Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Ανησυχητικό ντόμινο λαϊκισμού στην Ευρώπη

Ανησυχητικό ντόμινο λαϊκισμού στην Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανησυχητικό ντόμινο λαϊκισμού στην Ευρώπη

Από AFP, REUTERS.     Το φάντασμα του λαϊκισμού πλανιέται πάνω από την Ευρώπη ύστερα από την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία και Γαλλία οδεύουν προς κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις τους επόμενους μήνες, τα λαϊκιστικά και ξενοφοβικά ρεύματα νιώθουν ούριο άνεμο στα πανιά τους, ύστερα από την επικράτηση του Αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία.

«Η λαϊκιστική δημαγωγία είναι πρόβλημα όχι μόνο για την Αμερική» υποστηρίζει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Σε αρκετές άλλες χώρες της Δύσης η πολιτική αντιπαράθεση έχει αποκτήσει ανησυχητικά χαρακτηριστικά», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σκύψουν πιο κοντά στις ανησυχίες του κοινωνικού σώματος τα κόμματα εξουσίας.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα αντισυστημικά κόμματα δεν αποτελούν άμεση απειλή για το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας, όπου οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2017. Ωστόσο, το ξενοφοβικό- αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD βρίσκεται σε άνοδο, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν ποσοστά γύρω στο 13%, ασκώντας πίεση στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CSU) της Αγκελα Μέρκελ και τους Βαυαρούς συμμάχους της. Τον κίνδυνο να ωφεληθεί η AfD από τη νίκη του Τραμπ επισήμανε ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, εκ των ηγετικών στελεχών του CSU, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος των πολιτών αισθάνεται ότι δεν έχει κανένα έλεγχο σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η νομισματική πολιτική και η μετανάστευση.

Το ενδεχόμενο να αναδειχθεί η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης αρχίζει να εμφανίζεται λιγότερο απίθανο, υποστηρίζει με άρθρο του στο διαδικτυακό περιοδικό Politico ο αναλυτής Νίκολας Βίνοκουρ. Η Λεπέν ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς που συνεχάρη τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η νίκη του «δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου, αλλά το τέλος ενός ορισμένου κόσμου», εκείνου της «άγριας παγκοσμιοποίησης». Πάντως, η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών εξακολουθεί να θεωρεί όχι πολύ πιθανή την επικράτηση της Λεπέν, τα δημοσκοπικά ποσοστά της οποίας κυμαίνονται γύρω στο 30%. Με το γαλλικό σύστημα των δύο γύρων ο υποψήφιος που θα εκλεγεί πρόεδρος οφείλει να συγκεντρώσει άνω του 50% στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Στην Ιταλία, η νίκη του Τραμπ επιδεινώνει τη θέση του Ματέο Ρέντσι εν όψει του δημοψηφίσματος για συνταγματική αναθεώρηση, στις 4 Δεκεμβρίου. Ο Κεντροαριστερός πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει αναφανδόν τη Χίλαρι Κλίντον και ήταν ο τελευταίος ξένος ηγέτης προς τιμήν του οποίου παρέθεσε δείπνο στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα. Την επικράτηση του Τραμπ χαιρέτισαν η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά αλλά και ο Σίβλιο Μπερλουσκόνι, που εξακολουθεί στα 80 του χρόνια να ηγείται της Κεντροδεξιάς. Παρά τις αποστάσεις του από τον Τραμπ, το ατυπικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ήττα της Κλίντον και του «κατεστημένου» των ΗΠΑ. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα και ενδεχόμενη ήττα του Ρέντσι θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Την ίδια μέρα, στις 4 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, με τον υποστηριζόμενο από την ακροδεξιά Νόρμπερτ Χόφερ να διεκδικεί με αξιώσεις το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Τη νίκη του Τραμπ χαιρέτισαν, ως δικαίωση της δικής τους πολιτικής, οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, όπως και ο Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, ο οποίος τρέφει φιλοδοξίες ακόμη και για το πρωθυπουργικό αξίωμα, ενόψει των εκλογών της άνοιξης.

Πηγή  : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text