Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Προσύμφωνο της Πανγαίας για αγορά 9 ακινήτων στην Ιταλία ύψους 21,56 εκατ.

Προσύμφωνο της Πανγαίας για αγορά 9 ακινήτων στην Ιταλία ύψους 21,56 εκατ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προσύμφωνο της Πανγαίας για αγορά 9 ακινήτων στην Ιταλία ύψους 21,56 εκατ.

Εννέα νέα κτίρια γραφείων και καταστημάτων πρόκειται να αποκτήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, καθώς η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή δεσμευτικού προσυμφώνου για την αγορά σειράς ακινήτων στην Ιταλία, έναντι συνολικού τιμήματος 21,56 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της χώρας και είναι εκμισθωμένα στο ιταλικό Δημόσιο, αλλά και σε διεθνούς φήμης εταιρείες. Η σχετική συναλλαγή κυοφορούνταν ήδη από τον προηγούμενο Ιούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν εκπνεύσει το τρέχον έτος.

Εφόσον λοιπόν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου για την απόκτηση νέων ακινήτων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 32 εκατ. ευρώ κατά το τρέχον έτος, καθώς πέραν του εν λόγω χαρτοφυλακίου στην Ιταλία, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί και επενδύσεις της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά.

Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορούσε την απόκτηση, στις αρχές Ιουλίου, τριών επαγγελματικών ακινήτων στην Αθήνα και συγκεκριμένα ενός εμπορικού καταστήματος της τάξεως των 50 τ.μ., μεταξύ των οδών Νίκης και Βουλής στο Σύνταγμα, όπως επίσης και δύο γραφειακών χώρων επί της Λ. Κηφισίας. Ο πρώτος βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας (πρώην Κτήμα Θων), πάνω από την υπεραγορά Carrefour. Είναι επιφάνειας 1.900 τ.μ. και δεν είναι μισθωμένος. Ο δεύτερος αφορά επιφάνεια 625 τ.μ. επί της Λ. Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου και είναι μισθωμένος. Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ πωλητής και των τριών ακινήτων είναι το Ασυλο Ανιάτων. Νωρίτερα εντός του έτους, η Εθνική Πανγαία είχε αποκτήσει επιπλέον έξι ακίνητα, καταστήματα και γραφεία, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Πάτρα και τα Χανιά, αντί συνολικού τιμήματος της τάξεως των 10,6 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το φετινό εννεάμηνο η εισηγμένη κατέγραψε κέρδη ύψους 38,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών της τάξεως των 3,1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή, η οποία είχε καταγραφεί ήδη από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, οφείλεται τόσο στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων με νέες προσθήκες φέτος όσο και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, δείγμα των βελτιωμένων συνθηκών στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το φετινό εννεάμηνο, οι σχετικές ζημίες της αναπροσαρμογής διαμορφώθηκαν σε 16,15 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 57,61 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν φέτος σε 58,25 εκατ. ευρώ έναντι 12,76 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης αυξήθηκε κατά 4,3% σε 85,9 εκατ. ευρώ έναντι 82,4 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν ενισχυμένα κατά 6% σε 58,8 εκατ. ευρώ έναντι 55,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να ληφθεί υπόψη η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.

Στο τέλος του φετινού εννεαμήνου, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελούνταν από 322 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία) συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 885.000 τ.μ. Εξ αυτών, πέντε βρίσκονται στην Ιταλία και δύο στη Ρουμανία. Η δε εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα ανέρχεται πλέον σε 1,468 δισ. ευρώ, η οποία προβλέπεται πλέον να αυξηθεί σε περίπου 1,49 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των ακινήτων θα ανέλθει σε 331.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text