξίδι θα συνεχίσει και ελπίζω ο επόμενος πρόεδρος να είναι πετυχημένος, και από την πλευρά μου θα βοηθήσω σε αυτό" τόνισε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα Και επισήμανε ότι "η πολιτική δεν έχει ευθείες γραμμές, κάποιες φορές προχωράμε, αλλά όταν χάνουμε μαθαίνουμε από τα λάθη μας".

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι και ο ίδιος είχε διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους, αλλά το 2009 εξασφαλίστηκε αυτή η ομαλή συνέχεια.

"Η προεδρία και η αντιπροεδρία είναι μεγαλύτερες από όλους μας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για μία πετυχημένη μετάβαση", υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι η ειρηνική μετάβαση αποτελεί ορόσημο της Δημοκρατίας.

Διαδηλώσεις εναντίον Τραμπ

Παρά τις κατευναστικές δηλώσεις του δημοκρατικού προέδρου, χιλιάδες πολίτες, κυρίως νέοι, σε όλη την Αμερική, από τη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη, μέχρι το Σικάγο, το Οστιν και το Λος Aντζελες, διαδήλωναν χθες, κατά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Λόγω της ιδιοσυγκρασίας του νεοεκλεγέντος προέδρου κανείς δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει. Θα είναι ο πρόεδρος Τραμπ υπερβολικός, επιθετικός και απρόβλεπτος όπως ήταν ο υποψήφιος Τραμπ ή θα υιοθετήσει μια πιο συμβιβαστική και λιγότερο συγκρουσιακή συμπεριφορά;

Η πρώτη ομιλία του ήταν όντως ενωτική, ακλουθώντας την παράδοση. Άλλωστε, γνωρίζει - ή το μαθαίνει από τους συνεργάτες του - ότι στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα ο πρόεδρος δεν διαθέτει την απόλυτη εξουσία. Απαιτούνται συμβιβασμοί μεταξύ θεσμών, κομμάτων, κέντρων εξουσίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις, και πρωτίστως η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, Πολ Ράιαν, που θεσμικά είναι ο τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία της εξουσίας, μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, αντανακλούν την πρόθεση και της "άλλης πλευράς" στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, να συνεργασθεί μαζί του.

Η ομιλία Κλίντον

Σε ανάλογα συναινετικό πνεύμα κινήθηκε και η η Χίλαρι Κλίντον. Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος αναγνώρισε την ήττα και προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο για το καλό της χώρας. "Ελπίζω ότι θα είναι ένας επιτυχημένος πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς", τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών σε υποστηρικτές της και στελέχη του επιτελείου της σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, και σημείωσε ότι ο Τραμπ θα είναι ο πρόεδρος της χωρας, και όλοι πρέπει με ανοιχτό μυαλό να του δώσουμε μια ευκαιρία να κυβερνήσει. Τόνισε, επίσης, ότι αυτές οι εκλογές κατέδειξαν πως οι ΗΠΑ είναι "πιο διχασμένες απ' όσο πιστεύαμε".

Παραδέχθηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που προσδοκούσε, είπε πως λυπάται που δεν κερδήθηκε αυτή η μάχη, αλλά δήλωσε υπερηφανη για την όμορφη, "δημιουργική, γεμάτη ενέργεια προεκλογική εκστρατεία".


Πηγή: capital.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text