Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Το Πεκίνο προειδοποιεί τον Τραμπ

Το Πεκίνο προειδοποιεί τον Τραμπ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Πεκίνο προειδοποιεί τον Τραμπ

Ενδεχόμενη αμφισβήτηση της πολιτικής της «μιας Κίνας» από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο θα επιδεινώσει σοβαρά τις σινοαμερικανικές σχέσεις, αλλά επιπλέον θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ασία. Την αυστηρή αυτή προειδοποίηση απηύθυνε στον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο το Πεκίνο, ύστερα από τις πρόσφατες κινήσεις του στο ζήτημα της Ταϊβάν, οι οποίες έθεσαν σε αμφισβήτηση την εξωτερική πολιτική των προηγούμενων Αμερικανών προέδρων.

«Η διατήρηση της αρχής της “μιας Κίνας” είναι η πολιτική βάση για την ανάπτυξη των σινοαμερικανικών σχέσεων», δήλωσε ο Αν Φενγκσάν, επικεφαλής του Γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν, στο Πεκίνο, για να προσθέσει: «Αν αυτή η βάση αμφισβητηθεί ή υπονομευθεί, τότε δεν θα μπορεί να γίνεται λόγος για υγιή, σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ, ενώ θα επηρεαστούν σοβαρά η ειρήνη και η σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν».

Η κομμουνιστική Κίνα θεωρεί τη νησιωτική Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της και δεν αποκλείει τη χρήση βίας, αν χρειαστεί, για την ολοκλήρωση της εθνικής ενοποίησης. Ο Ντόναλντ Τραμπ ερέθισε το Πεκίνο όταν, σε αντίθεση με την πρακτική όλων των προκατόχων του μετά το 1979, ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.

Ακολούθησε και δεύτερη, ακόμη σοβαρότερη κίνηση του Τραμπ, την Κυριακή. Στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο εκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί θα έπρεπε η χώρα του να δεσμεύεται από την αρχή της «μιας Κίνας», εκτός εάν το Πεκίνο δεχθεί να υποχωρήσει στα αμερικανικά αιτήματα που αφορούν το διμερές εμπόριο και την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Τραμπ έδωσε την εντύπωση ότι θεωρεί την υπόθεση της Ταϊβάν –μείζον θέμα εθνικής κυριαρχίας στα μάτια των Κινέζων– αναλώσιμο «χαρτί» στο σκληρό παζάρι που εννοεί να ξεκινήσει με την Κίνα.

Επικριτικός έναντι του Τραμπ στο ζήτημα της Κίνας εμφανίστηκε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό. «Προσοχή με την Κίνα, είναι μια μεγάλη χώρα. Μπορεί να διαφωνήσει κανείς μαζί της, αλλά δεν είναι δυνατό να μιλάει με τέτοια γλώσσα σε έναν σημαντικό εταίρο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. «Το να δίνεις την εντύπωση στην Κίνα ότι αμφισβητείς την ενότητά της δεν είναι έξυπνο πράγμα», προσέθεσε.

Πέραν των ρητορικών αντιδράσεων, η Κίνα έστειλε χθες το πρώτο πρακτικό δείγμα γραφής για τα επώδυνα αντίμετρα που είναι σε θέση να λάβει εναντίον αμερικανικών συμφερόντων. Η «Λαϊκή Ημερησία», επίσημο όργανο του ΚΚ Κίνας, δημοσίευσε δηλώσεις αξιωματούχου της επιτροπής κρατικού σχεδιασμού, που προανήγγειλε την επιβολή προστίμων εναντίον μιας (μη κατονομαζόμενης) αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για «μονοπωλιακές» πρακτικές. Σε χρόνο μηδέν, οι μετοχές δύο κορυφαίων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, της General Motors και της Ford, σημείωσαν πτώση κατά 3,2% και 1,4% αντίστοιχα, παρασύροντας σε καθοδική τροχιά τον δείκτη Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ο Πέρι στο υπ. Ενέργειας

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες και επισήμως ότι επέλεξε τον πρώην κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρι για το αξίωμα του υπουργού Ενέργειας. Αντίπαλος του Τραμπ για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Πέρι αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή και έχει στενούς δεσμούς με τη βιομηχανία πετρελαίου, στην οποία θήτευσε επί τέσσερις δεκαετίες και ο μέχρι χθες διευθυντής της ExxonMobil Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος επελέγη για το υπουργείο Εξωτερικών.


Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text