Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Δεκάδες τροπολογίες στη Βουλή, ακόμα και για διαγραφή εκλογικών προστίμων

Δεκάδες τροπολογίες στη Βουλή, ακόμα και για διαγραφή εκλογικών προστίμων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δεκάδες τροπολογίες στη Βουλή, ακόμα και για διαγραφή εκλογικών προστίμων

Σε τροχιά σοβαρής δοκιμασίας των αντοχών αυτού που αποκαλείται «καλή νομοθέτηση», τίθεται εκ νέου σήμερα η εθνική αντιπροσωπεία, καθώς με αφορμή την έγκριση του τελευταίου για το τρέχον έτος νομοσχεδίου, υπουργοί αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές εισάγουν προς ψήφιση μεγάλο αριθμό τροπολογιών, με στόχο να διευθετηθούν πολλά ζητήματα και υποθέσεις, που κατά κανόνα δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου: Θέμα του νομοθετήματος είναι το Χωροταξικό, και οι τροπολογίες αφορούν από τον ΕΟΤ, τις προσλήψεις καθαριότητας στο Δημόσιο και τα πετρελαιοειδή, έως και ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι 38 είναι οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί έως χθες το βράδυ, 19 βουλευτικές και άλλες τόσες υπουργικές, με την τελευταία εξ αυτών, μάλιστα, να κατατίθεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (23:15’)

Σε αυτό το περιβάλλον, πάντως, ερωτήματα εγείρονται μεταξύ άλλων για δύο τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη, την οποία υπογράφει η κυρία Ευαγγελία Καρακώστα, προβλέπει την χορήγηση δυνατότητας σε άγνωστο αριθμό πολιτών που έχουν αυθαίρετα να τα νομιμοποιήσουν.

Η δεύτερη, που υπογράφεται από τους βουλευτές Μαρία Θελερίτη, Σπ.Λάππα και Αν. Πρατσόλη, προβλέπει την διαγραφή βεβαιώσεων που αφορούν πρόστιμα για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, τα οποία έχουν επιβληθεί με αποφάσεις των Επιτροπών Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων. Οι βουλευτές αιτιολογούν τη συγκεκριμένη κίνησή τους, υποστηρίζοντας πως πρέπει «να εξαλειφθούν αδικίες που προέκυψαν από περιπτώσεις ακραίας εφαρμογής του νόμου». Ωστόσο, ούτε το πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις αναφέρουν, ούτε τί ακριβώς θεωρείται «ακραία εφαρμογή του νόμου» διευκρινίζουν. Από μια πρώτη ανάγνωση της επίμαχης τροπολογίας, φαίνεται πως αφορά περιπτώσεις των περιφερειακών και όχι των γενικών εκλογών. Το κείμενό της έχει ως εξής:

«Διαγράφονται από χρηματικούς καταλόγους βεβαιώσεις που αναφέρονται στη δημοσιοποίηση των στοιχείων στη Κεντρική Βάση δεδομένων των άρθρων 9, 10 και 11 του ν. 3870/2010, συνυπολογιζομένων των προϋποθέσεων του άρθρου 22 του ν. 4147/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το άρθρο 72 του ν. 4257/2014». Φυσικά, απουσιάζει από το κείμενο της τροπολογίας και η «κοστολόγησή» της: Η διαγραφή προστίμων συνεπάγεται απώλεια εσόδων για το κράτος, αγνώστου ύψους. Στο περιστύλιο ήδη ακούγονται σχόλια καυστικά, περί «εξυπηρέτησης πολιτικών φίλων των βουλευτών, από το χώρο της Αυτοδιοίκησης».

Ουδείς έως την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ήταν σε θέση να γνωρίζει αν οι δύο αυτές τροπολογίες είναι μεταξύ εκείνων που όπως είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Σταθάκης θα κάνει αποδεκτές η κυβέρνηση, έστω με ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Οι δικαιολογίες του ΣΥΡΙΖΑ

Η πληθώρα τροπολογιών, φαινόμενο όχι σπάνιο για τη σημερινή συγκυβέρνηση, προκαλεί την εντονότατη διαμαρτυρία σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά τους, τα κυβερνητικά στελέχη δικαιολογούν αυτή την τακτική, αφενός απορρίπτοντας κάθε επιχείρημα περί εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων, και αφετέρου υποστηρίζοντας ότι ακόμα κι αν είναι πολλές οι τροπολογίες «σήμερα», είναι λιγότερες και ... ποιοτικότερες εκείνων που χαρακτήριζαν τις ημέρες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιπλέον σημειώνουν ότι ειδικά τώρα, είναι και η ανάγκη να κλείσουν και εκκρεμότητες σε διάφορους τομείς καθώς κλείνει ημερολογιακά το έτος.

