Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας είναι μόνο η αρχή

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας είναι μόνο η αρχή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας είναι μόνο η αρχή

H επιβολή νέων, σαρωτικών κυρώσεων εναντίον Ρώσων κατασκόπων από τον Πρόεδρο Obama έχει καθυστερήσει πολύ, έχει καταντήσει επικίνδυνη και έχει αμαυρωθεί ως αποτέλεσμα πολιτικού σχεδιασμού. Είναι επίσης αυτό που πρέπει να γίνει.

 

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να πετάξει 35 ύποπτους για κατασκοπεία μαζί με τις οικογένειές τους έξω από τη χώρα, να επιβάλει κυρώσεις σε δύο μυστικές υπηρεσίες, τέσσερις αξιωματικούς πληροφοριών, τρεις εταιρείες και δύο υποτιθέμενους χάκερ. Να κλείσει δύο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν από Ρώσους διπλωμάτες και να λάβει "μια πλειάδα άλλων δράσεων", κάποιες από τις οποίες θα παραμείνουν μυστικές. Οι κυρώσεις έρχονται σε απάντηση ενός μακρύ κατάλογου ρωσικών προκλήσεων, και της πιο πρόσφατης- και εκρηκτικής θα έλεγε κανείς - παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Συνοδεύονται από λεπτομερή έκθεση.

 Στην κατασκοπεία, όπως στην πυρηνική στρατηγική, ο τίτλος του παιχνιδιού είναι διαχείριση κινδύνων. Και στο σημείο αυτό, οι ενέργειες του προέδρου προφανώς υπολογίζονταν.

 Ο εκτοπισμός των κατασκόπων έχει ήδη πυροδοτήσει αντίποινα, αν και η ακριβής φύση τους δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Αλλά καθίσταται επίσης σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν ανέχονται την συνήθη παρενόχληση των διπλωματών της στη Μόσχα, και στέλνει ένα μήνυμα ότι οποιαδήποτε μελλοντική εκλογική επίθεση από τον κυβερνοχώρο θα έχει πολύ υψηλό κόστος. Αυτό θα πρέπει να προσφέρει σιγουριά (και ίσως ένα μοντέλο) για τις ευρωπαϊκές χώρες που φοβούνται ότι η Ρωσία έχει σχέδια και για τις δικές τους εκλογές.

Ομοίως, οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών - συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων - σημάνει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι πλέον ανώνυμες ή εκτός πλαισίου επιβολής του νόμου των ΗΠΑ, και ότι οι άνθρωποι πίσω από αυτές μπορούν να εντοπισθούν και τους ασκηθεί δίωξη. Αυτό δεν θα αποτρέψει όλες τις μελλοντικές επιθέσεις. Αλλά θα πρέπει να αναγκάσει τους δράστες να σκεφτούν δύο φορές: Αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν πέντε Κινέζους στρατιωτικούς χάκερ το 2014 για εταιρική κατασκοπεία, οι επιθέσεις αυτού του είδους σταμάτησαν. 

Είναι δύσκολο να κρίνει κανείς την υπόσχεση για μυστική δράση χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Μια επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει προβληματισμό. Αλλά θα μπορούσε επίσης να αποκαλύψει τις πηγές και τις μεθόδους που είναι πολύτιμες για τους Αμερικανούς κατασκόπους, να κλιμακώσει μια σύγκρουση στην οποία οι ΗΠΑ έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν και να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο: η αποκάλυψη του 2010 ότι οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει κακόβουλα προγράμματα για να σαμποτάρουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έδειξε να νομιμοποιεί μια νέα μορφή κυβερνοεπίθεσης και έδωσε σε δυνάμει χάκερ πολλές νέες ιδέες. Η προσοχή θα πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς.

Πιο εποικοδομητικά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να πετύχουν έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία σχετικά με τους κανόνες συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο. Θα πρέπει να προσφερθούν να συνεργαστούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η τρομοκρατία. Αλλά θα πρέπει επίσης να διατηρήσουν το δικαίωμα να διευρύνουν τις κυρώσεις και τις ποινές έως ότου η Ρωσία λάβει το μήνυμα ότι το κόστος του κυβερνοπολέμου αντισταθμίζει το όφελος.

Γεγονός που εγείρει μια τελευταία ανησυχία. Ο Obama σαφώς περίμενε πολύ καιρό για να κάνει αυτήν την ανακοίνωση -θα ήταν πολύ πιο σχετική πριν από τις εκλογές από ό,τι μετά και ο ίδιος θα έπρεπε να τολμήσει να αφήσει την πολιτική να προσαρμοστεί στην κίνησή του, παρά το αντίστροφο. Τούτου λεχθέντος, μέρος της πρόθεσής του τώρα είναι σίγουρα να πιέσει τον διάδοχό του να πάρει αυτό το ζήτημα στα σοβαρά. Υποθέτοντας ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνωρίζει την ανάγκη να προστατέψει τις αμερικανικές εκλογές και θεσμούς από τις ξένες παρεμβάσεις, οι δράσεις του Ομπάμα του δίνουν μια καλή βάση. Αυτός θα πρέπει απλά να πάρει τη σκυτάλη. 


Πηγή: capital.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text