Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Σε πέντε ημέρες κληρώνει για τον νέο προϋπολογισμό

Σε πέντε ημέρες κληρώνει για τον νέο προϋπολογισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε πέντε ημέρες κληρώνει για τον νέο προϋπολογισμό

Τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στενεύουν, αλλά οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς συνεχίζουν και σήμερα να διεξάγονται κυρίως σε τεχνικό επίπεδο, προσαρμοσμένες στον "ρυθμό" του προγράμματος του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα αλλά και της επετείου του Πολυτεχνείου.

Το πρώτο μεγάλο χρονικό ορόσημο λήγει σε 5 ημέρες: θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το οριστικό σχέδιο για τον νέο προϋπολογισμό του 2017 με τις τελικές αποφάσεις για την χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τα "ισοδύναμα" για τις μειώσεις σε ειδικά μισθολόγια και σε αμυντικές δαπάνες (σ.σ. βάση συνταγματικής υποχρέωσης πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή 40 ημέρες πριν το τέλος του έτους).

Και παράλληλα με βάση το χρονοδιάγραμμα που έθεσε χθες ο υπουργός Ενέργειας και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης Γιώργος Σταθάκης η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε πρώτη συμφωνία με τους δανειστές για όλα τα ανοικτά πεδία στην νέα γενιά προαπαιτούμενων μέσα σε 8 ημέρες, την 28η Νοεμβρίου: δηλαδή πριν από το EWG αλλά και την επίσκεψη των κ.κ. Μοσκοβισί – Κερέ που έχουν οριστεί για την συγκεκριμένη ημέρα. Ο Γ. Σταθάκης εκτίμησε χθες ότι αυτός ο στόχος είναι ναι μεν δύσκολος αλλά εφικτός, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να εντατικοποιηθούν από την Παρασκευή σε επίπεδο επικεφαλής, ενώ σήμερα τα ραντεβού κορυφής ξεκινούν από το μεσημέρι.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ραντεβού της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις 15:30-16:30 για Θέματα του υπουργείου Υγείας και στις 17:00-19:00 για χρηματοπιστωτικά ζητήματα.

Χθες το απόγευμα αποκαλύφθηκε το μεγάλο μέτωπο του εργασιακού που συνεχίζει να "βράζει", ενώ η κυβέρνηση σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκε να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους τα θέματα της διαμόρφωσης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του υπερταμείου, καθώς και την διαδικασία σύστασης και στελέχωσης του ΔΣ της εταιρείας.

Προηγήθηκε διακοπή ολίγων ωρών στις διαβουλεύσεις καθώς οι υπουργοί παρίσταντο στις εκδηλώσεις για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ενώ και το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνόδευε στο γεύμα προς τιμήν του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών τον ομόλογό του Τζακ Λιου.

Ουσιαστικά ο χρόνος λήγει για μία "ομαλή" συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τότε (όπως και στο EWG) αναμένεται να παρουσιαστούν και οι προτάσεις του ΕΣΜ για το χρέος.

Ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί ακόμη και αν παραμείνουν κάποια "αγκάθια" να έχει έρθει σε συμφωνία για το πιο μεγάλο μέρος των ανοικτών θεμάτων για να "εκμεταλλευθεί" το παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησε η επίσκεψη Ομπάμα και να μην υπάρξει… παράταση η οποία - σε ένα σενάριο - περιλαμβάνει και νέα κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.


Πηγή: capital.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text