Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Ποιοι είναι και τι θέλουν οι «λευκοί εθνικιστές»

Ποιοι είναι και τι θέλουν οι «λευκοί εθνικιστές»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιοι είναι και τι θέλουν οι «λευκοί εθνικιστές»

Μεταξύ των πολλών ερωτημάτων που ταλανίζουν τους Αμερικανούς έπειτα από τον θρίαμβο του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ξεχωρίζει ένα καθώς αφορά ένα σημαντικό τμήμα των υποστηρικτών του νέου πλανητάρχη: ποιοι είναι και τι θέλουν οι «λευκοί εθνικιστές» του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και τι ακριβώς είναι ο «λευκός εθνικισμός»;

Οι αυτοαποκαλούμενοι «λευκοί εθνικιστές» χαιρέτισαν την επικράτηση του κ. Τραμπ και ιδιαίτερα τον διορισμό του Στίβεν Μπάνον στη θέση του επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στον Λευκό Οίκο, ως μια νίκη της δικής τους πολιτικής και ιδεολογικής πλατφόρμας.

Στον αντίποδα του πολιτικού φάσματος, ανθρωπιστικές οργανώσεις που μάχονται κατά των διακρίσεων και της ρητορικής του μίσους έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσφορία τους για τον διορισμό του κ. Μπάνον, επισημαίνοντας ότι η στήριξή του προς το ακροδεξιό κίνημα της αποκαλούμενης «Εναλλακτικής Δεξιάς» (alt - right) αποτελεί μια άτυπη απόπειρα να επανακαθοριστούν οι έννοιες του ρατσισμού και του «λευκού εθνικισμού», ώστε να είναι ευκολότερα αποδεκτές από τις μάζες. 

Τα συμφέροντα των λευκών πάνω απ' όλα

Ενώ είναι ξεκάθαρο πως ο «λευκός εθνικισμός» (white nationalism) σχετίζεται και μάλιστα στενά με τον ρατσισμό και το κίνημα της «λευκής υπεροχής» (white supremacy), αρκετοί πολιτικοί επιστήμονες τον αντιμετωπίζουν ως ξεχωριστό φαινόμενο, ένα φαινόμενο το οποίο εξελίχτηκε σε μια σημαντική δύναμη κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα όσον αφορά την εξέλιξη και την άσκηση της πολιτικής τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη κατά τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στους «New York Times», ο Ερικ Κάουφμαν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπίρμπεκ του Λονδίνου, εξήγησε πως ο «λευκός εθνικισμός» έγκειται στην πεποίθηση ότι η εθνική ταυτότητα θα πρέπει να συντίθεται γύρω από τη λευκή εθνότητα και πως οι λευκοί θα πρέπει όχι μόνο να υπερέχουν δημογραφικά αλλά και να κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα.  

Και οι υποστηρικτές της «λευκής υπεροχής» και οι «λευκοί εθνικιστές» δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα των λευκών. Αμφότεροι υποστηρίζουν πως οι φυλετικές διακρίσεις θα πρέπει να νομιμοποιηθούν και να αποτελούν σημείο αναφοράς για την άσκηση πολιτικής. Αλλά σύμφωνα με τον κ. Κάουφμαν οι δύο όροι δεν είναι συνώνυμοι: η «λευκή υπεροχή» βασίζεται στη ρατσιστική πεποίθηση ότι οι λευκοί είναι εγγενώς ανώτεροι από τους ανθρώπους άλλων φυλών ενώ ο «λευκός εθνικισμός» αφορά περισσότερο την πολιτική και οικονομική κυριαρχία των λευκών, και όχι μόνο την πολιτισμική ηγεμονία.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα - εξήγησε ο κ. Κάουφμαν - ο «λευκός εθνικισμός» δεν αποτελούσε μια ιδεολογία αλλά όριζε τον κατ' εξοχήν αμερικανικό τρόπο ζωής. Εως πρόσφατα, οι λευκοί Αμερικανοί θεωρούσαν πως το έθνος ουσιαστικά αποτελεί προέκταση της λευκής φυλής. Αλλά οι δημογραφικές μεταβολές, το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και η ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας έφερε τους λευκούς Αμερικανούς αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο ενός αμερικανικού έθνους που δεν θα αποτελεί αντικατοπτρισμό της δικής τους ταυτότητας.  

Ο διορισμός του κ. Μπάνον στη θέση του επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου έφερε τον «λευκό εθνικισμό» στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Και οι δυσαρεστημένοι λευκοί Αμερικανοί αισθάνονται πως πλέον μπορούν να δηλώνουν ελεύθερα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να προστατεύσει τη λευκή πλειοψηφία της χώρας είτε μέσω του δραστικού περιορισμού των μεταναστευτικών ροών είτε μέσω της απέλασης των μη λευκών από την αμερικανική επικράτεια.

Τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής εθνοκάθαρσης»

Ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, για παράδειγμα, διευθυντής της ιστοσελίδας AlternativeRight.com και επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτικής, μιας οργάνωσης με στόχο την προστασία «της κληρονομιάς, της ταυτότητας και του μέλλοντος των ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο», είναι πεπεισμένος πως η μετανάστευση και η πολυπολιτισμικότητα απειλούν τους λευκούς Αμερικανούς. Το «όνειρό» του είναι η δημιουργία ενός «εθνο-κράτους» - ethno-state - λευκών φυσικά και τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής εθνοκάθαρσης» με στόχο την απομάκρυνση όλων των μη λευκών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


Πηγή: tovima.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text