Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Επιφυλακτικοί οι επενδυτές για το κινεζικό χρηματιστήριο το 2017

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές για το κινεζικό χρηματιστήριο το 2017

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ηρεμία επικράτησε στα κινεζικά χρηματιστήρια το μεγαλύτερο μέρος του 2016, μετά τις τρικυμίες των αρχών του 2016 και του καλοκαιριού του 2015. Η σταθερότητα δεν φαίνεται, όμως, να τα καθιστά ελκυστικά για τους επενδυτές, που επιμένουν ότι η Κίνα δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους το 2017.

Για τα κινεζικά χρηματιστήρια, συνολικής αξίας 6,4 τρισ. δολαρίων, οι μεγάλες διακυμάνσεις ήταν ο κανόνας. Ενδεικτικοί ήταν οι τεκτονικοί κραδασμοί το καλοκαίρι του 2015, όταν ο δείκτης της Σανγκάης έκανε «βουτιά» 43%, κάνοντας όλον τον κόσμο να ανησυχήσει για το ενδεχόμενο ανώμαλης προσγείωσης της κινεζικής οικονομίας. Το 2016, όμως, σε πάνω από το 75% των συνεδριάσεων η ημερήσια μεταβολή του δείκτη της Σαγκάης δεν υπερέβαινε το 1%, μολονότι η χρονιά είχε αρχίσει με πτώση 25%. Την ηρεμία που ακολούθησε, διαδέχθηκε μια σταδιακή άνοδος, και ο ίδιος δείκτης βρίσκεται σήμερα 20% πάνω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου. Σύμφωνα, πάντως, με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο τις κινεζικές αγορές.

Πολλοί εκφράζουν φόβο ότι οι παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλειες και επικαλούνται τις πρόσφατες μαζικές πωλήσεις κινεζικών ομολόγων και τη ραγδαία υποχώρηση του γουάν. Μάλιστα, τις θεωρούν ενδείξεις σοβαρότερων και βαθύτερων προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο και πιθανολογούν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό στην αγορά μετοχών. Οικονομικοί αναλυτές, όπως ο Βίντσεντ Τσεν της China Asset Management του Χονγκ Κονγκ, επισημαίνουν ότι θα απέβαινε εις βάρος των κινεζικών χρηματιστηρίων αν το Πεκίνο προχωρούσε σε αυστηρότερους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων για να στηρίξει το γουάν, καθώς «θα έδινε στην αγορά το μήνυμα ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα».

Το Πεκίνο έχει παρέμβει ποικιλοτρόπως για να αποκαταστήσει την ηρεμία στα χρηματιστήρια και να προσελκύσει επενδυτές. Στις αρχές Δεκεμβρίου διασύνδεσε τις αγορές της Σεντζέν και του Χονγκ Κονγκ, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να δραστηριοποιούνται και στις δύο. Αυτή η κίνηση έκανε ορισμένους επενδυτές να πιστέψουν ότι ενδέχεται, τελικά, οι μετοχές σε γουάν να συμπεριληφθούν στον δείκτη MSCI. Ορισμένοι επενδυτές υποθέτουν ότι το Πεκίνο έχει μεταφέρει στα χρηματιστήρια κεφάλαια από την αγορά ακινήτων, αλλά θεωρεί ότι αυτή η τονωτική ένεση δεν λύνει το πρόβλημα.

Πηγή  :kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text