«Ξέρετε την αντιπάθειά μου στις τροπολογίες, αλλά θα τις κάνω αποδεκτές. Εχουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, λίγο πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, από το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, έχω κάνει υποχώρηση στο να αποδεχθούμε αυτές τροπολογίες, άλλων Υπουργείων», είπε αργά χθες το βράδυ ο κ. Γ.Σταθάκης.

«Πολλές φορές λέμε πράγματα μην αντιμετωπίζοντας μια συνήθη κοινοβουλευτική πρακτική, την οποίαν εντάξει να την αλλάξουμε -κι εγώ συμφωνώ να την αλλάξουμε- αλλά δεν χρειάζεται να τα «σηκώνουμε» πριν να γίνουν. Για παράδειγμα ξέρουμε όλοι ότι για δεκαπέντε μέρες η Βουλή δεν θα νομοθετήσει. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2014 από μια κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά είχε πέσει, τυπικά δεν είχε πέσει, κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο ανάμεσα -εάν θυμάμαι καλά- στις δύο ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πενήντα πέντε τροπολογίες. Άρα, πολύς θόρυβος, για να γίνεται θόρυβος. Δεν κάνω συμψηφισμό. Λέω ότι σηκώνουμε πολύ αχό, για ένα πράγμα που έχει γίνει και να συμφωνήσουμε να το αλλάξουμε», είπε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ.Βίτσας.

«Ολοφύρεστε και εξεπλάγητε από τις τροπολογίες τις οποίες έφεραν εδώ υπουργοί και βουλευτές και καλόπιστα σας ερωτώ, συνάδελφοι, καλώς ήλθατε κατ’ αρχάς στον κοινοβουλευτικό πολιτισμό και ευταξία και να σας θυμίσω ότι επί ημερών σας δεν ήταν εξαίρεση, αλλά ήταν κανόνας οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, νομοσχέδια μεταμεσονύχτια με τριψήφιο αριθμό τροπολογιών, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν υπόκειντο σε διαβούλευση και ψηφίζονταν άρον-άρον κλπ.» σχολιάζει απευθυνόμενοι στους βουλευτές της ΝΔ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη.

«Είναι γεγονός ότι οι τροπολογίες, με τον ρυθμό που έρχονται, δημιουργούν ένα πρόβλημα κανονικότητας στην κοινοβουλευτική νομοθετική λειτουργία. Είναι μια παθογένεια, η οποία έρχεται από πολύ παλιά και δυστυχώς συνεχίζεται και στις μέρες μας. Ο παρονομαστής, όσον αφορά την ποσότητα των τροπολογιών και τότε και τώρα, θα είναι ο ίδιος, υποθέτω. Ωστόσο διαφέρει ο αριθμητής, γιατί οι τροπολογίες του χθες, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ήταν για χρήση εξυπηρέτησης στοχευμένων «ημετέρων» φίλων. Νύχτα ήταν αυτές οι τροπολογίες που με φωτογραφική καθαρά διάταξη εισέρχονταν. Οι σημερινές τροπολογίες έρχονται ως ένα βαθμό να θεραπεύσουν αρρυθμίες και την έλλειψη κανονικότητας από όλα τα νομοθετήματα που είχαν προηγηθεί. Σε ένα δεύτερο επίπεδο είναι αποτέλεσμα της ανάγκης εκπλήρωσης μνημονιακών υποχρεώσεων. Άρα, θα πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με αυτό το παραμύθι. Υπάρχει διαφορά και αυτή πρέπει να την αποδεχθείτε», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Εμμανουηλίδης.

«Πρωτοχρονιά έρχεται, μην το ξεχνάμε κι αυτό, πρέπει να έχουμε προλάβει πριν από την Πρωτοχρονιά, πριν κλείσει ο χρόνος, να διευθετηθούν και κάποια θέματα», υποστηρίζει ο κ. Ν.Συρμαλένιος.

«Για τροπολογίες σαφώς δεν συμφωνούμε, αλλά είναι πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με αυτό που γινόταν παλιά. Και κατά κανόνα είναι επείγουσες περιπτώσεις», λέει από την πλευρά της η κυρία Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη.


Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text