Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Νέα πεδία συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ

Νέα πεδία συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα πεδία συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ

Από την ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ.     Η εδραίωση πολυεπίπεδης τριμερούς σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ επιβεβαιώθηκε σε ανώτατο επίπεδο χθες στην Ιερουσαλήμ, όπου μέσα σε εξαιρετικά θετικό κλίμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας διατύπωσαν την κοινή βούληση για περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση των πεδίων συνεργασίας. Συμφωνήθηκε, παράλληλα, η επόμενη τριμερής να γίνει στη Θεσσαλονίκη εντός του 2017. Το τριμερές μνημόνιο συνεργασίας, που υπεγράφη χθες, επεκτείνει τις κοινές δράσεις σε έργα έρευνας και καινοτομίας και αφορά τους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της τεχνολογίας. Στην τριμερή αξιολογήθηκε η πρόοδος που έχει γίνει στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της υγείας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Επιπλέον, και με πολύ πρόσφατη την εμπειρία της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Ισραήλ, για την αντιμετώπιση της οποίας συνέδραμαν με δυνάμεις και μέσα τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, συζητήθηκε η διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στον στόχο που έχει η Ελλάδα να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την ευρωπαϊκή αγορά. «Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε και τον αγωγό East - Med και θέλω να επισημάνω τα θετικά μηνύματα και από την πρόσφατη έγκριση απόκτησης δύο ισραηλινών κοιτασμάτων από ελληνική εταιρεία, όσο και για το υποθαλάσσιο καλώδιο Eur-Asia interconnector, καθώς και για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε. Αναφέρθηκε σε «ουσιαστικές σχέσεις» και υπογράμμισε ότι με τον Ισραηλινό ομόλογό του είχαν την ευκαιρία στη διμερή συνάντησή τους να μιλήσουν όχι μόνο για τα θέματα στα οποία συμφωνούν αλλά και με ειλικρίνεια για εκείνα στα οποία διαφωνούν. Αναφορικά με την τριμερή συνεργασία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στον τομέα της οικονομίας η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στις ευκαιρίες που προσφέρει». Ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε «πολύτιμη» τη βοήθεια που δέχθηκε το Ισραήλ από Ελλάδα και Κύπρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και μίλησε για τη συμφωνία σχετικά με «τη διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών. Θα έχουμε κοινό κέντρο επιχειρήσεων, που δεν θα έχει να κάνει μόνο με τις τρεις χώρες μας, αλλά και με παραπάνω χώρες». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι θα περιλαμβάνει και σωστικά συνεργεία για την αντιμετώπιση σεισμών και πλημμυρών. Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για πολυεπίπεδη τριμερή σχέση, με «στόχο και όραμα την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε και τον Πανάγιο Τάφο μαζί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και εξέφρασε το ενδιαφέρον του, ως μηχανικός, όπως είπε, για τα έργα αναστήλωσης που γίνονται εκεί.

Πηγή: kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text